Robert Lewandowski

 RONNY HARTMANN Afp
LOV NA NASLJEDNIKA LEWE

Bayern priprema pravu transfer-bombu! Našli su zamjenu za Lewandowskog, no mogla bi to biti nemoguća misija

Problem njemačkom gigantu mogao bi predstavljati i zahtjevni pregovarač
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 11. lipanj 2022. 19:18

Premda ima ugovor s Bayernom još godinu dana, Robert Lewandowski svoju budućnost više ne vidi na Allianz Areni. Praktički je sve dogovorio s Barcelonom. Jedina prepreka realizaciji tog transfera jest inzistiranje minhenskog kluba na odšteti od 40 milijuna eura.

A menadžment njemačkog prvaka već je intenzivirao potragu za novim centarforom. I letvicu postavio vrlo visoko. Naime, Bayern je uspostavio korespondenciju s londonskim Tottenhamom oko transfera Harryja Kanea.

Odbijanac Cityju

Na prvi pogled ambicija Bavaraca izgleda kao nemoguća misija. Kane je ugovorom vezan uz Tottenham još dvije godine, a trener Spursa Antonio Conte nastoji posložiti momčad s kojom bi postao konkurentan Manchester Cityju i Liverpoolu. Usput, nadolazeći prijelazni rok razdoblje je u kojemu bi Tottenham trebao definirati status svoje najveće zvijezde i produžiti s Kaneom postojeću suradnju. Za godinu dana će ući u posljednju sezonu ugovora i igrač će praktički biti dostupan na tržištu.

Problem Bayernu mogao bi predstavljati i predsjednik Spursa Daniel Levy, poznat kao zahtjevni pregovarač. Znana je priča o Alexu Fergusonu i reakciji nekadašnjeg menadžera ''crvenih vragova'' kada su mu suradnici sugerirali da na Old Trafford dovede Luku Modrića.

- Ne mogu više gledati niti slušati onog tipa - kazao je Ferguson prisjećajući se iscrpljujućih pregovora s Levyjem oko transfera Michaela Carricka i Dimitra Berbatova. Tako je Sir Alex zbog animoziteta prema predsjedniku Tottenhama odustao od angažmana hrvatskog igrača...

image

Harry Kane

BEN STANSALL Afp

No, poslovna logika Daniela Levyja posve je razumljiva. Transferi ostvareni s klubovima Premierlige uvijek bi imali za posljedicu slabljenje Tottenhama i jačanje konkurencije. Stoga ne čudi da je prošle sezone Levy s indignacijom odbacio ponudu Manchester Cityja za Kanea, ''tešku'' 150 milijuna eura.

Ima samo orden

A nešto bi se u cijeloj priči trebao pitati i ''subjekt transfera''. Igrač Tottenhama Harry Kane je postao još 2009. Za "spurse" je odigrao 386 utakmica i postigao 248 golova. Drugi je golgeter u klupskoj povijesti, a danas je i kapetan engleske reprezentacije. Drugi je najbolji strijelac u povijesti Gordog Albiona. U utorak je protiv Njemačke (1-1) zabio 50. gol za reprezentaciju (ispred njega je samo Wayne Rooney s 54 pogotka).

Međutim, unatoč impresivnim brojkama i impozantnoj karijeri, Harry Kane nije osvojio nijedan trofej. Osim što je kao kapetan engleske reprezentacije dobio orden Reda Britanske imperije. Neki će šaljivdžije sarkastično prisnažiti:

- Za jednog Irca (Harryjev otac Patrick je iz Galwaya) to je veliko postignuće!

Interes Bayerna ipak je iznenađenje. Bavarski klub nije poznat po ekskluzivnim kupovinama. Rekordni transfer je ostvario 2019., kada je za 80 milijuna eura angažirao Lucasa Hernandeza (prethodno je najveća kupovina bio Corentin Tolisso za 41 milijun). Za kapetana engleske reprezentacije racionalni bi Bavarci morali temeljito isprazniti blagajnu. No, s druge strane, ako Kane poželi u karijeri osvojiti neki trofej, 32-struki njemački prvak i osvajač svih europskih titula za njega je idealna opcija...

Linker
28. travanj 2024 13:07