JOHN THYS Afp
VELIK UDARAC

Barcelona ispada s velikog natjecanja i gubi šansu za 100 milijuna eura? Ugroženo joj mjesto u eliti

Posljednji europski porazi u Antwerpenu i Hamburgu (protiv Šahtara) udaljili su Barçu od plasmana
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 15. prosinac 2023. 12:54

Sjedinjene Američke Države bit će domaćin novog i proširenog FIFA Svjetskog klupskog prvenstva 2025. godine. Natjecat će se 32 momčadi i bit će to vrhunac elitnog klupskog nogometa, u kojem pobjednika čeka pozamašna premija od oko 100 milijuna eura.

Posljednji europski porazi u Antwerpenu i Hamburgu (protiv Šahtara) udaljili su Barcelonu od plasmana na ovo natjecanje promijenjenog formata. Osim ako ne osvoje Ligu prvaka, morat će pobijediti u više utakmica od izravnog konkurenta Atletica Madrida koji po kriteriju Fife zaostaje za Kataloncima samo dva boda.

Naime, po kriteriju koji će po svemu sudeći Fifa koristiti, plasman na natjecanje iz Europe ostvaruje osam najbolje rangiranih europskih momčadi po ljestvici Fife, pobjednici Lige prvaka u prethodnim sezonama (Chelsea, Real Madrid i Manchester City) te pobjednik ovogodišnje Lige prvaka.

Na ljestvici Fifinih momčadi Barcelona je trenutno na šestoj poziciji, ali kako je moguće sudjelovanje samo dvije ekipe iz jedne zemlje, Atletico Madrid je ozbiljna prijetnja. Bodovi se dobivaju za sudjelovanje u natjecanju (pet), za svaku pobjedu (tri) i svaki remi (jedan).

Postoji i druga opcija za računanje bodova, odnosno drugi kriteriji po kojem se rangiraju najbolje momčadi. Uefina ljestvica nešto se razlikuje od Fifine i uzimanje takvog poretka mogao bi Katalonce ostaviti izvan ovog velikog natjecanja. Naime, po toj ljestvici boduju se i plasmani u svaku sljedeću fazu natjecanja Lige prvaka, dok se za sudjelovanje dodjeljuje četiri, za pobjedu dva te za remi jedan bod.

Pretpostavlja se da će krovna nogometna organizacija izabrati svoju ljestvicu, no i u tom slučaju Barcelona će morati dati sve od sebe kako bi ostala ispred rivala iz Madrida. Fifa će odluku donijeti ovog mjeseca.

Linker
07. lipanj 2024 13:43