BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 20: Lionel Messi of FC Barcelona look on after being fouled inside the penalty area by Zouhair 'Zou' Feddal during the La Liga match between FC Barcelona and Levante UD at Camp Nou on September 20, 2015 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
 Alex Caparros/Getty / 2015 Getty Images
RAZBIJANJE ILUZIJA

Analiza teškog pada 'najbolje momčadi svijeta': Ovo je pet razloga zbog kojih je Barcelona - dotučena!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 14. travanj 2016. 21:47

Jedna pobjeda u pet utakmica i to ona šepava nad Atleticom u prvoj utakmici četvrtfinala Uefine Lige prvaka te prva nakon poraza u ‘el clasicu’, koji je seriju neporaženosti nogometaša Barcelone ostavio na 39, učinak je momčadi Luisa Enriquea u nepunih mjesec dana, uključujući i Fifinu stanku zbog kvalifikacija nacionalnih reprezentacija.

'Jedna od pet’ bio bi loš učinak i za klubove puno nižih standarda od upravo raskrunjenog europskog prvaka, pa smo stoga kao i cijeli nogometni svijet pokušali izdvojiti pet razloga razbijanja iluzije da će upravo ovaj naraštaj Katalonaca ući u povijest kao prvi koji je dvaput uzastopce dizao ‘pokal s velikim ušima’ otkako se igra Liga prvaka.

1. MSN nije došao na utakmicu

Lionel Messi nije zabio pet, Neymar zadnje četiri utakmice, u pobjedi protiv Atletica 2-1 oba su pogotka bila djelo Suareza. Zazivali su katalonski mediji uoči uzvrata “nepogrešivi MSN”, da bi nakon susreta sa Simeoneovim ‘vukovima’ zaključili kako su bili “nevidljivi”.

Od 14. veljače do 16. ožujka Barcelona je slavila 10 puta zaredom, a u trijumfu 3-1 u uzvratu osmine finala Lige prvaka protiv Arsenala pogotke je ravnomjerno raspodijelio baš trojac ‘MSN’. Statistike su pokazivale da im unatoč 13 od 14 pogodaka Atleticu u prethodnih sedam pobjeda pod Luisom Enriqueom, za 20 do 40 posto pada uspješnost driblinga i brojnost udaraca na vrata, što je i logično kad se zna da se Simeoneova momčad općenito najbolje brani kada zadnju liniju postavi nisko. Poentirati kroz tu džunglu nogu i tijela može se samo posebnim nadahnućem pojedinca ili kvalitetnom igrom preko bokova, no potonje, što je kao plan B u Bayernu uigrao Guardiola, kod Luisa Enriquea se još provodi kao improvizacija. Uspjelo je prije tjedan dana na Nou Campu, ali s igračem više. Ovaj put, kad su snage u polju bile 10 na 10, što u praksi znači 10 na osam, jer kad i stoper Pique krene u napad glumiti centarfora pozadinu ostaju čuvati Busquets i Mascherano, koje nitko ne napada kad imaju loptu, Atleticova obrana na čelu s Godinom i s klupe ubačenima, trećim stoperom Savićem i visokim zadnjim veznim Teyeom, uz vratara Jana Oblaka koji podsjeća na Petera Schmeichela iz najboljih dana, Barcelona nije uspjela čak ni izraditi čistu prigodu, jedva je do dvije prigode za udarac došao Suarez, ali su mu pokušaji ispali šeprtljavi za stamenog Slovenca.