getty images
KAKO SE KUPOVALO?

ANALIZA Mourinho pametno šopingirao, Lovren među promašajima ljeta 2014.

Kratki predah u većini europskih liga bio je dobra prilika da se podvuče crta na prvi dio sezone. Između ostalog se analiziraju i pojačanja iz ljetnog prijelaznog roka
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 11. siječanj 2015. 15:59

Dok na zimskoj nogometnoj tržnici postaje sve življe i iznosi sve češće premašuju brojku od deset milijuna eura (Pérez, Gabbiadini, Kramarić, Kampl), kratki predah u većini europskih liga bio je dobra prilika da se podvuče crta na prvi dio sezone. Između ostalog se analiziraju i pojačanja iz ljetnog prijelaznog roka, za koje je nakon nekoliko mjeseci moguće ustvrditi jesu li se isplatila ili će završiti u ladici promašenih investicija. Zbog toga smo i ovdje napravili izbor pet najboljih i najlošijih transfera prošlog mercata.

PET NAJBOLJIH TRANSFERA

Diego Costa

Transfer: iz Atlética u Chelsea

Odšteta: 38,000.000 eura

Učinak ove sezone: 23/14/1

Nakon što je na SP-u u Brazilu bio proglašen jednim od najvećih razočaranja, Chelseajevi su ga navijači dočekali sa skepticizmom. Robusni Španjolac brzo ih je razuvjerio i uspješno otvorio novu etapu svoje karijere. U Costi je Mourinho opet probudio predatora 16-erca: ovaj zabija iz svakog četvrtog udarca i svojom je pragmatičnošću u Premier ligi već sad nadmašio sve napadače „bluesa“ iz prošle sezone.

Cesc Fŕbregas

Transfer: iz Barcelone u Chelsea

Odšteta: 33,000.000 eura

Učinak ove sezone: 26/4/19

Još jedan pun pogodak Joséa Mourinha. Neželjeno dijete Barcelone ove sezone povlači sve konce Chelseajeve igre. Uvjerljivo vodeći asistent Premier lige (14, šest više od drugoplasiranog Sigurdssona!) na dobrom je putu da sruši rekord Thierryja Henryja, koji je u sezoni 2002./03. u dresu Arsenala isporučio 20 dodavanja za gol. Svaki penij isplaćen za Cesca londonskom će se klubu isplatiti.

Toni Kroos

Transfer: iz Bayerna u Real Madrid

Odšteta: 30,000.000 eura

Učinak ove sezone: 27/1/11

Najbolje ocijenjeni igrač Svjetskog prvenstva prema Castrol Indexu (9.79) besprijekorno se uklopio u redove europskog prvaka, s kojima ovog proljeća lovi svoju drugu Ligu prvaka. Vrlo je precizna bila Marcina prognoza da će Kroos i Modrić, koji su u utakmici protiv Levantea u listopadu imali apsolutnu preciznost dodavanja (100 posto!), biti ključne figure Realovog lova na trofeje. Još da se naš veznjak nije ozlijedio…

Claudio Bravo

Transfer: iz Real Sociedada u Barcelonu

Odšteta: 12,000.000 eura

Učinak ove sezone: 17 utak., 8 prim. golova

Tektonski potresi u Barceloni, koji bi s odmicanjem sezone mogli biti sve izraženiji, gotovo uopće ne diraju čileanskog vratara. Bravo je nakon transfera iz San Sebastiána nadogradio sjajnu formu s Mundijala i trenutno ima najbolji postotak obrana od svih čuvara mreže u Primeri. Bio je i 775 minuta bez primljenog gola. Kraj njega je Marc-André ter Stegen šansu dočekao samo u Ligi prvaka.

Xabi Alonso

Transfer: iz Real Madrida u Bayern

Odšteta: 10,000.000 eura

Učinak ove sezone: 23/2/3

U Ancelottijevim je nacrtima preko ljeta postao višak i potom ekspresno dokazao da ga se ne može zvati ocvalom zvijezdom. Uoči dolaska u München oprostio se od reprezentacije, a na Bundesligu se prilagodio kao da u njoj igra oduvijek. Prema stranici WhoScored, trenutno je najbolje ocijenjeni veznjak lige (7.79) i drugi najprecizniji dodavač, iza suigrača Dantea. Sada je jasno zašto je Guardiola inzistirao na njemu.

PET NAJLOŠIJIH TRASNFERA

Dejan Lovren

Transfer: iz Southamptona u Liverpool

Odšteta: 25,300.000 eura

Učinak ove sezone: 21/1/0

Lovrenova avantura na Anfieldu počela je gotovo idealno - gol protiv Borussije, pobjeda i dobre ocjene u službenom debiju, komplimenti o „novom vođi Liverpoola“ - ali kako su tjedni odmicali, tako se status hrvatskog stopera okrenuo za 180 stupnjeva. Danas je najskuplji branič u povijesti „redsa“ redovito na udaru kritika - navijači ga na društvenim mrežama ismijavaju, a kroničari Premier lige svrstavaju među najgora pojačanja.

Mario Balotelli

Transfer: Iz Milana u Liverpool

Odšteta: 20,000.000 eura

Učinak ove sezone: 17/2/0

Nije Lovren jedini mačak u vreći koji je uvaljen Brendanu Rodgersu. Dvadeset milijuna eura za Marija Balotellija podjednako je velik promašaj. Talijanski napadač nakon povratka u Premiership izgleda potpuno nemotivirano, pa i dezorijentirano. U 17 nastupa zabio je samo dva gola, ali skandali ga zato i dalje prate. Za poruku na Instagramu s rasističkim i antisemitskim konotacijama kažnjen je s 25.000 funti.

Ciro Immobile

Transfer: iz Torina u Borussiju Dortmund

Odšteta: 19,400.000 eura

Učinak ove sezone: 20/8/3

Drugi najskuplji napadač u povijesti Borussije uklopio se u čemer Kloppove svlačionice. Iako je u Ligi prvaka uspio zabiti četiri gola, Immobile s obzirom na visoka očekivanja nije ni sjena Roberta Lewandowskog. U Bundesligi je u 664 minute na terenu samo triput pronašao mrežu. Tako su se nakon samo nekoliko mjeseci rodile spekulacije o povratku u Italiju, gdje na reprezentativca ‘azzurra’ cilja Milan.

Ashley Cole

Transfer: iz Chelseaja u Romu

Odšteta: bez odštete

Učinak ove sezone: 11/0/0

Rimska kalvarija svojedobno najboljeg lijevog bočnog na svijetu najbolje je koncentrirana u utakmici Lige prvaka koju je Roma kod kuće izgubila od Bayerna sa 1-7. Na poluvremenu je bilo 0-5, a Cole je izašao iz igre jer ga je bivši suigrač Arjen Robben doslovno učinio smiješnim. Zamijenio ga je José Holebas, koji mu je ubrzo preoteo mjesto u prvih 11. Jedina je dobra stvar što je na Olimpico doveden bez odštete.

Fernando Torres

Transfer: iz Chelseaja u Milan

Odšteta: 3,000.000 eura

Učinak ove sezone: 10/1/0

El Nińo je preduhitrio kritičare i pobjegao iz Serie A prije nego što su se zaredale analize učinka u prvoj polovici sezone. Torresu je nedvojbeno mjesto u najgoroj momčadi, jer ono što je pokazao tijekom 126 dana na San Siru zaslužuje samo negativne recenzije. Jedini pogodak zabio je u remiju protiv Empolija, a sada će karijeru pokušati revitalizirati u matičnom Atléticu, gdje ga je na predstavljanju dočekalo 45.000 navijača.

Linker
22. rujan 2024 14:29