CHRISTIAN CHARISIUS/Dpa Picture-alliance Via Afp
PODIJELJENA MIŠLJENJA

Zvijezda Reala najavila povratak, legende se pobunile, složila se i majka: ‘Kao Titanic pred potonuće‘

Kroosova majka bila je protiv njegova povratka zbog lošeg ozračja u momčadi
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 07. ožujak 2024. 19:34

Toni Kroos nedavno je objavio da se vraća u reprezentaciju Njemačke. Vezni igrač Real Madrida oprostio se od Elfa nakon Eura 2021. na kojem su Nijemci stigli do osmine finala i ispali od Engleske na Wembleyju, bio je to njegov 106. nastup za reprezentaciju, deveti je na vječnoj listi po nastupima za Elf, a već u za dva tjedna ima prigodu izjednačiti se s Jürgenom Klinsmannom na 8. mjestu, donedavni izbornik Južne Koreje skupio je 108 nastupa.

Njemačka će, naime, u sklopu priprema za Euro 23. ožujka gostovati u Lyonu kod Francuske, dok će tri dana kasnije u Frankfurtu dočekati Nizozemsku.

"Ljudi, bit ću kratak, ponovno ću igrati za Njemačku od ožujka", napisao je Kroos u objavi na društvenim mrežama svoju odluku i objasnio.

"Zašto? Zato što me je zamolio izbornik, ja sam pristao i siguran sam da je na Europskom prvenstvu možemo puno više nego što većina ljudi trenutačno vjeruje!"

image

Julian Nagelsmann

Guenther Iby/AFP/Profimedia

Dakle, glavni dio posla napravio je Julian Nagelsmann, koji u Kroosu vidi čovjeka koji će donijeti kreaciju i mirnoću u veznom redu, nešto što je nedostajalo Njemačkoj u posljednje vrijeme. No, ne zavaravajmo se, ni s Kroosom to nije djelovalo dobro, ali njemački izbornik vjeruje da će on upravo uspjeti uglazbiti 34-godišnjeg veznjaka u svoj orkestar. Bit će zanimljivo vidjeti tko će biti žrtva povratka Realove zvijezde, mnogi analitičari smatraju da Kroos i Kimmich ne mogu zajedno igrati u veznom redu i vjeruju kako će Bayernov univerzalac morati igrati desnog braniča, što u posljednje vrijeme zna igrati i u klubu, ali silom prilika jer su Mazraoui i Laimer ozlijeđeni.

Naznake da bi se Kroos mogao odlučiti na povratak pojavile su se u prosincu prošle godine, a Nagelsmann je odmah digao palac gore za tu ideju.

- Zanimljiva ideja, koliko znam on ima njemačku putovnicu i ako igrama pokaže da zaslužuje poziv, onda bih ga mogao i pozvati - rekao je tada u jednom televizijskoj emisiji 36-godišnji stručnjak.

Nakon te izjave počela je kampanja, većina reprezentativaca odmah je reklo da bi to bilo sjajno, sportski direktor Saveza Rudi Völler dodao je "Kroos je još uvijek igrač svjetske klase i standardan u Realu". Bilo je dakako i suprotnih mišljenja, poput Lothara Matthäusa i Ulija Hoenessa. Donedavni gazda Bayerna moguć povratak negdašnjeg igrača Bavaraca opisao je kao "Titanic pred potonuće".

- Prije nekoliko tjedana imao sam prvi razgovor s izbornikom, pitao me je mogu li se zamisliti opet u reprezentativnom dresu. Nakon toga me je Antonio Rüdiger počeo stalno nagovarati na povratak i tako je sve krenulo. Trebalo mi je neko vrijeme da budem siguran, jer sam bio izvan kruga reprezentacije više od dvije i pol godine. Sukladno tome, razmišljao sam o ovoj ideji posljednjih nekoliko mjeseci, bio sam zaokupljen i trenutačno mi se jako sviđa, a naravno da to što je Euro u Njemačkoj ima dodatni plus - kasnije je objasnio Kroos svoju odluku, dodajući da je presudila velika želja izbornika Nagelsmanna, koji nije odustajao od nagovaranja dok nije dobio potvrdan odgovor.

Majka se protivila

Svjestan je peterostruki osvajač Lige prvaka da situacija s njemačkom reprezentacijom nije nimalo blistava, od Svjetskog prvenstva u Rusiji Elf bilježi samo neuspjehe.

- Svi smo se nadali da će reprezentaciji ići bolje, no to nije bio slučaj.

Zanimljivo, Kroosova majka bila je protiv njegova povratka u reprezentaciju, a jedan od razloga je i loše ozračje oko momčadi. I navijači su vrlo skeptični prema mogućnosti aktualne selekcije.

Zasmetalo je to raspoloženje prema momčadi, jasno da su tome pridonijeli rezultati, ali podrška se daje i kada ne ide po planu. Sretan sam što ću preuzeti dio odgovornosti za buduće rezultate, zaključio je Kroos

Nagelsmann je sada dobio što je želio, u razgovoru s ostalim igračima došao je do zaključka da bi Kroosov povratak mogao biti jezičac na vagi, a sam je objasnio što očekuje od Realove zvijezde...

- Kao spona u veznom redu savršeno će se uklopiti u momčad koju smo zamislili. Dobro će nam doći svojim iskustvom i rutinom. Svakim sljedećim razgovorom osjećao sam kod njega sve veći entuzijazam da bude prisutan na domaćem Euru, on je netko s kim uvijek možete igrati pod pritiskom - zaključio je izbornik Elfa, a koliko je bio u pravu vidjet ćemo za 99 dana kada Njemačka otvara Euro protiv Škotske.

Linker
29. travanj 2024 07:19