ADAM HANEEN Anadolu Agency Via Afp
KAKVA IMENA

Zajedno bi bili prvaci svijeta: Pogledajte 11 veličanstvenih koji propuštaju Mundijal u Kataru!

Tužan je i impresivan popis onih koji neće vidjeti Svjetsko prvenstvo u Kataru
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. travanj 2022. 15:31

Složili smo idealnu postavu takvih igrača, koji bi na okupu vjerojatno bili prvaci svijeta ili barem veliki favoriti za naslov.

JAN OBLAK (29)

Za mnoge najbolji golman na svijetu nije uspio pomoći Slovencima da budu konkurentni u našoj kvalifikacijskoj skupini. Kako Slovenija trenutačno izgleda, mogao bi se Oblak jako dugo načekati da napokon zaigra na velikom natjecanju.

DAVID ALABA (29)

Vječni problem za Alabu je igra u reprezentaciji. U Austriji jednostavno nema igrača njegove razine. Unatoč tek četvrtom mjestu u kvalifikacijskoj skupini, Austrijanci su dobili priliku u dodatnim kvalifikacijama zahvaljujući uspješnim nastupima u Ligi nacija. Alabine nade za Svjetsko prvenstvo pokopao je Gareth Bale, njegov suigrač iz Real Madrida.

image

Idealnih 11 koji propuštaju SP

SN

GIORGIO CHIELLINI (37)

U Kataru bi bio jedan od najstarijih igrača uopće, ali njegova Italija poklekla je protiv Sjeverne Makedonije, a prije toga protiv Švicarske u skupini. Chiellini je kapetan, ali realno je da se nakon ovog debakla povuče iz reprezentacije. Nastupio je za Italiju na dva SP-a (2010. i 2014.), ali u oba navrata nije uspio proći skupinu.

LEONARDO BONUCCI (34)

Možemo reći da je Chiellinijev nogometni brat blizanac, iako je tri godine mlađi. Na SP-ima je uspio odigrati tek jednu jedinu utakmicu i to 2014. Tada su Talijani bili poraženi (1:0) od Urugvaja. Bonucci ima 34 godine i nije baš realno vjerovati da će biti konkurentan u reprezentaciji i za četiri godine.

HAKAN CALHANOGLU (28)

Turski ofenzivni veznjak postao je jedan od najboljih igrača Serie A na svojoj poziciji u posljednjih nekoliko sezona. Calhanoglu se pokazao i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U 11 utakmica 28-godišnji Turčin postigao je tri gola i upisao pet asistencija. Nažalost po njegovu reprezentaciju, loša forma Çalhanoğlua poklopila se s doigravanjem. U utakmici s Portugalom (1:3) veznjak Intera istaknuo se samo s dobivenim žutim kartonom.

MARCO VERRATTI (29)

Godinama ga svrstavaju među ponajbolje veznjake na svijetu, iako ga ozljede poprilično koče već godinama. Za njega je ovo grozna sezona, jer se najprije s PSG-om loše proveo u Ligi prvaka kontra Real Madrida, da bi sada neslavno završio i u dodatnim kvalifikacijama protiv Sj. Makedonije.

JORGINHO (30)

Veznjak je imao sjajnu 2021. igrajući važnu ulogu u Chelseaju koji je osvojio Ligu prvaka, da bi potom bio i jedan od ključnih igrača Italije na putu da osvoji Euro 2020. Mnogi su ga favorizirali u izboru za Zlatnu loptu. No, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo njegovi su promašaji s 11 metara Talijanima dvaput oduzeli bodove. Riječ je o dva promašena jedanaesterca u utakmicama sa Švicarskom (0:0 i 1:1). Švicarce su ti promašaji izravno doveli do prvog mjesta i plasmana u Katar.

RIYAD MAHREZ (31)

Jedan od ključnih igrača Manchester Cityja imao je s Alžirom veliku nesreću u kvalifikacijama za SP. Alžir kao aktualni prvak Afrike nije uspio kroz skupine izboriti SP, da bi prije nekoliko dana pomalo urnebesno propustili priliku protiv Kameruna.

Alžirci su pobijedili na gostovanju (1:0) i kući se vratili s naizgled jednostavnim zadatkom. No, u uzvratu su primili gol u 22. minuti, da bi nakon toga nizali napade i šanse. U 49. minuti suci su poništili pogodak Islama Slimanija zbog ofsajda. U 98. minuti alžirski igrač rukom je spriječio lopti put u suparničku mrežu!? Ipak, u 118. minuti Alžir je poravnao, te imao plasman na SP. Međutim, Kamerun je 120 + 4. minuti još jednom senzacionalno zabio pa će Mahrez još jedan SP gledati od kuće.

VICTOR OSIMHEN (23)

Prije dvije godine Napoli je Lilleu platio 75 milijuna eura za Osimhena. U Napulju Nigerijcu ide prilično dobro. Ove sezone Osimhen ima 11 golova u 20 utakmica. Mogla je statistika biti i bolja, ali ozljede ga smetaju.

Naravno, 23-godišnji napadač već je postao glavni u reprezentaciji. Propustio je Afrički kup u veljači zbog koronavirusa, a Nigerija je ispala već u 1/8 finala. U kvalifikacijama za SP Osimhen je zabio četiri gola u osam utakmica, ali to nije bilo dovoljno. U Gani je Nigerija odigrala 0:0, da bi doma primila gol već u 10. minuti. Kasnije je izjednačila, ali je ispala zbog pravila gola u gostima. A Osimhen je pri rezultatu 1:1 zabio gol ali je bio poništen zbog zaleđa.

ERLING HAALAND (21)

Haaland je zbog ozljeda nastupio u samo šest kvalifikacijskih utakmica u kojima je postigao pet golova. Da ga je zdravlje poslužilo, norveška je mogla po prvi put nakon 1998. do Svjetskog prvenstva. Ovako će se mlada superzvijezda morati usredotočiti na svoju klupsku karijeru i čekati sljedeći veliki međunarodni turnir.

MOHAMED SALAH (29)

Mohamed Salah definitivno želi izbrisati posljednja dva mjeseca svog života iz sjećanja. No, to mu neće dopustiti partner iz Liverpoola Sadio Mane. Prvo su Senegalci i Mane u ruletu jedanaesteraca uzeli Salahu i Egiptu naslov prvaka Afrike.

Senegal i Egipat sastali su se i u doigravanju za Svjetsko prvenstvu u Kataru. Kako su obje utakmice završile rezultatom 1:0 za domaćina, ponovno su odlučivali penali. Salah je pucao prvi i promašio. Mane je za Senegal pucao zadnji i pogodio...

IDEALNA POSTAVA ONIH KOJI NEĆE VIDJETI KATAR

Oblak (60) - Alaba (55), Chiellini (1,5), Bonucci (8) - Calhanoglu (35), Verratti (55), Jorginho (45), Mahrez (40) - Osimhen (60), Haaland (15), Salah (100)

*U zagradi je vrijednost po Transfermarktu.

Linker
19. travanj 2024 22:37