Kostas Tsimikas  slavi nakon što je zabio odlučujući penal

 GLYN KIRK Afp
SLAVLJE LIVERPOOLA

Velika tuga za Matea Kovačića: Chelsea u 7. seriji jedanaesteraca izgubio finale najstarijeg natjecanja

Na kraju je tragičar ruleta s bijele točke postao Mason Mount, a junak golman Redsa Allison
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 14. svibanj 2022. 20:49

Chelsea - Liverpool 5:6 (0:0)

LONDON Stadion Wembley. Gledatelja 84.897. Sudac: Pawson.

JEDANAESTERCI: 1:0 - Alonso, 1:1 - Milner, Azpilicueta - vratnica, 1:2 - Thiago, 2:2 - James, 2:3 - Firmino, 3:3 - Barkley, 3:4 - Alexander-Arnold, 4:4 - Jorginho, Mane - Mendy obranio, 5:4 - Ziyech, 5:5 - Jota, Mount - Alisson obranio, 5:6 - Tsimikas.

CHELSEA (3-4-2-1): Mendy - Chalobah (od 106. Azpilicueta), Silva, Rüdiger - James, Jorginho, Kovačić (od 66. Kante), Alonso - Mount, Pulišić (od 106. Loftus-Cheek, od 120. Barkley) - Lukaku (od 85. Ziyech). Trener: Thomas Tuchel.

LIVERPOOL (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk (od 91. Matip), Robertson (od 111. Tsimikas) - Keita (od 74. Milner), Henderson, Thiago - Salah (od 33. Jota), Mane, Diaz (od 98. Firmino). Trener: Jürgen Klopp.

--------------------------------------------------------------------------

U finalu 141. izdanja FA kupa na Wembleyju Liverpool je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca svladao Chelsea 6:5 nakon što u 120 minuta igre nije bilo pogodaka, za drugi trofej u sezoni i prvi FA kup nakon 2006. godine.

Menadžer Chelseaja Thomas Tuchel najavio je da bi nastup Matea Kovačića u finalu bilo čudo nakon brutalnog starta Daniela Jamesa na gostovanju kod Leedsa, no "čudo" se ipak dogodilo i Kovačić je našao svoje mjesto u prvoj jedanaestorici londonske družine. Za razliku od Tuchela, menadžer Redsa Jürgen Klopp nije bio slične sreće s obzirom da zbog ozljede nije mogao računati na brazilskog reprezentativnog veznjaka Fabinha. Romelu Lukaku poslije promjenjive sezone i neslaganja s Tuchelom dobio je prigodu u vrhu napada Chelseaja ispred Time Wernera, dok Havertza, koji se ne jednom iskazao golovima u finalnim okršajima raznih natjecanja, nije bilo niti na klupi za pričuve.

Liverpool je do prvog trofeja u sezoni i osvajanja Liga kupa stigao baš pobjedom nad momčadi sa Stamford Bridgea poslije maratonskih jedanaesteraca, a Klopp se nadao da će prije finala Lige prvaka pospremiti drugi trofej u sezoni u trofejne vitrine Anfielda.

Liverpool je mogao stići do prednosti nakon samo osam minuta igre, ali je vratar Mendy obranio udarac Diaza. Chelsea je prvi put zaprijetio sredinom prvog dijela, ali za razliku od dvoboja u Leedsu, ovog puta Pulišić nije našao put do mreže suparnika. Nakon početnih dvadesetak minuta u kojima je Liverpool bio puno bolji protivnik, londonski sastav polako je dolazio na "radnu temperaturu", a Pulišiću se u propuštenim prigodama pridružio i Alonso.

image

Mateo Kovačić igrao je do 66. minute

MI NEWS Nurphoto Via Afp

Poprilična nevolja sustigla je Liverpool u završnici prvog poluvremena kada je zbog ozljede igru morao napustiti Mohamed Salah. Egipatskog majstora zamijenio je Jota, koji je u završnici prvog poluvremena iz blizine pucao preko vrata, baš kao i Lukaku na suprotnoj strani, te se na odmor otišlo bez pogodaka.

Nastavak dvoboja započeo je novom prigodom Alonsa, a potom se obranom istaknuo vratar Redsa Alisson Becker. Iskopirani početak dvoboja samo u različitim i izmijenjenim ulogama. Uz pogođenu gredu londonskog sastava, koji je u pet minuta nastavka potpuno šokirao Liverpool koji se izvukao čiste mreže, a potom ponovno bio blizu vodstva, ali Diaz nikako nije uspijevao poentirati, iako je Kolumbijac još jednom pokazao da je vrhunsko pojačanje za Kloppovu momčad.

U 66. minuti Kovačić je napustio igru, a legendarni Alan Shearer bio je sve bliže svojoj prognozi da će pobjednika baš kao i u finalu Liga kupa odlučiti produžeci iili udarci s bijele točke. Zanimljivo je da je Chelsea usprkos podosta prigoda prvi korner izveo tek u 78. minuti, a Diaz se opet nije uspio pretvoriti u junaka Liverpoola.

Okvir gola osim Diaza pogodio je i Robertson, a Shearer je u konačnici bio dobar prognozer s obzirom da se krenulo u produžetke te potom i u jedanaesterce uz četvrti remi Liverpoola i Chelseaja u ovoj sezoni. Neočekivan junak Liverpoola postao je grčki branič Kostas Tsimikas koji je realizirao ključni udarac s bijele točke nakon što je Alisson Becker obranio udarac Mountu.

Linker
20. travanj 2024 03:18