Josip Brekalo (Fiorentina) i Tyronne Ebuehi (Empoli) 

 MAURIZIO BORSARI/AFLO/PROFIMEDIA
POZIVI REPREZENTACIJA

U Dinamu se nadaju da ‘egzotični turnir‘ neće utjecati na transfer Brekala, prilika i za braniča Vatrenih?

Mnogi velikani europskog nogometa ostali su bez najvažnijih igrača
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 08. siječanj 2024. 11:55

Ovogodišnje Europsko prvenstvo u nogometu (održava se od 14. lipnja do 14. srpnja u deset njemačkih gradova) zgusnut će termine odigravanja nacionalnih prvenstava. No, Euro nije jedino kontinentalno natjecanje koje se odigrava ove godine: Azijsko nogometno prvenstvo počinje 12. siječnja i traje do 10. veljače, a gotovo u istom terminu u Obali Bjelokosti organizira se i Afrički kup nacija (od 13. siječnja do 11. veljače).

U europskom je nogometu popriličan broj afričkih i azijskih nogometaša. Poslodavci, koji ih plaćaju, nisu nimalo sretni zbog njihova izbivanja, jer osim mjesec dana natjecanja, klubovi su, prema uzancama Fife, igrače dužni ustupiti i za reprezentativne pripreme. A sa spomenutih natjecanja afričke i azijske nogometne zvijezde često se vraćaju ozlijeđene, umorne, indisponirane, emotivno prazne... Ovisno o ostvarenom rezultatu.

Klubovi se bune, ali...

Odlazak bitnih igrača u azijske i afričke nacionalne momčadi mogao bi bitno utjecati i na rasplet sezone u najvećim europskim ligama. Analizirat ćemo stoga situaciju u najatraktivnijim i najkvalitetnijim natjecanjima, među pet najboljih klubova u tzv. "ligama petice".

Liverpool, vodeći klub engleske Premierlige, ostaje bez dvojice iznimno bitnih igrača. Reprezentaciji Egipta priključuje se Mohamed Salah. Teško da menadžer Redsa Jürgen Klopp može u predstojećem razdoblju nadomjestiti izočnost svog 31-godišnjeg napadača. Salah je u 27 utakmica ove sezone zabio 18 golova i devet puta asistirao. Također, Liverpoolu će zasigurno nedostajati i japanski veznjak Wataru Endo (25 nastupa ove sezone).

image

Mohamed Salah

Nick Potts/pa Images/profimedia

Menadžer Aston Ville, Bask Unai Emery nema tih problema. On ima u rosteru samo jednog "suspektnog" igrača. No, reprezentativac Burkine Faso Bertrand Traore ionako je zbog ozljede propustio veći dio sezone i upisao tek šest nastupa za Villu.

Činjenice da se u Aziji i Africi odigravaju nekakva natjecanja, Pepa Guardiolu ostavljaju posve ravnodušnim. Menadžer Manchester Cityja u rosteru nema nijednog igrača kojega bi morao ustupiti tamošnjim reprezentacijama.

Mikael Arteta mogao bi tek uzgredno primijetiti da mu nedostaje desni bek Takehiro Tomiyasu, reprezentativac Japana (20 nastupa za Gunnerse ove sezone).

I Milan nastradao

Uz Liverpool, najveći bi deficit kadra zbog odigravanja nekih "egzotičnih turnira" mogao osjetiti Tottenham. Menadžer Ange Postecoglou neće imati na dispoziciji kapetana momčadi i igrača koji mu je u 21 utakmici donio 12 golova i pet asistencija. Uz Salaha, reprezentativac Južne Koreje Heung-min Son svakako je najveća zvijezda, koja će privremeno napustiti Premiership. Osim na prvenstvu Azije, Tottenham će imati i dvojicu predstavnika na Afričkom kupu nacija: za Senegal bi trebao nastupiti Pape Matar Sarr, a Yves Bissouma za Mali. U borbi za ostanak nastradat će Nottingham Forest koji je ostao bez šestorice.

image

Heung-Min Son

BEN STANSALL Afp

Još izravnije nego u Premierligi, odsustvo afričkih i azijskih nogometaša moglo bi se reflektirati na rezultate najboljih klubova njemačke Bundeslige. Poglavito kod vodećeg Bayera iz Leverkusena. Xabiju Alonsu nedostajat će čak petorica bitnih igrača: stoperi - Edmond Tapsoba (Burkina Faso) i Odilon Kossounou (Obala Bjelokosti), te trojica napadača - Marokanac Amine Adli, te dvojica Nigerijaca, Nathan Tella i Victor Boniface. Spomenuti je tercet Bayerovih napadača u dosadašnjem dijelu sezone postigao 24 gola, uz 18 asistencija!

Zbog toga prevladava dojam kako se Afričkom kupu nacija najmanje vesele navijači Bayera. Autsajder s liderskim žezlom na vrhu Bundeslige teško će zadržati sadašnji status bez petorice stožernih igrača. No, pristaše kluba iz Leverkusena možda ne bi trebali gledati samo crnu stranu priče. Primjerice, bjelokošćanski stoper Kossounou mogao bi imati dostojnu alternativu u Josipu Stanišiću. Igraču Bayerna i hrvatske reprezentacije koji je u ljetnom prijelaznom roku posuđen Bayeru.

Izvjesnu će štetu pretrpjeti i momčad drugoplasiranog Bayerna. Bavarcima će ponajviše nedostajati južnokorejski stoper Min-jae Kim, te marokanski desni bek Noussair Mazraoui. Puno će lakše preživjeti bez kamerunskog napadača Erica Maxima Choupo-Motinga, te Senegalca Bouna Juniora Sarra.

Ozbiljno će biti devastiran i sastav Stuttgarta u predstojećem razdoblju. U Aziju odlaze japanski stoper Hiroki Ito, te južnokorejski veznjak Woo-yeong Jeong, dok će se u Afriku zaputiti dvojica napadača Silas Katompa (Kongo) i Serhou Guirassy (Gvineja). Potonji je u 16 utakmica ove sezone postigao za Stuttgart 19 golova, uz dvije asistencije.

image

Serhou Guirassy

THOMAS KIENZLE Afp

Leipzigu će, pak, nedostajati veznjak Amadou Haidara (Mali), a Borussiji iz Dortmunda lijevi bek Ramy Bensebaini (Maroko), te napadač Sébastien Haller (Obala Bjelokosti).

Nogometna događanja u Aziji i Africi neće imati baš nikakva utjecaja na rasplet španjolske La Lige. U pet vodećih klubova (Real, Girona, Atletico, Barcelona, Athletic) nema nijednog igrača koji će participirati na prvenstvima spomenutih kontinenata.

Istodobno, talijanska će Serie A biti zastupljena sasvim simbolično. Inter i Juventus neće imati igrače u Aziji i Africi. Milan bi trebao imati dvojicu: alžirskog veznjaka Ismaëla Bennacera, te nigerijskog napadača Samuela Chukwuezea. Fiorentina šalje trojicu. Konkretno: Alfred Duncan (Gana), Christian Kouamé (Obala Bjelokosti) i M‘Bala Nzola (Angola). Jedan od njih igra na poziciji krila, kao i Josip Brekalo, ali u Dinamu se nadaju da to neće utjecati na transfer.

PSG nije u problemu

Najugodnije iznenađenje dosadašnjeg tijeka natjecanja, momčad Bologne, mogla bi biti zastupljena na Afričkom kupu nacija pojavom marokanskog veznjaka Oussame El Azzouzija.

Svaki francuski klub ima skautsku mrežu po Africi i mnoštvo igrača (no, nisu svi reprezentativci) u svom rosteru pa je u Ligue 1 zabilježena najveći "transfer" igrača prema Africi.

Najbogatiji klub PSG donekle odstupa od spomenutog pravila. Najbogatiji francuski klub ima u sastavu jedino marokanskog braniča Achrafa Hakimija.

No, zato ih Nice ima šestoricu: Youcef Atal, Hicham Boudaoui, Badredine Bouanani (svi Alžir), Youssouf Ndayishimiye (Burundi), Jérémie Boga (Obala Bjelokosti) i Terem Moffi (Nigerija). Tijekom siječnja i veljače šestorica će igrača nedostajati i Monacu. To su: Wilfried Singo (Obala Bjelokosti), Mohammed Salisu (Gana), Mohamed Camara (Mali), Ismail Jakobs, Krépin Diatta (obojica Senegal), te Japanac Takumi Minamino.

Devastiran će u predstojećem razdoblju biti i Prevertov Brest. Odlaze mu Achraf Dari (Maroko), Kamory Doumbia (Mali), Billal Brahimi (Alžir), te Steve Mounié (Benin). Lilleu, petoplasiranom klubu francuske Ligue 1, nedostajat će Alžirac Nabil Bentaleb.

Linker
01. svibanj 2024 15:15