IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
KAOTIČNA SITUACIJA

Totalni cirkus u turskom nogometu: I Livakoviću je dosta skandala i afera, Vatreni se priprema na odlazak

Iz tabora hrvatske reprezentacije čuli smo da se na minuloj akciji žalio na zbivanja u tamošnjem nogometu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. travanj 2024. 06:10

Bilo je najavljeno, pa stoga nije zazvonilo šokantno koliko je god skandalozno i govori o kaotičnom stanju u turskom klupskom nogometu. Fenerbahče je, naime, na domaći Superkup u Sanliurfu protiv Galatasaraya došao s juniorskom U-19 momčadi, igrao pedesetak sekundi dok Mauro Icardi nije zabio za suparnika, da bi se pokupio s terena. Utakmica je prekinuta, a Turski nogometni savez odlučit će kako će biti registrirana.

Nastavak je to sukoba golemog kluba, koji se u priopćenju povezao na trideset milijuna navijača i bogatu riznicu trofeja i TFF-a, Turskog nogometnog saveza, koji u najnovijoj epizodi datira od incidentne utakmice u Trabzonu, nakon koje su i neki iz Fenerbahčea kažnjeni, iako su tamo napadnuti. To je izazvalo bijes Fenerova predsjednika Alija Koca i kolega. Zatražili su odgodu Superkupa pozvavši se na europske obveze jer ovaj tjedan, u četvrtak, igraju u Konferencijskoj ligi s Olympiacosom, no dojam je da je pravi razlog što su htjeli pokazati mišiće i napakostiti čelnicima federacije.

image

U-19 momčad Fenerbahçea

- Afp

U njihovom su dopisu stajala dva zahtjeva - odgoda susreta, a kada se bude igrao da sude strani suci. Nakon što su odbijeni, zaprijetili su da neće doći prva ekipa nego juniori, što su i učinili. Neko vrijeme mediji su nagađali da bi ulogu mogla odigrati i politika, te ih ipak uvjeriti da se predomisle, ali iz naše perspektive nećemo ulaziti u to što je kome u Turskoj politički korisno. Promjena se na kraju priče nije dogodila, od dvoboja koji je trebao biti spektakl ostala je samo blamaža.

Što dalje? Fenerbahče ima dva boda manje od Galatasaraya (84-82) nakon 31. kola turskog prvenstva, te bi njihova međusobna utakmica u pretposljednjem 37. kolu mogla rješavati pitanje prvaka. No, kakvu će kaznu dobiti Vrtna svjetiljka, što bi bio prijevod na hrvatski jezik naziva velikog kluba iz azijskog dijela Istanbula? Prijeti li mu oduzimanje bodova, što bi mu bitno umanjilo šanse za prvo mjesto? Propisi nude takvu mogućnost, ali stručnjak za sportsko pravo iz Turske Anil Dincer ipak ne vjeruje u to:

- Fenerbahče će vjerojatno biti izbačen iz Turskog kupa za sljedeću sezonu. To će mu biti kazna, kao i oduzimanje prava igranja Superkupa ako ga izbori. U propisima Superkupa postoji članak koji govori što se događa ako se klub ne pojavi na utakmici, ali nema odredbe za ono što se zbilo, ako ode s terena. Za nesudjelovanje u natjecanju kazna je zabrana igranje u Kupu i Superkupu, te snošenje troškova organizacije, pa se jednako može primijeniti i na napuštanje igre. Osim te upute za Superkup, postoji i Opća uputa za natjecanje. Po njoj se može zbog neigranja Superkupa uzeti klubu bodove u prvenstvu, no po meni bilo bi smiješno da to naprave - objasnio je za jedan tamošnji portal.

Opet, vidjeli smo da u Turskoj ništa nije nemoguće. Igrači Galatasaray slavili su kao da ih nije briga, Icardi je pljeskao mladim kolegama iz Fenera kada su izlazili s terena, valjda ironično, ali pljeskao im je iz sve snage i njihov predsjednik Ali Koc. Na tribinama su bili navijači Galate, totalni i ludi cirkus.

image
HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Via Afp

Fenerbahčeov golman i jedinica Vatrenih Dominik Livaković i suigrači iz prve ekipe nisu išli na tu utakmicu, u relativnom miru pripremali su se za Europu, ako se o spokoju može govoriti kad se toliko konstrukcija i prijetnji nadvija nad klub. Iz tabora hrvatske reprezentacije čuli smo da se Livaković na minuloj akciji žalio na zbivanja u turskom nogometu, iako je njemu u Fenerbahčeu kao klubu, pretpostavljamo, sasvim dobro, te da je kazao kako će odraditi sezonu do kraja i potom odlazi. Naravno da to uzimamo za zadrškom, jer tek će se vidjeti što će biti, no prvi golman Vatrenih itekako je željan sljedeće sezone braniti u nekoj drugoj državi gdje neće dobivati po glavi od navijača i trčati s terena. No, ne brinemo se da će složiti dobru momčad, jer dok ima novca, ima i igrača. Uvijek će se naći oni koji su spremni otrpjeti neke stvari.

Najave turskih medija govore da bi saga o Superkupu epilog mogla dobiti u roku tjedan dana. Vidjet ćemo hoće li biti tako brzi. I što će odlučiti. Hoće li se sva ta događanja preliti i na prvenstvo ili će ipak ostati samo na razini kup natjecanja. Osim toga, pitanje je danas, može li se turska liga okončati bez novih problema ili će se još događati tko zna kakve drame.

Linker
09. travanj 2024 06:46