MIGUEL RIOPA Afp
KLJUČNI SUSRET

Sudnji dan za trenera Uniteda: Ispunjavali su mu bizarne želje, sad ga samo jedna stvar može spasiti

Erik ten Hag promoviran je na dužnost Unitedova menadžera još u travnju 2022. godine
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. listopad 2024. 10:28

Harry Maguire spasio je posao svojem menadžeru kada je u sudačkoj nadoknadi utakmice s Portom glavom pospremio loptu u mrežu za 3:3. Ili je to učinio samo do sljedeće utakmice, jer premierligaški meč Aston Ville i Manchester Uniteda (nedjelja, 15 sati) engleski mediji već najavljuju kao trenerov sudnji dan. Erik ten Hag pobjedom može osigurati novu kreditnu tranšu vlasnikova povjerenja barem do Božića. U suprotnom će vjerojatno već u ponedjeljak isprazniti ured.

Nakon što je u domaću sezonu ušao kao pod narkozom - trinaesta momčad nacionalnog prvenstva s osam bodova zaostatka za liderom Liverpoolom - Manchester United je groznu formu s engleskih stadiona preselio i na poligon Europske lige. U prva dva nastupa ‘crveni vragovi‘ su protiv Twentea i Porta izvukli tek dva boda. Generalni učinak od početka kampanje: devet nastupa, tri pobjede, tri remija i tri poraza. A dojam? Još gori, nogomet bez glave i repa, s menadžerom čija je vizija rekonstrukcije momčadi zaglavila u gustoj magli, premda je ljetos nagrađen produženjem ugovora do kraja sezone 2025/26.

Zašto United trpi Ten Haga?

Erik ten Hag promoviran je na dužnost Unitedova menadžera još u travnju 2022. godine, dok je Ralf Rangnick s prefiksom v.d. šefa upravljao profesionalnim pogonom. Drugim riječima, 54-godišnjak se u sedlu nalazi dvije i pol godine, dovoljno dugo da vlasnici od njega očekuju opipljiv napredak igre uz rezultatski iskorak. Mršav učinak u prvenstvu i dva boda u drugom razredu europskog nogometa nisu argument za produženje suradnje.

Zašto ga onda trpe? - logično je pitanje. Zato što je povremenim bljeskovima odašiljao signale o napretku. Na kraju prve sezone osvojio je Carabao cup pobjedom protiv Newcastlea. Godinu dana kasnije na Wembleyju je podignuo i FA Cup uzevši mjeru gradskom suparniku Manchester Cityju. Dva kupa u dvije godine bila su dovoljan razlog Jimu Ratcliffeu, suvlasniku i glavnom strategu sportske politike, da trenera nagradi produženjem suradnje, iako se tjednima prije toga spekuliralo o otkazu. Ratcliffe se u međuvremenu više puta pokajao zbog odluke, ne samo zato što momčad ozbiljno stagnira, nego i stoga što će naprasni otkaz menadžeru klub koštati više od 15 milijuna funti u vidu otpremnine.

Novac je bačen u vjetar

Ten Hagovu statusu neće pomoći prkosni gard kojim je posljednjih dana dočekivao kritike javnosti. U jednom trenutku uspio je izvaliti kako klub, zauzdan financijskim restrikcijama na tržištu, nije uspio investirati značajniji novac u ciljana pojačanja. Mediji su mu zauzvrat pročešljali pet prijelaznih rokova koje je osmislio otkako je kročio nogom na Old Trafford. U njima je Manchester United u 20 pojačanja investirao 560 milijuna funti ispunjavajući često bizarne želje nizozemskog menadžera poput one da Ajaxu za Antonyja plati 85 milijuna funti, Atalanti za Rasmusa Højlunda 72 milijuna, a onda i madridskom Realu još 70 milijuna funti za tada već 30-godišnjeg Casemira. Usput rečeno, niti jedan od spomenute trojice rekordera nije bio starter prošlog vikenda kada je Tottenham protutnjao ‘kazalištem snova‘ u prvenstvenoj utakmici.

Erik ten Hag ljetos se očito predomišljao u kojem smjeru krenuti s renovacijom, ali je nepokolebljivo branio odluku da momčad gradi oko Brune Fernandesa. I ta mu se odluka sada vraća poput bumeranga jer je portugalski reprezentativac u dvije utakmice zaredom (Tottenham, Porto) napuštao teren kažnjen crvenim kartonom. A onda je prema kanonu Murphyjeva zakona priča o nezaustavljivom brodolomu dobila sljedeće poglavlje kada je stoper Matthijs de Ligt u četvrtak skuhao dva od tri Portova gola. Nizozemac je ljetos stigao iz Bayerna za 45 milijuna eura kako bi povezao pokidane konce Unitedove obrane, ali ta je obrana od početka sezone već tri utakmice završavala propisno izbušena (po tri gola postizali su Liverpool, Tottenham i Porto).

image
MIGUEL RIOPA Afp

"Sezona je tek počela, a Man United je već bacio 200 milijuna funti niz slivnik. Nova klupska hijerarhija na čelu s Ratcliffeom je najodgovornija za ovo srozavanje, jer je ljetos odlučila nastaviti dalje s istim menadžerom na čelu", u ulozi tv-komentatora Jamie Carragher nudi dijagnozu stanja na Old Traffordu. Dotle se mediji već polako zabavljaju potragom za nasljednikom i vjeruju da klub neće raspisivati natječaj za sljedeću veliku facu na klupi, budući da je Ruud van Nistelrooy već u stožeru i željan akcije...

Linker
06. listopad 2024 12:14