Stipe Biuk

 Scott Kinser/csm/shutterstock Editorial/profimedia
IZ LOS ANGELESA

Stipe Biuk za SN: ‘Messi? Čini se kao da se šeće po terenu, ali kad dobije loptu, onda je pakao‘

‘Jedva čekam doći kući, nisam bio od siječnja. A Messi može stati u red s LeBronom po popularnosti‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. rujan 2023. 10:17

Leo Messi (36) i njegov Inter Miami nastavili su nizati sjajne rezultate. Otkako je Argentinac došao, Miami već 11 utakmica ne zna za poraz, osvojio je i jedan trofej, ušao u još jedno finale, a u prvenstvu ganja mjesto u doigravanju. U nedjelju navečer Miami je gostovao u Los Angelesu, kod aktualnog prvaka MLS-a u čijim redovima igra i naš Stipe Biuk. Miami je slavio 3:1, Messi je upisao dvije asistencije, a Biuk je sve to promatrao s klupe.

- Prvi put otkako sam došao nisam zaigrao ni minute. To je normalno, premda sam to osjetio po prvi put, jer igramo pregršt utakmica i trener puno rotira. Tako sam, eto, Messija gledao s klupe.

Kako je odigrao Messi?

- Većinu utakmice on igra u jako laganom ritmu, čini vam se kao da uglavnom samo šeće terenom. Međutim, s loptom u nogama pretvara se u pravu napast. Namjestio je dva gola, a naš mu je golman sjajnom obranom skinuo jedan zicer. Što više reći o Messiju?

Stadion je bio pun?

- Pun je gdje god Messi dođe. Njegova je popularnost doista fascinirajuća. Imamo mi svoje navijače koji su nam dobra podrška, ali pola je stadiona bilo u Messijevom dresu, toliko je zaludio Amerikance. S njim je MLS strahovito dobio na popularnosti i značaju.

Može li Messijeva popularnost strati u red s popularnošću LeBrona Jamesa?

- Mislim da može, siguran sam da može. Fascinantno je gledati te mase koje ga obožavaju. U SAD-u svi znaju tko je Messi i to se vidi na svakoj utakmici.

image
Usa Today Network/DDP Usa/profimedia

Miami vas je dobio dosta uvjerljivo?

- Kod 0:0 imali smo dva velika zicera, kod 1:0 za njih još dva. Mi smo puno toga promašili, a oni su svoje zabili i pobijedili. Nemojmo zaboraviti da su s Messijem došli Alba i Busquets, a to su dva igrača koja su i dalje na vrhunskoj razini, još su u lipnju igrali za Španjolsku. Ima Miami i dosta mladih i jako potentnih igrača, tako da Messi ima dobre igrače oko sebe. Miami je svakako jedan od kandidata za naslov, ali prije toga čeka ga teška borba da uđe u doigravanje, jer ima malo bodova.

Vaš Los Angeles malo "šepa" ove sezone?

- Treći smo na Zapadu, u doigravanje ćemo sigurno, ali imamo nešto manje bodova nego što smo priželjkivali. Prvaci smo i svi se protiv nas žele pokazati, a puno je dobrih momčadi. No, najvažnije je ući u doigravanje, a onda ćemo tamo svi zajedno vidjeti gdje smo. MLS je stvarno dobra liga, puno je tu igrača koji nisu do kraja afirmirani, a jako su dobri.

Jeste li zadovoljni sa svojim igrama i statusom?

- Jesam, dosta sam zadovoljan. Došao sam u siječnju, sezona je krenula tek početkom ožujka, a već 37 utakmica u nogama. Puno je to za šest mjeseci. Otprilike sam u pola utakmica bio starter, a trener mora rotirati zbog velikog broja utakmica. Uz to mi je konkurencija u napadu jako velika. Carlos vela je kapetan, sjajan igrač. Bouanga je na "mom" krilu fantastičan...

Zabili ste tri gola uz jednu asistenciju?

- Mogao sam i morao zabiti još koji gol, imao sam dobrih šansi. Radim puno i siguran sam da će se brojke popraviti.

Često igrate na desnom krilu, a pamtimo vas kao izrazito lijevo krilo?

- Igram čak i više desno, jer takve su potrebe momčadi. Nije mi to problem, dobro sam se adaptirao, premda je i dalje lijeva strana ona koju više volim. Međutim, dobro je da igram na obje strane i da se razvijam na takav način.

Već u srijedu ćete biti u Hrvatskoj, u sazivu ste U21 reprezentacije?

- Jedva čekam, jer nisam doma bio još od 2. siječnja. Veselim se vidjeti prijatelje, pričati hrvatski, pojesti našu hranu...

Hoćemo li na terenu vidjeti Biuka boljeg od onog koji je otišao prije osam mjeseci?

- Ne znam, ne volim baš govoriti o sebi. Sigurno je da sam tjelesno napredovao, jer MLS je fizički jako zahtjevan. Siguran sam da sam očvrsnuo, a neupitno je da sada dobro pokrivam i poziciju desnog krila. Ostalo ćete procijeniti sami. Kako god, dolazim jako motiviran i sretan što ću ponovno obući hrvatski dres.

Linker
03. svibanj 2024 04:22