Windsor John, glavni tajnik Azijske nogometne konfederacije

 LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP/PROFIMEDIA Lillian Suwanrumpha/Afp/Profimedia
NEMA VIŠE POPUSTA

Štimčevoj reprezentaciji prijeti izbacivanje iz FIFA-e?! Poruka je jasna: ‘Imate rok do 31. srpnja!‘

Generalni tajnik Azijske nogometne konfederacije ni da je htio, nije mogao poslati jasniju poruku.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. lipanj 2022. 22:03

Indija, nevjerojatna Indija. Tako glasi, ili je barem glasio jedan od turističkih slogana druge najmnogoljudnije zemlje svijeta. Svega ima na potkontinentu, a što tek slijedi u nogometnoj priči.. Možda je, iz perspektive njenog nogometnog izbornika Igora Štimca bolje da to ne opisujemo, ali za to su se već potrudili tamošnji mediji, odnosno prije svih Times Of India.

Taj medij naime, navodi kako je ovih dana u New Delhi stigla nekakva komisija, sastavljena od ljudi iz redova krovne svjetske nogometne federacije (FIFA) i azijske nogometne konfederacije (AFC). Komisija je, ili hajmo je nazvati - povjerenstvom, donijela sljedeći zaključak, koji upućen kroz jasnu poruku Indijskom nogometnom savezu (AIFF) glasi:

- Ako do 31. srpnja ne očistite nogometni nered, prijeti vam izbacivanje iz FIFA-e!

Pojasnimo to malo. Indijski nogometni savez sastavljen je od raznih dionika, ali njegov ustrojstveni model, nazovimo ga kolokvijalno Ustavom, još uvijek nije prihvaćen od strane FIFA-e. Ona je naložila da do kraja srpnja AIFF mora biti formiran po danas utvrđenim pravilima, odnosno da do 15. rujna moraju biti raspisani izbori za tijela Saveza. Inače...

image

Igor Štimac

{BYLINE}/AVALON/PROFIMEDIA {byline}/Avalon/Profimedia

- Ako ne postupe sukladno dogovoru s trodnevnog sastanka kojeg smo u četvrtak okončali u New Delhiju, bit ćemo najprije primorani izmjestiti organizaciju FIFA Svjetskog prvenstva za nogometašice do 17 godina iz Indije. Pojasnili smo im pravila i kriterije, a ti se rokovi moraju najozbiljnije shvatiti. Popusta i progledavanja kroz prste biti neće - poruka je to Windsora Johna, glavnog tajnika Azijske konfederacije (AFC).

Iz FIFA-e pak računaju da bi nakon 15. rujna i održanih, nazovimo ih, demokratskih izbora u Indijskom nogometnom savezu stvari ubrzo mogle sjesti na pravo mjesto, a ostalo bi dovoljno vremena za završetak organizacije U-17 Mundijala za djevojke, koje se ima održati u listopadu.

- Stvar je sada u rukama indijskih zakonodavnih tijela koji će pomoći uskladiti "nogometni Ustav" s uzusima FIFA-e. Ona ga mora odobriti do 31. srpnja - navodi John.

Kako navode izvori u Indiji, svi uključeni u proces stvaranja valjanog, odobrenog zakonika indijskog nogometa užurbano rade na njemu. FIFA-ine suspenzije, izbacivanja ili čega sličnog ne bi trebalo biti, a vremena je dovoljno za obaviti sve radnje koje su potrebne. Dosad su politika i nogomet bili čvrsto umreženi u Indiji, a od ljeta ili jeseni to više tako ne bi trebalo biti.

Linker
19. travanj 2024 22:26