NIKSA DUPER/CROPIX Cropix
UTAKMICA VISOKOG RIZIKA

Srbija dolazi u Podgoricu, na snazi posebne mjere opreza: ‘Na stadionu će biti djece, želimo sportski događaj‘

Satima prije ogleda policija će zatvoriti ulice oko stadiona i neprestano nadzirati to područje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. ožujak 2023. 06:11

Crna Gora i Srbija u ponedjeljak (20:45) će odmjeriti snage u Podgorici u sklopu drugog kola G skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Mnogo toga veže dvije susjedne nam zemlje, ponajviše povijesni čimbenici, a iz nogometne perspektive zajednička im je točka da nijednom nisu nastupale na Europskom prvenstvu pod svojim imenom. Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore dolazak Srbije u Podgoricu okarakteriziralo je kao utakmicu visokog sigurnosnog rizika, stoga će na snazi biti posebne mjere opreza.

‘Međusobno se podržavamo‘

Promet u okolici Stadiona pod Goricom bit će zatvoren od 15 sati, a policija će neprestano nadzirati područje oko mjesta događaja te kamerama bilježiti sva događanja. Najavljuje se da će stadion kapaciteta nešto većeg od 11 tisuća mjesta biti ispunjen, a posebnu poruku za navijače u eter je odaslao Stefan Savić, stoper Atletico Madrida i lider reprezentacije Crne Gore.

- Poznajemo protivnike, među nama nema iznenađenja i podržavamo se u klupskim karijerama. Igrači jedva čekaju utakmicu, ovo je pravi sportski događaj. Uvjeren sam da će sve proći u najboljem redu. Želimo da ovo bude sportski događaj, da nas navijači podrže na pravi način. Na stadionu će biti i djeca, želim da svi uživamo i na terenu i na tribinama - poručio je Savić za crnogorski portal Vijesti.

image

Stefan Savić

OSCAR DEL POZO Afp

Izbornik domaće momčadi Miodrag Radulović također je najavio susret s Orlovima. Vjeruje da neće biti nikakvih problema, stoga se u potpunosti fokusirao na terenska događanja. Veliku dozu samopouzdanja Crnogorci su dobili pobjedom u petak na gostovanju u Bugarskoj, kada je jedini pogodak postigao Nikola Krstović.

Visok ritam

- U dobrom smo momentu, Bugarska je podigla optimizam i očekivanja navijača. Imamo jasnu strategiju za Srbiju i najvažnije je da se svi igrači oporave, jer potrošili su se u Razgradu. Očekujem visok ritam čitavih 90 minuta i vjerujem da ćemo odgovoriti na zahtjeve. Srbiju dobro poznajemo, cijenimo njihovu pojedinačnu i timsku kvalitetu. Dragan Stojković odlično je posložio momčad i to je dodatni motiv za nas, da pokažemo da imamo potencijal i na pravi način odgovorimo renomiranom rivalu - govorio je Radulović.

Prije Radulovića, na izborničkoj klupi Crne Gore sjedili su Faruk Hadžibegić (srpanj 2019. - prosinac 2020.) i Ljubiša Tumbaković (siječanj 2016. - lipanj 2019.), a potonji se našao usred skandala tijekom kvalifikacija za Euro 2020. Tumbaković, menadžer srpske nacionalnosti, odbio je voditi Crnu Goru u susretu protiv Kosova u Podgorici, zbog čega je momentalno smijenjen s pozicije izbornika. Izvještaji iz tog vremena govore o umiješanosti politike u sport. Navodi se da su pojedini crnogorski reprezentativci, a rođeni u Srbiji ili s tadašnjim angažmanom u srpskim klubovima, uoči utakmice s Kosovom neprestano bili pod pritiskom te se od njih tražilo da ne nastupe. Dva igrača ispunila su zahtjev.

image

Dragan Stojković, izbornik reprezentacije Srbije

INA FASSBENDER Afp

"Članovi Izvršnog odbora izrazili su ogromno žaljenje što su pritisci pojedinih krugova spriječili nastup Filipa Stojkovića i Mirka Ivanića, te što su nesportske stvari u ovom slučaju pobijedile nogomet i sport", stajalo je u priopćenju Nogometnog saveza Crne Gore uz obavijest da je Tumbaković smijenjen s pozicije izbornika.

Srbija u Podgoricu dolazi s tri boda iz prethodnog ogleda s Litvom (2:0) u Beogradu, a izbornik Stojković vjeruje da će imati što za pokazati.

- Moramo doći spremni i vjerujem da hoćemo, u suprotnom nemamo izgovora. Ne iznenađuje me njihova pobjeda u Bugarskoj, Crna Gora je kvalitetna ekipa s nekoliko jako dobrih igrača - rekao je Stojković nakon slavlja u prvoj rundi, stečeno pogocima Dušana Tadića i Dušana Vlahovića.

‘Htjeli to ili ne, mi smo bratski narod‘

Marko Simić (35) bivši je reprezentativac Crne Gore rođen u Beogradu. U još uvijek aktualnoj karijeri upisao je 50 nastupa i dva pogotka za reprezentaciju, a igrao je u obje i dosad jedine utakmice između Crne Gore i Srbije, u dvomeču Lige nacija 2018. godine. Za srpski Sportal najavio je ogled u ponedjeljak.

- Srbija mi je bila utakmica kao i svaka druga, osim što bude malo više emocija, kao što će biti i sada. Nije bilo nikakvih tenzija zbog činjenice da smo nekada bili jedna država, a sada smo podijeljeni. Mislim da ih neće biti ni u ponedjeljak. Htjeli mi to ili ne, mi smo bratski narodi i to je tako - poručio je Simić, 35-godišnji branič koji trenutno nastupa za crnogorskog prvoligaša Budućnost Podgorica.

Linker
12. svibanj 2024 06:02