Michaela Stache/afp/profimedia
TRENERSKA TRŽNICA

Samo jedan trener nije odbio ponudu Bayerna. Sad ga moraju platiti nevjerojatnih 20 milijuna eura

Već i činjenica da se vrtimo oko trenera u sedmom desetljeću života sugerira da europski nogomet ima problem
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. svibanj 2024. 19:55

Senzacionalno je odjeknula vijest da 38-godišnji Belgijac Vincent Kompany preuzima klupu Bayerna. Nekadašnji stoper Anderlechta, HSV-a i Manchester Cityja trenerskim se poslom bavi svega četiri sezone: prve dvije proveo je u Anderlechtu, a potonje u engleskom Burnleyu, s kojim ima ugovor do 2028. godine.

S Anderlechtom je Kompany dvaput bio treći u belgijskoj Jupiler ligi dočim je s Burnleyem osvojio Championship, ali potom i ekspresno ispao iz Premierlige. Dakle, najveći njemački klub trebao bi voditi trener koji je u engleskom prvenstvu osvojio svega 24 boda. A pritom bi Bayern još trebao Burnleyu platiti i odštetu (Englezi traže 20 milijuna eura)! Iako još nije službeno potpisao ugovor, Kompany se sastao s direktorima Bayerna Maxom Eberlom i Christophom Freundom, te raspravljao o rosteru igrača za iduću sezonu.

Zar je ovo moguće?

Zvuči kao neslana šala, ali Vincent Kompany jedini je trener koji Bayern nije odbio!? Naime, otkako je još u veljači odlučeno da Thomas Tuchel na kraju sezone zbog razmirica s čelnicima (ponajviše počasnim predsjednikom Ulijem Hoenessom) odlazi iz Bayernove svlačionice, direktori minhenskog kluba kontaktirali su nekoliko trenera. Prvi je pick bio najveći hit aktualne sezone, menadžer Bayera iz Leverkusena, Xabi Alonso. Iako je 42-godišnji Bask tri sezone igrao u Bayernovom dresu, bez krzmanja se zahvalio na pozivu. Alonso je odbijenicu odaslao i na Anfield Road, još jedan klub, koji se spominje u njegovom igračkom CV-u. Budući da je ostao u Bayeru, spekulira se da Alonso zapravo čeka poziv Real Madrida, odnosno odlazak Carla Ancelottija iz "kraljevskog kluba" (imaju ugovor do 2026.).

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

Nakon Alonsa, "hvala, ne" Bayernu je uputio i Julian Nagelsmann. Aktualni njemački izbornik radije je produljio ugovor sa Savezom nego da se vrati "na mjesto nesreće". Naime, Nagelsmann je vodio Bayern prije Tuchela, a kako tvrdi, na Allianz Arenu ne želi se vratiti "zbog nezdrave atmosfere". Minhenski je klub potom odbio i austrijski izbornik (inače Nijemac) Ralf Rangnick. Njega je zasmetalo što je u projekcijama Bayernovih čelnika tek treći izbor. U kontekstu Bayerna spominjao se i trener engleskog Brightona Roberto de Zerbi. Također, Unai Emery (on je u međuvremenu produljio ugovor s Aston Villom do 2027.), Sebastian Hoeness (Stuttgart), Hansi Flick, pa čak i Zinedine Zidane.

Problem je puno širi

No, problem s angažmanom novog trenera nije samo "privilegij" minhenskog Bayerna. S gotovo identičnim se problemima suočio i Liverpool (na Anfieldu je predstavljen Nizozemac Arne Slot). Pa i Barcelona koja je naposljetku "prigrlila" spomenutog Hansija Flicka.

Odnos Massimiliana Allegrija i Juventusa postao je nesnošljiv i torinski je klub prije završetka sezone potjerao trofejnog trenera (pet scudetta). Allegri je tek treći trener Juventusa u posljednjih pedeset godina koji nije završio sezonu. U medijima je već za novog trenera od iduće sezone promoviran Thiago Motta, koji još sjedi na klupi Bologne.

image

Thiago Motta

Cesare Purini/insidefoto/shutter/shutterstock Editorial/profimedia

Još jedan talijanski velikan - Milan, po završetku sezone ostaje bez trenera. Stefano Pioli praktički se već razdužio s "rossonerima", a mediji ga povezuju s klupom Napolija. Iako se donedavno, u kontekstu lanjskog prvaka, najčešće spominjao Antonio Conte koji je "na burzi" od ožujka prošle godine kada se razišao s londonskim Tottenhamom. A nakon što mu je propao angažman s Julenom Lopeteguijem, Milan se okrenuo portugalskom tržištu i pregovara s trojicom kandidata (Sergio Conceicao, Ruben Amorim i Paulo Fonseca). No, "u igri" je i spomenuti De Zerbi.

Europski prvaci u potrazi

Grozničavo novog menadžera traže još dva europska prvaka - Manchester United i Chelsea. Londonski je klub otpustio Argentinca Mauricia Pochettina, a vjerojatno će uskoro i Erik ten Hag napustiti Old Trafford. U otočnim se medijima pojavila vijest da bi upravo United mogao "pokupiti" odbačenog Pochettina...

Ovaj brzopotezni kroki velikana ukazuje na akutni problem europskog nogometa: deficit vrhunskih trenera! Nakon pomalo misterioznog odlaska Jürgena Kloppa s Anfielda, praktički su ostala svega dvojica odličnika, koji sjedinjuju besprijekorni autoritet i trenersku karizmu - Josep Guardiola i Carlo Ancelotti.

image

Pep Guardiola

JUSTIN TALLIS Afp

Indikativan je primjer Pepa Guardiole. Otkako je 54-godišnji Katalonac 2016. došao za menadžera Manchester Cityja, "nebeskoplavi" su osvojili čak šest naslova Premierlige. Za ilustraciju, u istom je razdoblju gradski rival United promijenio četvoricu trenera (Mourinho, Solskjaer, Rangnick, Ten Hag) i nijednom nije bio niti blizu osvajanju titule. A sve do 2008. i ulaska arapskog kapitala, City je bio gotovo marginalni klub u kontekstu engleskog nogometa. U prvih stotinu godina osvojili su tek dva naslova i često se selili iz prve u drugu diviziju, pa - natrag. Tek od 2002. City je stalni abonent Premierlige (prethodno je igrao u drugom, pa i trećem razredu engleskog nogometa). I dok United od umirovljenja Alexa Fergusona ne uspijeva "pronaći" menadžera, City se s Guardiolom prometnuo u - najbolji klub na svijetu (titulu su osvojili pobjedom nad brazilskim Fluminenseom 4-0).

Ancelotti apsolutni fenomen

Carlo Ancelotti apsolutni je trenerski fenomen. Jedini je u povijesti osvojio titule u svim ligama petice - Italiji (Milan), Engleskoj (Chelsea), Francuskoj (PSG), Njemačkoj (Bayern) i Španjolskoj (Real). Iako će 10. lipnja proslaviti 65. rođendan, strast kojom je Don Carlo posvećen nogometu, naprosto je fascinantna.

Istovremeno, četiri godine mlađi Jose Mourinho doima se - potrošeno. "Special One" više se niti ne spominje u kontekstu najvećih europskih klubova. Trenutačno se "natječe" za klupu turskog Fenerbahčea...

image

Carlo Ancelotti

OSCAR DEL POZO Afp

Ali da dob kod nogometnih trenera ne mora biti presudni čimbenik ukazuje nam slučaj Gian Piera Gasperinija. On je sa 66 godina osvojio prvi trofej u karijeri - Europsku ligu s Atalantom. I Claudio Ranieri (ovih se dana umirovio) sa 64 je ostvario "najveće čudo u povijesti nogometa" uzevši naslov Premierlige s Leicester Cityjem.

Ali već i činjenica da se vrtimo oko trenera u šestom i sedmom desetljeću života sugerira da europski nogomet ima problem. Tko će naslijediti Ancelottija i Guardiolu? Ako pitate ljude u Bayernu, odgovor je - Vincent Kompany!?

Linker
02. srpanj 2024 17:57