LIVEMEDIA/FOTOGRAMMA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Livemedia/fotogramma/zuma Press/profimedia
RAZJASNIO SITUACIJU

Roberto Mancini prekinuo šutnju i objasnio potez koji je šokirao Italiju: ‘On je razlog zašto sam otišao‘

‘To sam tražio samo kako bih imao malo mira i tišine idućih nekoliko mjeseci‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. kolovoz 2023. 08:57

Odlazak Roberta Mancinija s klupe reprezentacije Italije bio je posve neočekivan. Manje od mjesec dana prije nastavka kvalifikacija za Europsko prvenstvo odlučio je "podići sidro", a u razgovoru za La Repubblicu sada već bivši izbornik Italije okrivio je predsjednika nogometnog saveza Gabrielea Gravinu za svoj odlazak.

- Mogao me zadržati da je htio... - kazao je.

Mancini je bio pod ugovorom do srpnja 2026., ali je podnio ostavku u subotu navečer, a ona je prihvaćena u nedjelju ujutro. službenom objavom Saveza.

- Objasnio sam Gravini da mi ovih mjeseci treba podrška i mir, ali on to nije učinio i zato sam dao ostavku - objasnio je.

Trenutak kada je odlučio napustiti reprezentaciju teško da je mogao biti gori, samo nekoliko tjedana prije ključnih utakmica kvalifikacija za EURO 2024.

- Jesam li to trebao učiniti ranije? Možda. Ali napustio sam reprezentaciju 25 dana prije sljedeće utakmice, a ne tri dana.

Kap koja je prelila čašu bila je rekonstrukcija stožera reprezentacije. Mancini dobio dodatne ovlasti u novoj ulozi koordinatora mlađih selekcija Azzurra dok su neki njegovi suradnici imenovani su na uloge u mlađim kategorijama reprezentacije. To je doživio kao razdvajanje njegovog stožera protiv svoje volje.

- Gravina je godinu dana pokušavao revolucionirati moje osoblje. Pokušao sam mu reći da najviše može dodati par novih lica u stožer, ali ne može mi oduzeti dva člana stožera. Ako ništa drugo, ja bih trebao biti taj koji odlučuje zamijeniti člana svog stožera - objasnio je Mancini.

Također je priznao kako je iz svoga ugovora želio eliminirati klauzulu po kojoj bi mogao biti otpušten ako ne izbori nastup na Europskom prvenstvu u skupini s Engleskom, Ukrajinom, Makedonijom i Maltom.

- To sam tražio samo kako bih imao malo mira i tišine idućih nekoliko mjeseci. Naravno, otišao bih da stvari nisu dobro završile i da se nismo uspjeli kvalificirati - kazao je.

Linker
28. travanj 2024 00:22