Petar Musa u dresu Boaviste (lijevo) protiv Benficinog Otamendija

 NurPhoto via AFP
TRANSFER NA POMOLU

Proda li velikan na ljeto svog hit centafora, u njihove bi redove mogao stići odlični hrvatski napadač!

Izvrsnim nastupima bivši napadač mlade hrvatske reprezentacije zaintrigirao je velike Portugalce
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. veljača 2022. 21:38

Zavrtjela se priča oko možebitnog prelaska Petra Muse (23) iz Boaviste u Benficu. Svojim je odličnim jesenskim igrama bivši mladi reprezentativac Hrvatske (u selekciji do 21. godine upisao je 11 nastupa i postigao četiri pogotka) zaintrigirao lisabonski klub.

U Boavisti je od ljeta odigrao 17 prvenstvenih utakmica i postigao je sedam pogodaka (plus jedna asistencija), a dobar je učinak pojačao i jednim pogotkom na dvije odigrane utakmice portugalskog kupa. I jasno je da te brojke nisu prošle “ispod radara” Benficine struke...

Musa je, podsjetimo, ljetos došao u Boavistu na jednogodišnju posudbu iz praške Slavije, a zanimanje Benfice za ovog ubojitog napadača češkim je medijima otkrio baš predsjednik Slavije Jaroslav Tvrdik, nakon razgovora s čelnicima Benfice oko još jednog Slavijina mladića koji je u Lisabonu na posudbi. Iskoristio je Tvrdik prigodu i obznanio javnosti da je Benfica zainteresirana za Musu! Cjelokupnu je situaciju pojasnio Musin menadžer Milan Martinović:

Problem s novcem

- Musa doista igra jako dobro i postiže zgoditke, pa je logično da se za njega zanimaju i veći klubovi. Boavista ima pravo otkupa ugovora sa Slavijom ukoliko Musa zabije deset pogodaka u sezoni, međutim FIFA je nedavno suspendirala sve Boavistine buduće transfere zbog financijskih problema u kojima se ovaj klub iz Porta nalazi. Tamo se događa nešto čudno, nisu platili transfer jednog igrača realiziran prije dvije godine i stigla je blokada FIFA-e - kaže Martinović i nastavlja:

- Nadalje, Boavista nije platila ni prvu ratu Slaviji za Musinu posudbu, trebali su Portugalci do 1. studenoga uplatiti 250.000 eura na račun češkog kluba, ali nisu uplatili ni cent! A sad dolazi na naplatu i druga istovjetna rata. K tome, dužni su igračima plaće, no to je već ona uobičajena “fora”, duguju dva mjeseca, a kad se približi istek trećeg mjeseca - nakon kojeg igrač ima pravo tužiti klub i napustiti ga s “čistim papirima” - onda nekako pronađu “lovu” i podmire dugove.

Kako se u cijeloj priči pojavila Benfica?

- Prije dvije godine doveo sam u Benficu nadarenog slovenskog juniora Žana Jevšenaka (18), igra u drugoj momčadi i zadržao sam dobre kontakte s klupskim vodstvom. A Musa je protiv Benfice odigrao vrlo dobro i nakon te utakmice pitali su me iz Benfice kakva je situacija s Musom, znali su da je na posudbi, ali nisu znali potankosti. Sve sam im objasnio i rekli su da im je Petar vrlo zanimljiv i da će ga pratiti. Treba znati da Benfica sad ima vrhunskog napadača, 22-godišnjeg Urugvajca Darwina Nuneza, zabio je ove sezone već 14 pogodaka. Benfica ga je prije godinu i pol kupila od španjolske Almerije za čak 24 milijuna eura, a na ljeto će ga prodati za najmanje 50 milijuna eura! Već imaju neke konkretne ponude, javili su se engleski klubovi Manchester City, Newcastle i West Ham. Logično je da traže zamjenu i proda li, dakle, Benfica Darwina Nuneza, tada postoji mogućnost Musina dolaska u Lisabon. Samo neka nastavi dobro igrati i zabijati golove.

image

Petar Musa (lijevo)

AFP

Sankcije FIFA-e

A što je s opcijom Boavistina automatskog otkupa ugovora sa Slavijom postigne li Musa deset ili više zgoditaka ove sezone?

- Ta opcija automatski pada u vodu sve dok je Boavista pod sankcijama FIFA-e! Otežavajuća je okolnost za Boavistu i što nije uplatila još ništa praškoj Slaviji za posudbu. Teorijski gledano, Slavia bi mogla već sutra zabraniti Musi nastup za Boavistu i pokrenuti proceduru za njegov povratak u Prag, ali jasno je da to nije rješenje, nitko ne želi takav rasplet - kaže Martinović.

Boavista je, inače, u sezonu startala s velikim ambicijama, klub iz Porta želio je “napasti” mjesto koje vodi u Europu, zato je Musa ljetos i bio doveden. Međutim, financijski su problemi, kao i uvijek, utjecali na igre i rezultate momčadi, koja je sad pri dnu ljestvice, na 14. mjestu (od 18 klubova) sa 20 bodova. Ispadaju dva kluba, zadnji je Belenenses sa 12 bodova, predzadnji Famalicao (17), ispred njega je Arouca (18) na 16. mjestu, koje vodi u kvalifikacije za ostanak u Prvoj ligi.

Razgovarali smo i s Musom, o zanimanju Benfice nam je rekao:

- Nisam imao izravne kontakte ni s kim iz Lisabona, znam da su s čelnicima Benfice razgovarali moj menadžer i ljudi iz praške Slavije. Lijepo je znati da me primijetio tako velik klub, ali moje je da igram, usredotočen sam isključivo na svoje nastupe u Boavisti. Prezadovoljan sam, od 17 prvenstvenih utakmica koje sam odigrao, samo u četiri navrata nisam bio na travnjaku svih 90 minuta. Istina je da u posljednje vrijeme baš i ne igramo kako bismo željeli, ali nadam se da ćemo to poboljšati i pobjeći iz zone ispadanja - kaže Musa.

Godi zanimanje

Možete li nam nešto reći o financijskim problemima Boaviste, koliko vam kasni plaća?

- Ne bih želio o tome govoriti. Velik broj klubova danas je u financijskim teškoćama, takva je situacija i ovdje, ali siguran sam da će se to ubrzo riješiti i da će svi dugovi biti podmireni.

Možebitni transfer u Benficu bio bi vam najveći korak u karijeri. Razmišljate li o tome?

- Jasno je da svakom igraču godi kad čuje da je “na meti” tako velikog kluba poput Benfice. Ali, ne opterećujem se time, zasad su to samo glasine, sve što znam pročitao sam u medijima. Još je dosta utakmica do kraja sezone i fokusiran sam isključivo na svoje igre u Boavisti i želim zabiti što više golova, kako bih pomogao momčadi u tom bijegu s dna ljestvice. Po igračkoj nam kvaliteti sigurno tamo nije mjesto...

Koliko bi vas pogodaka zadovoljilo do kraja sezone?

- Što više! Ne želim ništa prognozirati, važno je samo da nastavim dobro igrati i tresti mreže. A onda će sve doći samo po sebi - rekao je Musa.

UČINAK MUSE PO KLUBOVIMA

SLAVIA PRAG

39 utakmica. 11 pogodaka, 7 žutih kartona

VIKTORIA ŽIŽKOV

37 utakmica, 12 pogodaka, 4 žuta, 1 crveni karton

SLOVAN LIBEREC

31 utakmica, 8 pogodaka, 3 asistencije, 9 žutih kartona

BOAVISTA

21 utakmice, 8 pogodaka, 2 asistencije, 6 žutih kartona

ZAGREB

16 utakmica, 4 žuta kartona

UNION BERLIN

14 utakmica, 1 pogodak, 3 asistencije, 2 žuta kartona

Linker
28. rujan 2024 23:23