Franck Fife/afp/profimedia
NEĆE BITI BAŠ LAKO

Ovo su hrvatski protivnici u Ligi nacija: Vatreni igraju protiv reprezentacije koju nisu nikad pobijedili

Hrvatska je naoko dobila dosta laganu skupinu, no suparnike nikako ne treba otpisati
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. veljača 2024. 20:44

Hrvatska će u Ligi nacija igrati protiv reprezentacije koju još nikada nije pobijedila. Štoviše, protiv reprezentacije protiv koje ima najgori skor. Od 7 do sada odigranih utakmica Portugalci su u njih čak 6 bili bolji od Hrvatske koja je izvukla tek jedan remi.

Posljednje dvije utakmice, također u Ligi nacija, u jesen 2020. završile su u korist Portugala (4:1, 3:2). Na posljednjem SP-u Portugalci su ispali u četvrtfinalu nakon poraza od Maroka (0:1) zbog čega je platio izbornik Santos.

Nije mu, doduše, pomoglo ni to što je bio u sukobu s Cristianom Ronaldom. Rekorder po broju nastupa i golova za reprezentaciju nije se mogao pomiriti što ga je Santos gurnuo u drugi plan.

Zato Portugalci pod novim izbornikom Robertom Martinezom kvalifikacije za Euro 2024. nisu mogli uvjerljivije odraditi.

Jedini su upisali svih 10 pobjeda. Hrvatska će protiv Portugala imati posljednju provjeru pred početak EP-a.

Lewandowski i Zielinski predvode Poljake

Poljska je 31. momčad Fifine ljestvice, prema Transfermarktu drži vrijednost od 197,7 milijuna eura, a najskuplji igrač je Piotr Zielinski, veznjak Napolija čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna eura. Ipak, čovjek kojega se najviše treba čuvati vjerojatno je i dalje Robert Lewandowski. Hrvatska je u povijesti odigrala samo jednu službenu utakmicu s Poljacima. Bilo je to u grupnoj fazi Eura 2008., kada je Ivan Klasnić donio Vatrenima 1:0 pobjedu u Klagenfurtu. Prethodno smo se tri puta susretali u prijateljskim ogledima - pamtimo 2:1 pobjedu na Kantridi (1996.), 4:1 u Osijeku (1998.), remi u Splitu (2003.) i jedini poraz 0:1 u Wolfsburgu (2006.). Izbornik Poljske je Michal Probierz, koji je dosad vodio samo četiri utakmice (2p i 2n). Nastupala je na osam svjetskih prvenstava i uzela dvije bronce (1974. i 1982.) te nastupali na četiri (prethodna) europska prvenstva i najdalje stigli do četvrtine finala 2016., a na predstojeću kontinentalnu smotru nisu se uspjeli kvalificirati.

Stižu i dobri znanci

Ples kuglica spojio nas je s dobrim poznanicima i nerijetko neugodnim suparnikom. Hrvatska se sa Škotskom susretala u šest navrata, pamti jednu pobjedu, dva remija i tri poraza. U grupnoj fazi kvalifikacija za SP 2002. odigrali smo 1:1 u Maksimiru i 0:0 u Glasgowu. Novi (prijateljski) susret odigrao se 2008. u Glasgowu i završio bez golova, da bi nas dvaput porazili u kvalifikacijama za SP 2014. godine. Dobili su 1:0 u Zagrebu i 2:0 kod kuće, a vratili smo im 3:1 pobjedom u grupnoj fazi prošlog Europskog prvenstva. Reprezentacija Škotske vrijedi 192,9 milijuna eura, pritom je najskuplji igrač Scott McTominay, veznjak Manchester Uniteda. Radi se o 36. reprezentaciji na Fifinoj ljestvici, a od 2019. godine predvodi ju izbornik Steve Clark. Škotska je odigrala tri EP-a i nikada nije prošla grupnu fazu, novu šansu imat će ove godine u društvu domaćina Njemačke, Mađarske i Švicarske. Pamti i osam svjetskih smotri, ali ni na interkontinentalnom natjecanju nisu probili barijeru skupine.

Linker
22. travanj 2024 23:09