FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia
ČEKA SE REAKCIJA FIFA-E

Novi pokušaj osvete bivšem prijatelju: Platini kazneno prijavio predsjednika FIFA-e za trgovanje utjecajem

Odnos nekad dvojice bliskih prijatelja dotaknuo je novo dno...
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 06. travanj 2022. 07:51

Prijateljstvo Michela Platinija i Giannija Infantina, svojedobno najbližih suradnika u vrhu Uefe, već je godinama stvar prošlosti.

Ipak, propast međusobnih odnosa dotaklo je novo dno nakon što je objavljeno da je 66-godišnji Platini podigao kaznenu prijavu protiv aktualnog predsjednika Fife.

Platinijevi su odvjetnici priopćili da su u studenome prošle godine u Francuskoj prijavili Infantina za trgovanje utjecajem, i to u doba kad je bio njegov glavni tajnik u Europskoj nogometnoj federaciji. Kao suučesnik u navodnim kaznenim djelima prijavljen je i Marco Villiger, bivši pravni direktor u Fifi. AP javlja da se sada očekuje ispitivanje Infantina, Villigera te još četvorice Švicaraca, među kojima je i bivši glavni tajnik Fife Michael Lauber.

Prijava je stigla samo dva tjedna nakon što su Platini i Sepp Blatter u Švicarskoj optuženi za više kaznenih djela, među kojima su prijevara, zlouporaba povjerenja te krivotvorenje službenih dokumenata i vrijednosnih papira. Istragom je utvrđeno da je Platiniju nezakonito isplaćeno dva milijuna švicarskih franaka, što je dvojac predstavio kao "usmeno dogovorenu plaću za savjetodavni rad". Obojica su već ranije suspendirani iz nogometa, a suđenje ih tek čeka.

U prijavi protiv Infantina nije precizirano o kakvom se točno krimenu radi, a ni Fifa se zasad još nije oglasila o Platinijevom potezu.

Prema francuskom zakonu, trgovanje utjecajem definirano je kao korištenje položaja za zadobivanje povoljne odluke od strane javnog dužnosnika, u zamjenu za protupravnu korist.

Linker
10. svibanj 2024 09:05