Florian Wirtz i Jamal Musiala

 JOHN MACDOUGALL Afp
BOLJI OD MAĐARSKE

Nova Njemačka bez pravih legendi startala - za pet. Nagelsmann igru gradi na sjajnom dvojcu

Njemačka je ostala bez važnog kvarteta igrača, ali to se na utakmici protiv Mađarske nije osjetilo
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 08. rujan 2024. 19:53

S velikim nestrpljenjem njemačka nogometna javnost čekala je prvu utakmicu Elfa nakon Eura. Na njemu su Nagelsmannovi izabranici naznačili da bi se uskoro mogli vratiti u sam vrh svjetskog nogometa, međutim, prva utakmica Lige nacija protiv Mađarske donosila je i zamke. Naime, nakon Eura, na kojem su Nijemci ispali u produžetku četvrtfinala protiv Španjolske, došlo je do četiri važna oproštaja. I dok se znalo da Toni Kroos igra svoje posljednje utakmice u karijeri na Euru, pomalo iznenađujuće od reprezentacije su se oprostili kapetan Ilkay Gündogan, Thomas Müller i Manuel Neuer, stoga je bilo zanimljivo vidjeti kako će Njemačka reagirati u prvoj utakmici bez važnog kvarteta. Odgovor je bio - za pet. Naime, do toliko su brojali Kimmich i društvo protiv Mađara, natjeravši izbornika gostiju na žestoku reakciju.

- Nema se tu što puno reći. Nakon drugog gola nestali smo s terena i to najviše boli. Možeš protiv Njemačke izgubiti 0:2, ali sramotno je primiti pet komada. Moji igrači i ja sramimo se ovog poraza - rekao je Marco Rossi nakon najtežeg poraz Mađara od 11. studenoga 2013. godine kada su ih Nizozemci razbili s 8:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Mogli su i Düsseldorfu još teže stradati, pogotovo u drugom dijelu kada su se otvorili i krenuli po izjednačenje. Tada je Njemačka odigrala impresivno, a briljirao je dvojac najmlađih, Jamal Musiala i Florian Wirtz. Prvi je zabio jedan pogodak i upisao tri asistencije, drugi je uz gol dodao jednu asistenciju. Na njima dvojici Nagelsmann gradi ovu selekciju, a javnost je sve više uvjerena da Njemačka može 2026. godine osvojiti svoj peti naslov prvaka svijeta.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

- Mi ne trebamo govoriti da ćemo pokušati osvojiti taj naslov, nego da ga idemo uzeti - optimistično je najavi Mario Basler koji ne smatra da je odlazak spomenutog kvarteta veliki hendikep.

- Pavlović će uskoro doći na razinu Kroosa, samo da ga ozljede zaobiđu, on ima taj potencijal i vjerujem u njega.

No, veznjak Bayerna nije započeo utakmicu protiv Mađarske, u veznom redu prednost je dobio Pascal Gross, 33-godišnjak, donedavno malo poznat njemačkoj javnosti. Sedam sezona bio je član Brightona, Nagelsmann je u njemu vidio veznog igrača kakav mu treba, a Gross koji je ovog ljeta stigao u Borussiju Dortmund odigrao je odličnu utakmicu protiv Mađarske. Svaka njegova lopta imala je smisla i u njemu Nijemci imaju za sada čovjeka koji može odigrati na osmici, ali i defenzivniju varijantu kada je to potrebno.

Julian Nagelsmann deset mjeseci obnaša dužnost izbornika, nakon Mađarske je imao i kritike, pogotovo na prvo poluvrijeme, međutim, nije mogao skriti zadovoljstvo viđenim, ali i napretkom od kada je preuzeo reprezentaciju.

- Kemija unutar momčad potpuno je drugačija nego kada sam stigao, to se vidi po svakoj reakciji - kaže 36-godišnji trener koji je morao pohvaliti Musialu.

- Jamal je puno napredovao što se tiče njegove prisutnosti u šesnaestecu. Prije Eura mnogi su mu spočitavali taj segment, no već je tamo bio sjajan, baš kao i sada protiv Mađarske - zaključio je Nagelsmann.

Linker
08. rujan 2024 21:02