Slavlje Nijemaca (Brehme sasvim lijevo)
 

 FRANK KLEEFELDT Dpa Picture-alliance Via Afp
NEZABORAVNI JUNAK

Njemačka u šoku: Iznenada preminula velika nogometna legenda, samo mjesec dana nakon Beckenbauera

Iza sebe je ostavio partnericu Susanne Schaefer i dva odrasla sina iz prvog braka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. veljača 2024. 10:02

Legenda njemačkog nogometa Andreas Brehme preminuo je iznenada u ponedjeljak navečer u 63. godini života nakon srčanog udara. Iako mu je pomoć pružena u bolnici koja se nalazi nedaleko od njegovog doma nije mu bilo spasa. Iza sebe je ostavio partnericu Susanne Schaefer i dva odrasla sina iz prvog braka.

image

Andreas Brehme

JURGEN FROMME/FIRO SPORTPHOTO Dpa Picture-alliance Via Afp

Brehme je status ikone među njemačkim navijačima zaslužio nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva 1990. iz kaznenog udarca zabio gol koji je i odlučio pobjednika u utakmici Njemačke i Argentine. Brehme je svojedobno slovio kao prototip modernog beka sjajnog centaršuta i još boljeg udarca.

image

Slavna NJemačka reprezentacija: Bodo Illgner, Andreas Moller, Thomas Berthold, Stefan Effenberg, Matthias Sammer, Jurgen Kohler, from bottom left, Thomas Hassler, Andreas Brehme, Jurgen Klinsmann, Thomas Strunz, Lothar Matthaus

JURGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp

Uostalom, u karijeri je zabio čak 72 gola. Za reprezentaciju Njemačke nastupio je 86 puta, sudjelovao je na po tri Svjetska (1986., 1990. i 1994.) i Europska prvenstva (1984., 1988. i 1992.). Na Eurima 1984. i 1992. bio je uvršten u najbolju momčad turnira. U klupskoj karijeri igrao je za Kaiserslautern, Bayern München i milanski Inter s kojima je osvajao naslove prvaka. Za najboljeg igrača Serie A proglašen je 1989., a 1990. bio je treći u poretku za Zlatnu loptu.

BREHMEOVE POTEZE I GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

Trenerska karijera nije mu bila ni izbliza blistava i bila je kratkog vijeka. Vodio je kraće vrijeme Kaiserslautern i Unterhaching, a jednu sezonu je bio pomoćnik u stožeru Stuttgarta.

Linker
27. travanj 2024 03:02