Zinedine Zidane i supruga Veronique

 CHRISTIAN BRUNA Afp
TEŠKO JE TO ZABORAVITI

‘Nisam ponosan na to što sam napravio!‘ Zidane otvoreno progovorio o gafu koji mu je obilježio karijeru

Zizou je za Francusku odigrao 108 utakmica i postigao 31 gol, a 1998. postao i svjetski prvak
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. lipanj 2022. 09:02

Zinedine Zidane bio je jedan od najboljih nogometaša u svoje vrijeme, kasnije je ostvario i sjajne trenerske uspjehe s Real Madridom. Ipak, teško je zaboraviti kako je legendarni Zizou okončao svoju bogatu igračku karijeru.

Bilo je to u ljeto 2006. godine, a posljednju je utakmicu odigrao za reprezentaciju Francuske u finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Tada je glavom u prsa u drugom produžetku udario talijanskog braniča Marca Materazzija i zaradio crveni karton, da bi nakon toga Azzurri na jedanaesterce osvojili naslov svjetskog prvaka.

- Nisam ponosan na to što sam učinio, ali to je dio moje prošlosti – izjavio je Zinedine Zidane za Telefoot.

image

Zidane udara Materazzija

DESK Afp

U tom finalu Zidane je 'panenkom' s bijele točke doveo Francusku u vodstvo, a izjednačio je upravo Materazzi.

- Imao sam sekundu ili dvije da razmislim kako da izvedem penal. Ispred sebe sam imao vratara koji me jako dobro poznaje i trebao sam nešto smisliti. U tom je pokušaju svakako bilo tehnike, ali ne mislim da je bilo i ludosti. Možete promašiti penal, ali u tom trenutku to je bilo ono što sam morao učiniti.

Zidane je za Francusku odigrao 108 utakmica i postigao 31 pogodak, a s Tricolorima je 1998. postao svjetski prvak. Imao je i odličnu klupsku karijeru, a u istom stilu nastavio je i kao trener te je s Realom od 2016. do 2018. osvojio tri uzastopne Lige prvaka.

Od 2021. godine je bez posla, tada mu je završio drugi mandat u Realu. Sad ga na svoju klupu vabi Paris Saint-Germain, a šuška se da bi on radije preuzeo francusku reprezentaciju.

- Želim nastaviti s trenerskom karijerom jer i dalje imam želju, to je moja strast. Imam 50 godina, ispunjen sam i sretan, i to je najvažnija stvar – kazao je Zidane, koji će taj okrugli rođendan proslaviti u srijedu.

Linker
15. travanj 2024 08:19