Marin Šotiček

 RONALD GORSIC Cropix
UTAKMICA ‘BITI ILI NE BITI‘

‘Ne žalim za Dinamom, ovdje mi je fantastično. Hrvatska? Napravit ćemo sve da odemo na Euro‘

Mladi hrvatski reprezentativac Marin Šotiček za SN najavljuje odlučni sudar s Grcima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. listopad 2024. 22:20

Sat polako otkucava, u utorak je na rasporedu utakmica "biti ilI ne biti" za vrstu Ivice Olića. Naši mladi dečki u Koprivnici dočekuju Grčku, poraz je zabranjen jer onda nema ništa od Eura, a bod nam donosi dodatne kvalifikacije. Prva utakmica u gradu Vegete završila je pobjedom Hrvatske, svladana je Andora s 2:0, ali bilo je dosta muke.

- Takve utakmice su uvijek najteže jer se unaprijed pretpostavlja da će se dogoditi laka pobjeda. Srećom, uspjeli smo preokrenuti situaciju u svoju korist. Drago mi je da sam mogao doprinijeti asistencijom, a najvažnije je da smo na kraju slavili.

To nam kaže Marin Šotiček (20), igrač Basela, asistent za drugi pogodak, onaj Hodžin (prvog je zabio Beljo), koji je definitivno riješio priču s Andorcima. A kako će biti protiv Grčke u "utakmici svih utakmica" ove generacije?

- Sigurno nas čeka težak izazov. Grci su poznati po tome da igraju disciplinirano, kompaktno i izuzetno su borbeni. Pobijedili su Portugal, što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Morat ćemo biti maksimalno koncentrirani i dati sve od sebe kako bismo ostvarili pozitivan rezultat.

A pozitivan rezultat je i bod, ne trebamo pobijediti. Jer, pobjeda i neodlučeno su isti za nas, svejedno nam je. Tako i tako Hrvatska ne može biti prva, samo druga i hvatati onda Euro u repesažu.

- Plasman na Europsko prvenstvo je naš cilj i mislim da imamo sve što nam je potrebno da to ostvarimo. Sve je u našim rukama, dat ćemo sve od sebe kako bismo osigurali mjesto na Euru.

Pitamo mladog Šotičeka kakva je atmosfera u reprezentaciji, kakav je izbornik Ivica Olić, koji je tek prije nekog vremena preuzeo ovu U-21 selekciju?

- Atmosfera u reprezentaciji je fantastična. Imamo sjajnu ekipu, dobro treniramo i vjerujemo da možemo izboriti plasman na EP. Što se tiče izbornika Olića, njegova karijera govori sama za sebe. Ima nevjerojatno znanje i iskustvo, a svoj entuzijazam prenosi na nas igrače. Zbilja uživamo raditi s njim.

Pa, da vidimo onda u utorak hoće li se ove rečenice Marina Šotičeka ostvariti, hoće li se vjera u Euro, san o tom natjecanju, pretvoriti u javu? Trebaju naši dečki samo biti mudri, fokusirani, koncentrirani. Sigurno bi bilo opasno igrati na bod jer kad se tako igra, onda se često dogodi - poraz. No, znamo da Olić i njegovi dečki sve to dobro znaju, da im ne moramo ništa suflirati.

Nego, kad smo već kod Šotičeka, on je bio vruća priča ljetnog mercata. Dinamo ga je htio dovesti iz Lokomotive, negdje je zapelo u financijskim detaljima i mladić je umjesto u Maksimir otišao u Basel.

- U Baselu je stvarno fantastično, a momčad me prihvatila na najbolji mogući način. Redovito ulazim u igru, obično kao prva zamjena. Sve ide prema planu i izuzetno sam zadovoljan, mogu reći da je Basel bio pravi izbor.

Igrao je na devet utakmica svog kluba, zabio je dva gola i ubilježio tri asistencije.

- Zadovoljan sam učinkom, ali uvijek težim boljem. No, smatram da su ovi brojevi dobar pokazatelj da sam na dobrom putu i trudit ću se da budem što bolji i efikasniji.

Je li mu možda žao što ipak nije ovog ljeta završio u Dinamu?

- Ispalo je tako kako je ispalo i nemam za čime žaliti jer sam sada u Baselu, gdje se osjećam odlično i potpuno sam fokusiran na svoj razvoj ovdje.

Nismo mogli bez Lokomotive, ne bi niti bilo u redu. Ipak ga je taj klub lansirao na europsku adresu.

- U stalnom sam kontaktu s mlađim dečkima iz Lokomotive, a čujem se i sa starijim suigračima. Znam da su nakon nedavne pobjede atmosfera i samopouzdanje porasli, što je uvijek važno za momčad. Lokomotiva često zna krenuti nešto sporije, ali uvijek pronađe svoj ritam. Vjerujem da će i ove sezone ostvariti dobre rezultate.

Za kraj, kazao je nešto o svom bivšem treneru, o njegovoj ulozi i razvoju karijere, koja bi s vremenom trebala biti sve bolja.

- Trener Čabraja odigrao je veliku ulogu u mom razvoju. Puno mi je pomogao, posebno u taktičkom dijelu igre, kako u napadačkim zadacima, tako i u obrambenim. On je sjajan trener koji ima odličan osjećaj za rad s mladim igračima - zaključio je Šotiček.

TM Vušković ima potencijal za Real

Luka Vušković ove sezone igra na nevjerojatnoj razini. Hvalospjevi na račun 17-godišnjeg hrvatskog stopera nižu se već neko vrijeme, a oglasio se i Bart Tamsyn, predstavnik Transfermarkta za Belgiju, koji karijeru mladog Hrvata prati već godinama.

- Podsjeća me na Tobyja Alderweirelda. On je vođa, uvijek igra okrenut prema naprijed, dobro servira loptu, kontrolira igru... Prvi put sam ga vidio s 15 godina. Igrao je s dečkima 3-4 godine starijima i već je bio šef obrane.Ima sposobnost igrati u sjajnoj momčadi kao što je Real - Tamsynove su riječi, koje je citirala i španjolska Marca. (psn)

Linker
15. listopad 2024 06:32