Endrick

 ETTORE CHIEREGUINI Agif Via Afp
ZALUDIO VELIKANE

‘Najskuplji 16-godišnjak u povijesti nogometa!?‘ PSG već poslao ponudu, Barca i Real vode veliku bitku...

Informacije govore da postoji jedno jasno polazište - ‘Mali neće potpisati za klub koji ima Haalanda‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 28. listopad 2022. 15:29

"Najskuplji 16-godišnji igrač u povijesti nogometa!?" Ne, nije to bio legendarni Edson Arantes do Nascimento Pelé, koji je već s 18 godina osvojio prvi naslov prvaka svijeta, nije to bio niti "mali zeleni" Diego Armando Maradona. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé, možda Erling Braut Haaland?! Ne, nisu niti oni, niti bilo koji drugi bivši ili sadašnji nogometni superstar. Najskuplji 16-godišnji igrač u povijesti nogometa je - Europi još uvijek nepoznati Endrick Felipe Moreira de Sousa, 16-godišnji biser brazilskog Palmeirasa. Ovaj je mladac nedavno zasjao na prestižnom natjecanju "Copinha" te je uzburkao menadžerske vode i vrlo će brzo uslijediti pravi mali rat između skauta Reala, Barcelone, Paris Saint Germainea i svih ostalih europskih velikana.

Za podsjećanje, Endrick je već bio u ozbiljnim razgovorima s Barcelonom, koja je s Realom ranije izgubila u "utrkama" za Viniciusa i Rodryga. Kako sada stvari stoje, a s obzirom na još uvijek prisutne financijske probleme u Barci, Real je bliži ostvarenju novog velikog posla u traženju budućeg nasljednika Karima Benzeme. Španjolski novinari tvrde, uvjereni su u to u Mundo Deportivu, "pumpanje" cijene za Endricka u Palmeirasu, koji sada traži čak 70 milijuna eura, ide na ruku madridskom klubu. U "ergelu" Carla Ancelottija mogao bi doći i četvrti brazilski igrač uz Viniciusa, Rodryga i Édera Militãoa.

image

Vinicius i Rodrygo

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

No, i Palmeiras se u slučaju novom mladog vunderkinda osigurao, priča se da namjerava staviti zaštitnu klauzulu od točno 100 milijuna za mladića koji u Europu neće doći prije sezone 2024.-2025. Iako je to sigurno tako, o njegovom potpisu na ugovor za nekog od europskih velikana odlučit će se u sljedećih tjedana. Nastala strka zvuči prenapuhano za jednog 16-godišnjka, no to je realnost današnjeg nogometa. Današnje velike zvijezde, igrači poput Haalanda, Viniciusa, Rodryga ili Ansua Fatija velike su "face" postali već s 18 godina i također nisu imali vremena za pravo sazrijevanje. "Hitnost" u utrci za "nogometnu nedonoščad" proizlazi iz velike konkurencije. Oni najbogatiji rukovode se krilaticom - "ne kupimo li ga mi, učinit će to netko drugi" i u tom smislu Endrickov slučaj nije iznimka. PSG je već bio dao ponudu od 20 milijuna eura, to je bila samo polovica onoga što su tada tražili čelnici Palmeirasa, a sad je cijena u najmanju ruku poduplana.

Zna se i to da su Endrickovi roditelji još prošle sezone bili u Madridu, zadivili su ih Valdebebas i Bernabéu i sve ono što su vidjeli. Otad su Realovi predstavnici dvaput bili u Brazilu, gledali, promatrali i proučavali sve što se događa oko mladog Brazilca. Insajderske informacije govore da su Endrick, njegova obitelj i zastupnička tvrtka, kao i "posrednik" Vinicius imali jedno jasno polazište: "Mali" neće potpisati za klub koji ima Haalanda na platnom spisku". Ne zato što imaju nešto protiv Norvežanina, nego zato što će Haaland napuniti 24 godine u trenutku kad Endrick "sleti" u Europu. A za dvojicu takvih nema mjesta u istoj momčadi. Osim usporedbi sa Haalandom, a to je trenutačno ipak poprilično bahato, novinar Marce, koja je Endricka stavila na naslovnicu, uspoređuje Brazilca s njegovim sunarodnjacima u Realu.

image

Endrick

ETTORE CHIEREGUINI Agif Via Afp

- Real je potpisao ugovor s Viniciusom u svibnju 2017. dva mjeseca prije njegovog 17. rođendana. Do srpnja 2018. on se nije se mogao priključiti momčadi. Rodrygo je potpisao godinu dana kasnije, "operacija" je zatvorena u lipnju 2018., kada je tadašnji napadač Santosa imao 17 godina. I on je morao čekati do 2019. da bi stigao na Santiago Bernabéu. Obojica su debitirali za Flamengo, odnosno Santos sa 16 godina, ali su prve pogotke zabili sa 17, godinu dana nakon novog dragulja brazilskog nogometa. Haaland je, naravno, svima postao referenca. Napadač Cityja debitirao je u prvoj momčadi u Norveškoj s 15 godina u Bryneu u svibnju 2016. Punih 16 utakmica nije zabio da bi u veljači 2017. potpisao za Molde i zabio ​​prvi gol debiju za novu momčad. Bilo je to 4. lipnja 2017., tad je imao 16 godina jedanaest mjeseci. U norveškoj momčadi izdržao je dvije sezone prije nego što je otišao u Red Bull Salzburg. Godinu dana kasnije stigao je u Borussiju Dortmund s 19 godina za 20 milijuna eura, a prošlog ljeta u City za 75 milijuna eura.

U usporedbi s rastućom cijenom za Endricka - prava sitnica. Ako je Manchester City zbog Haalanda izvan igre, tu je još puno velikih "igrača", ponajprije PSG, Barcelona...Malotko je i prošlog ljeta vjerovao da Barcelona može kupiti Lewandowskog ili Raphinhu, a to se ipak ostvarilo. U toj ludoj utrci, cijena za ovog mladića mogla bi doseći i okruglu "stotku" - naravno izraženo u milijunima eura. Djeluje nestvarno jer je ipak riječ o dječaku, ma kako "zlatne" noge on imao...

Linker
08. svibanj 2024 01:06