Kylian i Ethan Mbappe

 FRANCK FIFE Afp
OGROMNI TALENT

Mlađi Mbappé prava je suprotnost svojeg brata, upoznajte novo ‘obiteljsko čudo‘: ‘Imat će drugačiji pritisak‘

Mladi 16-godišnjak upisao je službeni debi za PSG u sudačkoj nadoknadi utakmice
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 24. prosinac 2023. 16:35

Kylian Mbappé obilježio je prije nekoliko dana svoj 25. rođendan s dva pogotka u slavlju PSG-a protiv Metsa u ligaškoj utakmici 17. kola francuskog prvenstva. Bila je ovo posebna utakmica za napadača, kojem se po prvi puta na terenu u službenoj utakmici pridružio njegov brat, Ethan Mbappé.

Mladi 16-godišnjak upisao je službeni debi za klub, nakon što ga je trener Luis Enrique odlučio poslati u igru u sudačkoj nadoknadi utakmice, kada je susret za francuske prvake već bio dobiven. Dvojica braće pridružila su se klubu u isto vrijeme, tako da se mlađi brat Ethan posljednjih šest godina s vremenom uspinjao kroz rangove PSG-ove akademije kako bi došao do ovog trenutka. Ethan je u klub stigao kada se stariji Kylian pridružio na prvobitnu posudbu iz Monaca, a prošlog ljeta je i produžio ugovor s francuskim prvakom, još prije nego što se znala budućnost starijeg brata za kojeg se smatralo do gotovo sigurno ide u Real Madrid.

image

Ethan Mbappe

FRANCK FIFE Afp

Prvi puta kada je mlađi Mbappé konkretizirao svoj talent na ozbiljnijim terenima bilo je u prošlogodišnjoj Ligi prvaka mladih kada je Francuz prvi puta startao za klub u 3:0 pobjedi nad Maccabijem iz Haife. U toj je utakmici upisao asistenciju za Ismaela Gharbija i time potvrdio svoj status nadolazećeg talenta. Njegov napredak se nastavio od tada, sudjelovao je u prijateljskim susretima prve momčadi, a glavni trener Luis Enrique ga je često imenovao u sastave za utakmicu.

Elegantan veznjak

Za razliku od brata koji je ubojiti napadač, mlađi Mbappé u nogometnom je žargonu opisivan kao "elegantan veznjak". Njegovo najpoželjnije područje igre je centar terena, a na njemu se odmah može vidjeti kako se njegove vrline iskazuju kada njegova momčad ima posjed lopte. Fizički je također izrazito razvijen za 16-godišnjaka, pa se tako ne boji po potrebi igrati s visokim intenzitetom, što je i pokazao u dvobojima s protivnicima koji su bili i četiri godine stariji od njega.

- Voli organizirati igru. On je učinkovit igrač u igri jedan protiv jedan, s manje eksplozivnosti, ali više tehničke vještine - rekao je skaut Jean-Claude Lafargue za Le Parisien.

Koliko ću razinu dosegnuti mladi Francuz još treba vidjeti, ali činjenica da su Parižani produljili ugovor na još tri godine sugerira da u njemu vide velikog kandidata za budućeg prvotimca.

- Moj brat će imati drugačiji pritisak. Za mene je to bio "pozitivan" pritisak utakmice. Ethan će se sigurno nositi s više "negativnim" pritiskom, zato što je "Kylianov brat". Morat će se suočiti s određenim ekscesom, moja je uloga također pomoći mu da slijedi svoj put. Ne želim ga u svojim stopama, a istovremeno mu želim sve najbolje - rekao je Kylian u nedavnom intervjuu za L‘Equipe.

Linker
16. svibanj 2024 08:51