Martin Zlomislić u akciji protiv Dinama u finalu Kupa

 DAMIR KRAJAC Cropix
TRENERI SU BILI U PRAVU

Još jedan igrač Rijeke pozvan u reprezentaciju. Ima sezonu iz snova, ali i problem s koncentracijom

Martin Zlomislić je dočekao svojih pet minuta slave i nagradu za odlične nastupe na startu sezone
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 03. listopad 2024. 06:13

Uz sada već standardnog Stjepana Radeljića, još jedan igrač Rijeke našao se na pozivnici izbornika BiH reprezentacije, Sergeja Barbareza, za predstojeće oglede susjedne nam zemlje u Ligi nacija. Naravno, riječ je o riječkoj “jedinici”, vrataru Martinu Zlomisliću kojem aktualna sezona, barem za sada, definitivno ima onaj opis - iz snova.

Nakon što je Rijeka prodala hrvatskog reprezentativca i donedavnog kapetana Nediljka Labrovića, koji je uzgred rečeno, bio u sjajnim odnosima upravo sa Zlomislićem, vratar koji je u Rijeku stigao iz Širokog Brijega istog ljeta kada i Labrović iz Šibenika, koji se brzo nametnuo kao prvi izbor tadašnjeg trenera Gorana Tomića, ali i svih drugih trenera, popularni Zloma je na početku aktualne sezone dočekao svojih “pet minuta slave” koji polako, ali sigurno postaju - konstanta.

Puknuće arkade

Još po dolasku Josipa Posavca tijekom ljetnih priprema, Željko Sopić je jasno komunicirao kako je pozicija prvog vratara u Rijeci oglašena na internoj ploči, no kako barem 51 % prednosti da to uistinu i postane ima Martin Zlomislić. Branio je Zloma prošle sezone sve utakmice Kupa, takvu je odluku donio upravo Sopić, no gledajući period od tri sezone (došao u ljeto 2021. godine) u Rijeci, nominalno drugi riječki vratar branio je u svega ukupno 32 utakmice. Na 13 ove sezone, 19 ranije. Njegova predanost, njegov rad i karakter, te strpljivost i mirnoća koju je iskazivao kroz vrijeme provedeno u Rijeci, dali su mu tih jedan posto prednosti u odnosu na novopridošlog vratara, a svojim je izvedbama samo potvrdio da su Sopić, pa sada i Đalović bili u pravu.

Njegovo ime na popisu Barbareza samo je potvrda onoga što je Zlomislić napravio u kratkom periodu u Rijeci, a nagrada stiže u vidu kandidature za dvoboje protiv Njemačke te Mađarske u okviru Lige nacija.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Konkretnije, Zlomislić je zbog ozljede, odnosno puknuća arkade u domaćem dvoboju protiv Corvinula, rumunjskog drugoligaša kojeg je Rijeka eliminirala u drugom pretkolu Europske lige lige, preskočio samo uvodnu SuperSport HNL utakmicu protiv Lokomotive, sve ostale dvoboje Zlomislić je bio prvi izbor riječkih trenera.

Ono što svakako imponira, i što je veliki argument za njegov nacionalni poziv, jest činjenica da je u sedam ligaških utakmica, koliko ih je skupio ove sezone, primio svega jedan pogodak. Bruno Petković jedini je našao put prema mreži riječkog vratara, svi drugi igrači i klubovi nisu uspjeli riješiti tu enigmu. Naravno, nije sve na riječkom vrataru kojem je uvelike pomogla i cijela momčad, odnosno posebno zadnja linija predvođena stoperskim parom Galešić - Radeljić, no i prvi riječki vratar može se pohvaliti svojom statistikom.

Velika je stvar što je Rijeka svakog ligaškog protivnika, uključujući i Dinamo i Hajduk, svela na izrazito mali broj šansi, ali i ono što prođe riječki “bedem” s prosjekom od gotovo jedne obrane po utakmici (0,9) zaustavi - Zlomislić.

Prva prava sezona kontinuiteta

Njegove vratarske kvalitete riječkim su navijačima uglavnom poznate, ako ni od kuda, onda iz brojnih prijateljskih i pripremnih utakmica u kojima je Zlomislić redovito pokazivao svoj talent i neosporne vratarske kvalitete, no jedno su prijateljske, a nešto sasvim drugo ligaške utakmice, posebice kada su u pitanju vratarske pogreške. Dovoljno je da jedna završi loše i svi te zapamte po tome, a rezultat nerijetko bude ogledalo toga. Staro je pravilo da se “packe” vratara puno više primijete nego, primjerice, one napadača, koji će jednim golom, još ako je pobjednički, izbrisati sve ono loše na dvoboju.

U dosadašnjim utakmicama, izuzev debakla u Europi gdje se i Zlomislić uklopio u tmurno sivilo s čak devet primljenih pogodaka u šest ogleda s posebnim naglaskom na Ljubljanu, riječki je vratar pokazao da Đalović, odnosno Rijeka ne treba strahovati od manjka kvalitete na vratima, upravo suprotno.

Jedina mana, ako se može tako i nazvati, u dosadašnjem dijelu sezone riječkom vrataru jesu izlasci sa svoje gol-linije, odnosno na ubačaje protivničkih momčadi. Kako su takve stvari obično stvar koncentracije i mentalne pripreme, a treba kazati da je ovo Zlomisliću prva prava sezona kontinuiteta u Rijeci, onda je bilo i za očekivati da će i njemu biti potrebno vrijeme za adaptaciju na neke nove uvjete, prije svega na povećanu odgovornost koju nosi, kako njegova pozicija u momčadi, tako i sama Rijeka koja je već sezonama prepoznatljiva po izvrsnim vratarima i njihovim bravurama koje su nerijetko znale biti onaj jezičac na vagi - pobjednika.

Martin je u najboljim igračkim godinama (26), koje za vratare, kažu, dođu nešto kasnije pokazao da je s pravom preuzeo riječku jedinicu i da će, nakon što je tijekom karijere bio član u U19 i U21 izabrane BiH vrste, po prvi put u seniorskoj karijeri postati punopravni reprezentativac. Zloma je to definitivno i - zaslužio.

Linker
04. listopad 2024 10:37