DAMIR KRAJAC Cropix
PRIJATELJSKI OKRŠAJ

Irci odnijeli pobjedu u Vrbovcu: Hrvatska u završnici hvatala izjednačenje, ali nije uspjela izbjeći poraz

Utakmicu Hrvatske i Irske pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 07. lipanj 2024. 19:33

HRVATSKA (U-21) - IRSKA (U-21) 2:3 (Matanović 62., Frigan 74. (11 m)/Moran 12., Armstrong 14., Emakhu 52.)

HRVATSKA: Kolić - Sigur (od 89. Soldo), Katinić, Grozdanić (od 46. Živković), Bukvić - Hodža (od 89. Lusavec) - Šotiček, Zvonarek, Crnac (od 60. Biuk) - Matanović⚽(od 77. Škaričić), Ljubičić (od 60. Frigan⚽)

IRSKA: Keeley🟨 - Curtis🟨(od 63. O‘Brien), Mac Nulty, Abankwah🟨, O‘Riordan, Roughan (od 63. Murphy)- Lawal (od 74. Adeeko), Hodge (od 46. Healy🟨) - Moran⚽(od 85. O‘Neill) - Armstrong⚽(od 46. Kenny), Emakhu⚽(od 63. Kavanagh)


Mlada hrvatska reprezentacija poražena je u Vrbovcu, Irci su bili bolji u prijateljskom ogledu. Na kraju poraz ne izgleda tako grdo kao je mogao izgledati. Naime, u prvoj dionici gosti su potpuno nadigrali Hrvate, njihova najbolja momčad skroz je dominirala, naših nije bilo nigdje. Tek u drugom dijelu, kad su stigle mnoge zamjene s jedne i druge strane, Skočićevi štićenici uspjeli su popraviti rezultat i dojam. Ali ukupno, nije bilo dobro za U21 selekciju, valjda će biti bolje protiv Švedske u Sesvetama.

Irci su prvi priprijetili na samom početku. Nakon jednog centaršuta, iskosa je pucao Moran, lopta je slučajno pogodila Armstronga, promijenila smjer, ali je Franko Kolić, koji je jučer debitirao za mladu vrstu, odlično reagirao i uspio obraniti. Skočićevi dečki su uzvratili nakon desetak minuta igre, nakon odličnog duplog pasa Matanovića i Bukvića, ali u posljednji trenutak irska obrana je uspjela otkloniti opasnost.

image

Lovro Zvonarek

DAMIR KRAJAC Cropix

Onda su Irci poveli. Nakon što je dobio loptu od Emakhua, Armstrong je poput brzog vlaka probio bok, prošao kraj Grozdanića, pucao iskosa, Kolić je obranio, ali je na loptu naletio Moran i s nekoliko metara je poslao u mrežu. Skočićevi dečki se još nisu niti snašli nakon šoka, a ubrzo je uslijedio novi. Opet je Emakhu bio začetnik akcije, odlično je gurnuo loptu prema Curtisu koji je nadirao po desnoj strani. Desni bek se probio po boku, centrirao po travi, a na nekih pet metara od Kolića naletio je Armstrong i loptu zakucao u mrežu. Naša obrana opet kao da nije postojala, djelovala je poput "kamenih svatova". U tom početnim minutama Irci su nas totalno izdominirali i "izbombardirali", izgledali su mnogo moćnije, snažnije, brže... Pogotovo su snagom i brzinom odskakali Laval, Emakhu i Armstrong, a u sjajnom tehničkom izdanju izdvajao se Moran. Pokušavali su Skočićevi dečki nakon užasnog početka povezati redove, ubrzati igru, odigrati neke akcije s kojima bi zaprijetili irskoj reprezentaciji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Međutim, teško su dolazili do bilo kakvih ozbiljnijih situacija. Irci su visokim presingom pritiskali naše, u začetku su ometali protok lopte, mladim Hrvatima nije bilo lako nešto konkretno odigrati. Probali su i dugim loptama, ali gostujuća obrana dobro je reagirala na takve pokušaje. U samoj završnici prve dionice, naši su imali sjajnu šansu. Šotiček je izbjegao zaleđe, ubacio po travi, lopta je krenula prema Ljubičiću, bio je sam na desetak metara, očekivala se realizacija, ali je Marin - promašio loptu! Od njega neobično, u zadnjih šest utakmica za mladu vrstu zabio je šest pogodaka. Tri minute prije kraja prvog poluvremena Armstrong se, nakon krivo dodane lopte Matanovića, ubacio u šesnaesterac Hrvatske, tamo su ga zatvorili Sigur i Katinić, pao je i tražio jedanaesterac, ali nije bilo govora o najstrožoj kazni. Inače, taj Sinclair Armstrong koji igra za Queens Park Rangers, a koji je stvarao ozbiljne probleme hrvatskoj obrani, izgleda poput Hulka, zaista ima nevjerojatne tjelesne kapacitete. Možda najbolji opis prvog poluvremena i igre mlade hrvatske vrste jest podatak da je prvi udarac prema vratima Iraca upućen u 45. minuti... Probao je Šotiček, otišlo je nekoliko metara od vratnice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Drugo poluvrijeme počelo je užasno kao i prvo, Laval je uputio dubinsku loptu, Emakhu je bio brži od Katinića i Kolića, zaobišao je hrvatskog vratara i onda s pola metra lagano loptu gurnuo u mrežu. Konačno su i Skočićevi dečki nešto odigrali, Matanović je u dvije minute dva puta pucao, jednom glavom, jednom nogom, ali niti jednom u okvir gola. No, nije Igor Matanović promašio nakon ubačaja Hodže, pogodio je s nekoliko metara. I toj je bio znak za nalet Hrvatske, za juriš prema irskom golu. Uskoro mladi Hrvati dolaze do još jednog pogotka, iz jedanaesterca. Oboren je Bukvić, sudac je pokazao na bijelu točku, Frigan je bio precizan. Do poravnanja se ipak nije moglo...

🕖 KRAJ UTAKMICE

Puno bolje izdanje Hrvatske u drugom dijelu, ali ipak je upisan poraz od Irske. Pozitivne stavke definitivno su nastavak odlične forme Igora Matanovića i prvijenac za mlade Vatrene Matije Frigana.

Iduća utakmica Hrvatske na rasporedu je za četiri dana kada će igrati protiv mlade reprezentacije Švedske.

90. 🕖 Igrat će se četiri minute nadoknade.

88. Ipak ništa od toga, blokirali su gosti. Ostaje 2:3, čeka se nadoknada...

87. Indirekt za Hrvatsku! Žuti karton dobio je vratar Irske Keeley, mladi Vatreni sada imaju sjajnu priliku za izjednačenje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

78. 📣 S tribina stadiona u Vrbovcu čuju se uzvici: Hoćemo gol!

74. ⚽ GOOOL!

Hrvatska je smanjila na 3:2, strijelac s 11 metara - Matija Frigan!

73. ⚠ Kazneni udarac za Hrvatsku!

72. Dvadesetak je minuta do kraja utakmice. Može li Hrvatska poravnati rezultat?

62. ⚽ GOOOL!

Hrvatska je smanjila na 3:1!

Krasna kombinacija dovela je do lopte Matanoviću na par metara od vrata i sigurnu realizaciju. U sjajnoj je formi!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

56. Dobro je pucao Matanović s ruba kaznenog prostora, ali lopta je otišla pored vrata.

52. ⚽ GOOOL!

Irska vodi 3:0....

Lawal je dao sjajnu loptu u prostor, a Emakhu se najbolje snašao, pobjegao obrani i Koliću te poentirao u praznu mrežu.

46. 🕖 Počelo je drugo poluvrijeme.

🕖 KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Podosta blijedo izdanje mladih Vatrenih u Vrbovcu. Irska je u samo dvije minute postigla dva pogotka i šokirala sve, a Hrvatska se malo probudila nakon pola sata igre, ali bez realizacije te izabranike Dragana Skočića čeka teško drugo poluvrijeme ako žele preokrenuti rezultat.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

45. 🕖 Igra se jedna minuta nadoknade.

43. Matanović je dodao loptu unazad u noge Armstronga, on se sjurio u kazneni prostor, pao je i tražio kazneni udarac, ali od toga nije bilo ništa.

Ovo je bilo klasično rukometno probijanje...

36. ⚠ Najbolja prilika za Hrvatsku!

Šotiček je izbjegao zaleđe, poslao prizemnu loptu s lijeve strane, ali Ljubičić je u čistoj situaciji promašio loptu...

image

Marin Šotiček

DAMIR KRAJAC Cropix

33. 🟨 Prvi žuti karton na utakmici, 'sretni dobitnik' je Curtis zbog povlačenja za dres.

24. Ljubičić je nakon neopreznog starta nakratko ostao ležati na terenu, ali se pridigao i može nastaviti utakmicu.

Kakva bi katastrofa bila da se ozlijedio...

14. ⚽ GOOOL!

Šok u Vrbovcu, Irci su povećali prednost...

Dobra akcija prethodila je prizemnom ubačaju s desnog krila, a ispred Kolića ubacio se Armstrong i udvostručio vodstvo.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

12. ⚽ GOOOL!

Irska vodi 1:0.

Sjurio se Armstrong prema vratima, Kolić je obranio prvi udarac, ali na odbijancu je bio Moran koji posprema loptu u mrežu.

6. Gosti su nešto bolje krenuli u utakmicu, imali su dvije dobre šanse, ali vratar Kolić bio je siguran u intervencijama.

1. 🕖 Počela je utakmica.

Najavu piše: Davorin Olivari

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija u petak na stadionu u Vrbovcu (18 sati, prijenos na MAXSportu) igra prijateljsku utakmicu protiv Irske. Četiri dana kasnije, dakle, 11. lipnja, na programu je još jedan prijateljski ogled, s mladom vrstom Švedske. Taj sudar sa Šveđanima trebao se odigrati na stadionu Ivan Laljak-Ivić u Zaprešiću. Međutim, od toga neće biti ništa. Naime, teren u Zaprešiću ne zadovoljava kriterije, pa će se ta utakmica odigrati u Sesvetama, a početak je također u 18 sati. Znamo da je hrvatska nogometna infrastruktura ogroman problem, pa promjena mjesta odigravanja ogleda mlade vrste i nije neko iznenađenje...

Izbornik Dragan Skočić kao i obično ima problema. Ta naša mlada vrsta nikako da se skupi u idealnom sastavu. To svakako treba apostrofirati. I kad se radi o kvalifikacijskim ogledima i sad, eto, kad se radi o prijateljskim.
- Za ove dvije prijateljske utakmice nedostaje nam čak sedam igrača - kaže nam u uvodu izbornik mlade reprezentacije Dragan Skočić.
I to odmah možemo kazati, jako bitnih...
- Nema Vuškovića, Vidovića, Perkovića, Prpića, Valinčića, Maurića i Belcara. Vidović ima nekih obiteljskih problema, Perković se razbolio, ostali su svi ozlijeđeni od prije.
Dakle, mladu Hrvatsku selekciju opet nećemo vidjeti u najboljem sastavu. Možemo se samo nadati da će svi biti na okupu u rujnu kad se nastavljaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Zbog tolikog broja izostanaka Skočić je s pretpoziva pozvao dvojicu, Dinu Grozdanića iz Asteras Tripolisa i Juraja Badelja iz Universitatee Craiove.

- Probat ćemo na ove dvije utakmice neke mlađe igrače. Obje utakmice bit će nam dobre provjere pred nastavak europskih kvalifikacija. Na ovim prijateljskim utakmicama mogu se napraviti sve izmjene, tako da svi mogu igrati - zaključio je Skočić.
Bez obzira na ove izostanke, moći ćemo u Vrbovcu i Sesvetama vidjeti dosta dobrih mladih igrača. Sigurno mnoge zanima u kakvom će se svjetlu pokazati mladi dečki iz HNL-a poput Šotičeka, Matkovića, Canjuge, Hodže, Sigura, Živkovića, Bukvića, Lusavca, Škaričića, Solde, Canjuge, Cvijanovića... Vidjet ćemo i veliku nadu hrvatskog nogometa Lovru Zvonareka, Marina Ljubičića, Igora Matanovića, Stipu Biuka, Matiju Frigana, Antu Crnca... Da, isplati se doći u Vrbovec i Sesvete!

Linker
07. lipanj 2024 20:03