dpa Picture-Alliance via AFP
NAJJAČA KARIKA

Hrvat najbolji u klubu koji je mučio velikane: ‘Opet bih izabrao Hrvatsku, a s HR klubovima nemam kontakte‘

Hrvatski vratar od ljeta je član portugalske Vizele i ima samo riječi hvale za novi igrački izazov
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. listopad 2022. 15:44

Tko je visoki korpulentni čuvar mreže na vratima Vizele, upitali su se mnogi kada su vidjeli hrvatsku zastavu pored imena 25-ogodišnjeg Fabijana Buntića. Iz Ingolstadta je preselio ovog ljeta u redove portugalskog prvoligaša, skromne momčadi koja se bori za ostanak u Primeiri.

Obrana je forte kluba iz okolice Porta, a Buntić nedvojbeno najjača karika. Čak i kada momčad gubi kao što je bio slučaj u posljednjem kolu u obližnjoj Bragi (0:2), hrvatski je vratar najbolji u Vizeli. Osam obrana je upisao na stadionu podno stijena, ali kapitulirao je u završnici gostovanja kod drugoplasirane ekipe Portugala.

- Kvalitetna je liga, puno jača nego li sam mislio kada sam dolazio ovog ljeta. Htio sam ići iz Njemačke, da vidim nešto drugo. Imao sam nekoliko opcija, ali najbolji je osjećaj bio za Portugal - kazao nam je Buntić i dodao:

- Borba je za svaki bod, a igra slična onoj u Engleskoj. Igrao sam nedavno na Luzu protiv Benfice pred 50.000 gledatelja, uživao sam u toj utakmici. Već sam osjetio draž velikih utakmica s Portom i Benficom, na žalost obje smo izgubili u dramatičnim završnicama. Od Porta u 92. minuti, protiv Benfice u 98. minuti, u zadnjoj akciji iz jedanaesterca. Zaista nismo imali sreće.

Buntić je u Portugal preselio s djevojkom, a stan je pronašao u obližnjem većem gradu.

- Živim u Guimaraesu, na 10-ak minuta sam automobilom od Vizele. Veći je grad, Vizela ima 23.000 stanovnika, a Guimaraes 100.000 ljudi. Mentalitetom stanovnika podsjeća me na Hrvatsku. Nije na moru, u brdima smo, ali ugodno je za živjeti. Bio sam i na utakmici Hajduka s Vitoriom ovog ljeta. Moja rodbina živi u Splitu, svi su veliki navijači Hajduka.

Fabijan Buntić je Hrvat, ali karijera mu je do ovog ljeta isključivo bila vezana za njegovu domovinu, zemlju u kojoj je rođen - Njemačku. S pet godina je počeo trenirati nogomet u Vaihingenu, s 10 je postao vratar. Zašto se uhvatio rukavica ne treba čuditi, jer njegov otac Renato nekoć je bio vratar koji je 2006. otvorio vlastitu Akademiju.

- Fabijan je također bio član Akademije dok nije prešao u Stuttgart - kazao je njegov otac Renato.

Logično je stoga da je Buntićev prvi uzor bio otac.

- Tata mi je vratarski uzor, a od ostalih puno sam gledao Buffona.

Do Stuttgart Kickersa je došao s 13, dvije godine kasnije već je bio u VfB Stuttgartu. Nekadašnji hrvatski reprezentativac Tomislav Marić trenirao ga je u momčadi VfB Stuttgarta U-16. Sa 17 godina izrastao je do 195 centimetra, vidjelo se da u njemu ima potenicijala i krenula je borba Njemačke i Hrvatske. Opredijelio se za Hrvatsku, upisao sedam nastupa za U18, a potom i šest nastupa za U19 Hrvatske.

- Uvijek mi je san bio igrati za Hrvatsku. U reprezentaciji su me vodili Zoran Vulić i Ferdo Milin.

Posjeduje Fabijan oba državljanstva, njemačko i hrvatsko, ali kod mladog Buntića nema dvojbe.

- Da moram i danas odlučiti, opet bih izabrao Hrvatsku. S hrvatskim klubovima nisam dosada imao kontakt. Odličan je HNL, ali mislim da je ipak jača portugalska s četiri snažna europska kluba.

Koji je cilj u karijeri?

- Da se pokažem za više, želim doći do Lige prvaka. Dug je put, ali obitelj mi je najveća podrška.

Otac nastupao u Osijeku s Bjelicom

Otac Renato porijeklom je iz Imotskog, a u Njemačku je došao iz Osijeka gdje je proveo četiri godine u omladinskom pogonu Bijelo-plavih u generaciji s Nenadom Bjelicom. Međutim, s 20 godina doživio je Buntić senior tešku prometnu nesreću u kojoj je zaradio prijelom ruke i time prisilno okončao karijeru. Ali, vratarskim putem krenuo je njegov sin Fabijan, danas 25-ogodišnjak na vratima Vizele.

GDJE JE SVE IGRAO

SV Vaihingen

Stuttgarter Kickers

Stuttgart

Ingolstadt

Vizela

Linker
01. lipanj 2024 10:27