Marko Livaja, Dominik Prpić

 DAMIR KRAJAC Cropix
SJAJNA FORMA

Hajdukovac proživljava dane iz snova. Nakon kalvarije sa zdravljem, trebao bi postati vođa na Poljudu

Mladi obrambeni igrač splitske momčadi uživa u najboljem razdoblju dosadašnje nogometne karijere
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 25. rujan 2024. 21:08

Dominik Prpić proživljava dane iz snova. On je također i dokaz koliko je nogomet fluidno tkivo i koliko je sport općenito nepredvidiv. Prije samo koji tjedan bio je u sjeni Šarlije, pa čak i Eleza, no kako nositelj obrane iz prošle sezone uz Uremovića nije započeo sezonu na nivou, a na sve se nadovezala i ozljeda, mladi hrvatski reprezentativac je dočekao svojih 5 minuta da pokaže što zna. I itekako je pokazao. Zapravo je samo podsjetio sve ljubitelje nogometa o kakvom se stoperskom ‘paketu’ radi. Stvar koja ga čini drugačijim jest lijeva noga i sposobnost iznošenja lopte, te izgradnja napada.

Zasjao je Prpić u nedavnom derbiju sjajnom asistencijom za Livaju, a imao je na Maksimiru i impresivnu statistiku od čak 10 otklonjenih opasnosti. Protiv Gorice mu se može pripisati pogodak Kolara kao autogol, ali to ga nimalo nije pokolebalo. Dapače, nastavio je skupa s Uremovićem svojim tempom, što je na kraju rezultiralo s četiri gola u mreži Karla Žigera. Nije Prpić ni ranije djelovao kao netko tko je u problemu sa samopouzdanjem, ali dojam je da je trener Gattuso taj dio kod cijele ekipe doveo do zavidne razine.

Dobro se nadopunjuju

Od ovog tjedna 20-godišnji Zagrepčanin (bio je član Zagreba i Lokomotive) u dresu Hajduka uz svoje ime, osim ‘etikete’ mladog reprezentativca, ima i onu A reprezentativca, s obzirom na to da mu je Zlatko Dalić uputio pretpoziv za sljedeću reprezentativnu akciju u Ligi nacija u listopadu, što znači da je u najužem krugu hrvatske nogometne elite. Nedavno je pod paskom Ivice Olića, zajedno sa Šimunom Hrgovićem i Lukom Vuškovićem, uspješno dirigirao igrom mladih Vatrenih, a sada je njegovo ime otišlo i korak naprijed.

image

Dominik Prpić

JOSIP BANDIC Cropix

U Hajduku bi, ako ga zdravlje posluži, morao nastaviti biti standardan zajedno s Uremovićem, jer se za Gattusov nogomet čini znatno kompatibilniji od Šarlije. Trokut Lučić - Uremović - Prpić je onaj o kojemu se premalo priča s obzirom na njihove prezentacije. Uremović i Šarlija bili su par koji je izrazito britak i agresivan, ali i glasan, no znali su imati problema s loptom u nogama, a to je dolazilo do izražaja jer Gattuso nije odustajao od opcije izlaska iz zadnje linije kroz posjed. Prpić, pak, više odgovara i Uremoviću, jer s njega skida teret izlaska u napad i neke kreacije, a Prpiću je lakše igrati uz šefa obrane, kako Gattuso voli nazvati Uremovića, jer ovaj zna odraditi onaj ‘prljavi posao’.

Znamo kako u životu inače funkcioniraju suprotnosti.Tako je i s nogometom, Uremović i Prpić se međusobno nadopunjuju jer jedan ima ono što drugome nedostaje i obratno. Prpićeva priča posebno je inspirativna s obzirom na svojevrsnu kalvariju sa zdravljem koju je prošao u posljednje vrijeme - prvo ozljeda, a zatim i mononukleoza.

Ali, kvaliteta uvijek ispliva. Prpić je itekako posjeduje i u budućnosti bi trebao nositi zadnju liniju bijelih, barem dok ne dođe ponuda kojom bi promijenio sredinu. Ovakvim izvedbama brzo će u bilježnice skauta, a vjerojatno se već na veliko rade analize.
Hajdukovcima preostaje da uživaju u još jednom produktu svoje škole, a Prpić je i dio trofejne generacije 2004. Pod Gattusom je narastao, a rast će iz dana u dana. Novo ime na reprezentativnom popisu, Dominik Prpić.

Linker
26. rujan 2024 04:12