Aljoša Asanović i Igor Štimac

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
ŠTIMAC VS. ASANOVIĆ

Čeka nas okršaj dvojice bivših Vatrenih, Štimac poručio: ‘Nije me briga koliko ćemo zabiti...‘

Indija će ugostiti kvalifikacijsku skupinu za Azijski kup, imperativ je samo jedan...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. svibanj 2022. 16:04

U sjeni napetih završnica HNL-a i najjačih europskih nogometnih liga, odnosno kupova, događaju se zanimljive stvari u najavi za reprezentativno ljeto koje nas očekuje. Ono u sebi neće sadržavati veliko natjecanje, budući da se stvari lagano pripremaju za kasnojesenski Mundijal u Kataru, ali čeka nas Liga nacija u Europi, primjerice.

A ono što će se događati u Aziji su kvalifikacije za tamošnju inačicu Eura, za Azijski kup. U njima ne sudjeluju sve reprezentacije s površinom najvećeg svjetskog kontinenta, jer neke su, njih čak 13 od ukupno 24 sudionika turnira, svoj nastup ondje izborile dobrim rezultatima u kvalifikacijskim skupinama za SP.

Još 11 "ulaznica" za turnir koji će se od 16. lipnja do 16. srpnja 2023. godine održati u Kini tražit će se ovog ljeta, i to kroz šest kvalifikacijskih skupina. Dakle, prvih šest iz svake skupine uz još pet najboljih drugoplasiranih vizirat će Azijski kup, a jesu li u tome uspjeli znat će čak godinu dana ranije.

Jedna od onih reprezentacija koja se sprema za kvalifikacijsku skupinu, koju će još k tome i ugostiti, i to na Salt Lake stadionu u Calcutti je - Indija. Momčad Igora Štimca nastup na drugom uzastopnom, a petom za njih ukupno Azijskom kupu pokušat će izboriti u naoko nešto laganijoj skupini s Kambodžom (8. lipnja), Afganistanom (11. lipnja) i Hong Kongom (14. lipnja). Nakon te tri utakmice bit će jasnije u kakvom je Indija stanju ovoga trenutka, a to je na press-konferenciji prije početka priprema naglasio i njen izbornik, Igor Štimac.

- Mi smo favoriti ove skupine, od toga ne bježimo. Želimo se kvalificirati na Azijski kup, mogu nas vidjeti kako ćemo to i učiniti u lipnju. Zanima me samo konačan rezultat u ovim kvalifikacijama. Nije me briga koliko ćemo golova zabiti i koji će biti rezultat pojedine utakmice, važno mi je samo da se kvalificiramo. Naravno, ako zabijemo puno golova, dobro je, ali kvalifikacija na turnir je najvažnija - rekao ga je Štimac.

Indijski novinari u Calcutti su ga pitali i što zna o protivnicima...

- Pratimo ih, vidjet ćemo koje su zadnje promjene napravili u svojim rosterima. Nismo pod pritiskom, znamo što nam je činiti. Znamo da se od nas očekuju neke stvari, i prilično sam uvjeren da ćemo ih ostvariti. Imamo dovoljno kvalitete da bismo u ovoj skupini izborili plasman na Azijski kup - veli Štimac kojeg javnost kritizira nakon zadnjih poraza protiv Bahreina i Bjelorusije.

Inače, uoči nastupa u kvalifikacijama, Indija će imati i dvije prijateljske utakmice, i to u Dohi, mjestu odigravanja nadolazećeg SP-a. Protivnici će biti Zambija i Jordan. Zambija je posebno zanimljiva, jer će tako na suparničkim klupama sjediti nekadašnji suigrači iz Hajduka i hrvatske reprezentacije, Igor Štimac i Aljoša Asanović.

Linker
06. svibanj 2024 03:15