Erik ten Hag

 KOEN VAN WEEL Afp
INTERVJU ZA SN

Bivši dinamovac o novom treneru Uniteda: ‘Prodali su mu zvijezde, a on je izgradio novu momčad i opet bio prvi!‘

‘Nezahvalno je da ja sad komentiram Ronalda, ali ako se vodimo ovim primjerom...‘, priča Halilović.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2022. 10:59

Erik ten Hag od nove sezone bit će trener Manchester Uniteda, a upravo finišira još jednu utrku s Ajaxom i nije daleko od trećeg naslova prvaka Nizozemske s Kopljanicima. U Eredivisie igra Tibor Halilović, plemeniti veznjak, nekadašnji član Dinama, Lokomotive, Wisle i Rijeke. Sa svojim klubom Heerenveenom triput se "sudario" s Ten Hagovim Ajaxom.

- Ajax je jako dobar, od svih ekipa ovdje najteže mi je bilo igrati protiv njega. Trenera Ten Haga jako cijene u Nizozemskoj, priznaju mu da je tvorac te momčadi i stila igre. Iznenadilo me što su u finalu Kupa izgubili od PSV-a, neće im biti lako niti osvojiti prvenstvo, ali imaju četiri boda prednosti pred PSV-om i vjerujem da će im to biti dovoljno. Iako je za Ligu super što je napetije nego protekle godine. Bili su izvrsni u prvom dijelu prvenstva, no u drugom su ipak malo pali - kazao nam je Halilović koji uči nizozemski jezik i već pomalo prati tamošnje medije.

Ten Hag je trenerom Ajaxa postao u prosincu 2017., dobio je kvalitetnu momčad koja je u ljeto te godine igrala u finalu Europske lige i izgubila upravo od Manchester Uniteda. On ju je "tesao" i doveo sve do polufinala Lige prvaka 2019. godine. Već je tada bio hit trener, četvrti po izboru FIFA-e u svijetu, no njegova trenerska kvaliteta dodatno se vidjela po tome što je nakon odlazaka zvijezda poput De Jonga, De Ligta, Van de Beeka, Ziyecha, Dolberga… izgradio gotovo novu momčad i ponovno je bio prvi u skupini Lige prvaka. Iako je potom ispao od Benfice u dvije neizvjesne utakmice.

image

Tibor Halilović

COR LASKER Afp

- Ajax je vrlo organizirana ekipa, to je njegovo djelo. Jako im se teško uzima lopta, igraju moderno, u visokom su presingu kad nemaju posjed, a veliki im je plus u mnogim susretima što se stoperi Nizozemac Timber i Argentinac Martinez ponašaju često kao veznjaci. Ulaze u igru, na vašoj su polovici kad njihov momčad napada, teško gube loptu… Ipak, to im se obilo o glavu protiv Benfice, moji suigrači u klubu bili su jako iznenađeni kako su ispali. Na gostovanju su vodili 2:1, a i dalje su stoper igrali kao da gube, ostali su jednom bez lopte i primili gol iz kontre u 72. minuti. Ten Hag do kraja ustraje u svojem stilu.

Jedno je trenirati Ajax, drugo Manchester United. Je li dobro rješenje za engleskog diva? Nakon Sir Alexa Fergusona nitko nije uspio dovesti Crvene vrgove niti do borbe za naslov prvaka u Premier ligi i Ligi prvaka. Padali su Moyes, Van Gaal, Mourinho, Solskajer, pa i sada Rangnick

- Njega najbolje opisuje rad s Ajaxom gdje je dao šansu mladima. Međutim, nije mu od prve krenulo tako dobro dok nisu usvojili njegovu filozofiju igre. Istrpjeli su ga u nekim fazama i rezultati su čudesni. Manchester Unitedu je potreban netko tko će iznova posložiti momčad i pokrenuti stvari. Previše je bilo zadnjih godina krpanja, dovodili bi se skupi igrači, ali ništa se suštinski nije mijenjalo. Pitanje je koliko će mu Manchester United dati vremena i prostora. Njegove ideje funkcioniraju, mlad je još i mogao bi se zadržati duže razdoblje, bude li imao potporu.

Još dok je vodio drugu ekipu Bayerna, a na klupi prve bio je Pep Guardiola upijao je znanje od Katalonca koji mu je uzor u kombinatornom nogometu i presingu, a voli dodati i "prostohvat" Kloppove okomitosti... Ali sad će morati pobijediti upravo njih dvojicu da bi vinuo klub s Old Trafforda na prvo mjesto. To je za njega nova razina iskušenja.

- U njegovoj igri vide se i dijelovi Guardiolina i Kloppovog stila. Ofenzivna je, taktički posložena i tehnički jaka. Hoće li moći biti ispred njih na tablici, to ne bih prognozirao.

Kako funkcionira sa zvijezdama? Iz Ajax se asovi uglavnom brzo prodaju pa ne ostave korijenje, no Dušan Tadić i Daley Blind su svejedno godinama tamo. To je pitanje također bitno da bi vodio svlačionicu Manchester United. Neki pišu kako je tražio od kluba da se riješi Cristiana Ronalda, drugi citiraju njegove izjave iz 2017. kad ga je hvalio na sva usta.

image

Cristiano Ronaldo

PAUL ELLIS Afp

- Nezahvalno je da ja komentiram Ronalda - smije se Tibor Halilović, te dodaje:

- Ako se vodimo izjavom Dušana Tadića koji ga hvali kao vrhunskog trenera i osobu te kaže da je pravi čovjek za United, i ukoliko znamo da nije imao problem u Ajaxu sa zvijezdama, barem koliko je meni poznato, vjerujem da neće biti poteškoća.

Kako je njemu u Heerenveenu, pitali smo ga.

- Nije loše. Iščupali smo se što se tiče rezultata jer bilo smo u krizi, izgubili smo čak sedam utakmica zaredom na početku 2022. godine. Sada smo na 11. mjestu, a očekivali smo više. Ambicije su nam bile play-off za Konferncijsku ligu, dakle da budemo između pete i osme pozicije. Još smo živi, možda do kraja to i ostvarimo.

Halilović je stigao iz Rijeke u siječnju 2021. godine, potpisao je na tri godine.

- Zadovoljan sam kako igam, dao sam ove sezone četiri gola u prvenstvu, iako mi to nije prioritet, nije loše dodati i pogotke u svoj učinnak. Jako sam dobro krenuo u ligi i većinu utakmica sam potom dobro odigrao. Standardan sam, a desetka koju nosim govori o povjerenju kluba. Liga je super jakog intenziteta, ima puno kvalitetnih igrača. Sve što sam očekivao od nizozemskog prvenstva ovdje se obistinilo, odmah je iza Petice. No, uklopio sam se brzo, pogotovo što sam s Rijekom igrao u Europi i to baš protiv AZ-a koji je u to doba bio drugi do Ajaxa. Na ljeto mi dolazi novi trener Kees van Wonderen - konstatirao je Tibor.

Linker
04. svibanj 2024 21:14