Slaven Bilić

 Michael Zemanek/Shutterstock Editorial/Profimedia
INTERVJU ZA SN

Bilić progovorio o najvećoj trenerskoj traumi: ‘Bio sam uvjeren da možemo osvojiti Europu‘

"To što je Dalić dao naslutiti da bi nakon Eura mogao odstupiti ne znači da će to i napraviti"
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. siječanj 2024. 06:04

U velikom novogodišnjem intervjuu za Sportske novosti, bivši izbornik Slaven Bilić dotaknuo se brojnih tema, od angažmana u Saudijskoj Arabiji do Hajduka i utrke za naslov u HNL-u, a progovorio je i o Vatrenima.

Zlatko Dalić dao je naslutiti da bi nakon Eura u Njemačkoj mogao odstupiti?

- Što ne znači da će odstupiti! Kao izbornik je napravio fantastične stvari. Jedna od najvažnijih jest da nas je doveo do razine kad možemo realno razmišljati kako se sa svakim možemo pofajtati. Prešli smo taj prag i sada nam je taj gard standardan. Svaka mu čast na tome.

Ni Dalić, ni jedan izbornik prije njega, nije ostavio dublji trag na Euru. Zašto je to tako? Vi ste bili najbliži 2008. da uđete u polufinale?

- Gledajte, konkurencija Eura je uvijek teža nego Mundijala. U grupi SP-a vas uvijek čeka neka od manje moćnih reprezentacija, na Euru su svi sudionici opasni. Pogotovo je tako bilo sa 16 sudionika. Mundijal je teže osvojiti jer na kraju moraš dobiti Brazil, Argentinu i takve teškaše. Plasman na različitim turnirima ne znači da ste igrali lošiji nogomet tog trenutka. Evo, primjerice, nama je na SP ‘98. u grupi bilo svakako lakše s Jamajkom i Japanom, uz Argentinu, nego što je to na EP-u 2004. bilo Ottu Bariću s Engleskom, Francuskom i Švicarskom. Treba imati i dozu sreće, od ždrijeba, preko detalja na utakmici, sučevih prosudbi. Na Euru 2008. bili smo jako blizu polufinalu, i to bez Eduarda, koji je bio u životnoj formi. Bio sam uvjerenja da možemo osvojiti kontinentalni naslov. Imali smo i odličan nastup u Poljskoj 2012. godine, ali se, eto, nije poklopilo. Jest da sreću trebaš i zaslužiti, ali...

Što onda očekivati na Euru 2024. u Njemačkoj?

- Mislim da je važan faktor to što se u Njemačkoj, zbog velikog broja naših ljudi, osjećamo praktično kao u svojoj kući. Naši navijači nas uvijek masovno prate, ali tamo gdje je brojna dijaspora još je to snažnije jer se lakše snađu za karte. Grupa nam je teška, slično kao i nama 2012., ali niti jedan suparnik nije nepobjediv. Ponavljam super važan preduvjet za dobar nastup, a to je zdravlje glavnih igrača. Ako se Perišić na vrijeme oporavi i uspješno pripremi, ako senatori budu zdravi, konkurentni smo jako. Ozljede su postale prevažan faktor koliko se može ili ne može.

Rekli ste da smo konkurentni. Do koje mjere?

- Nema mjere. Kompletni i zdravi možemo svašta. Realno gledano, Portugal i Francuska djeluju jači od drugih, ali sve ovisi kakva će dinamika biti pred i na Euru. Ne dvojim da će Dalić i suradnici to dobro pripremiti i s igračima izvući maksimum tog trenutka.

Linker
25. travanj 2024 21:03