AFRIČKI KUP

Nigerija i Burkina Faso u finalu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. veljača 2013. 19:23

Nakon četiri uzastopna poraza u polufinalima Afričkog kupa nacija, reprezentacija Nigerije konačno je u petom pokušaju izborila finale, te će se boriti za svoj tek treći naslov pobjednika.

Nigerija je s visokih 4-1 u južnoafričkom gradu Durbanu svladala reprezentaciju Malija, iako se nakon uvodnih 25. minuta nije činilo da će "super orlovi" slaviti na ovako uvjerljiv način.

Elderson Echiejile otvorio je atipičnu golijadu za Afrički kup nacija u 25. minuti, nakon što je po desnoj strani nigerijskog napada Victor Moses izvrtio svog čuvara, te ubacio loptu na drugu vratnicu. Echiejile se na pet metara od gola našao usamljen poput duha, te se samo "naklonio" za vodstvo Nigerije.

Samo pet minuta kasnije napadač kijevskog Dinama Brown Ideye koristi još jedno ubacivanje s desne strane, ovoga puta prizmeno i to od Emmanuela Emenikea. Ideye klizećim udarcem sretno i spretno zabija za udvostručenje nigerijskog vodstva.

Samo minutu prije isteka prvog dijela utakmice, sreća je ponovno pomazila Nigeriju, odnosno Emenikea. Nigerija je dobila slobodan udarac na 30 i koji metar od Malijeva gola, a lopta je od "živog zida" prevarila vratara i završila u mreži za visokih 3-0 na poluvremenu.

Konačan udarac Malijcima zadao je "džoker" s klupe Ahmed Musa, kojeg odličnom loptom proigrava John Obi Mikel, te izbacuje u situaciju jedan na jedan s vratarem. Musa efektnim udarcem kroz noge zabija u 60. minuti posljednji pogodak Nigerije na susretu.

A konačan rezultat postavio je Cheick Diarra, koji u 75. minuti lijepim udarcem iz prve, nakon povratne lopte s lijeve strane Diabatea, lijevom nogom zabija za konačnih, gledano iz Malijeve perspektive, 1-4.

Nogometaši Burkine Faso izborili su po prvi puta u svojoj povijesti finale Afričkog kupa nacija. U polufinalu AKN koji se održava u Južnoafričkoj Republici slavili su nakon jedanaesteraca protiv Gane...

Iako su u polufinalni sraz ušli kao favoriti, reprezentativci Gane nisu taj status uspjeli opravdati na travnjaku. Doduše, poveli su nakon svega 13. minuta igre preko Wakasa Mubaraka, koji je bio precizan s bijele točke.

Aristida Bance poravnao je za Burkinu Faso u 60. minuti nakon koje više nijedna reprezentacija nije uspjela zatresti suparničku mrežu, pa čak ni u dodatnih 30 minuta produžetaka.

Pri raspucavanju penala kobna su za Ganu bila dva gotovo identična promašaja pored desne vratnice Diakiteova gola, dok je u redovima Burkine Faso samo Paul Koulibaly indolentnim udarcem bio "neprecizan" (obrana Daude).

Spomenimo i da je Burkina Faso ostala bez svojeg najbolje igrača Jonathana Pitroipe za finale, s obzirom da je ovaj u 117. minuti produžetka dobio drugi žuti odnosno isključujući crveni karton.

Bit će ovo, kako smo spomenuli, prvi finale za Burkinu Faso, a u povijesti su samo jednom osvojili četvrto mjesto (1998. godine). Protivnik u finalu bit će joj Nigerija, koja je u ranijoj utakmici razbila Mali s visokih 4-1. Nigerija će u nedjeljnom finalu u Johannesburgu loviti svoj treći naslov na Afričkom kupu nacija.

Za broncu će dan ranije igrati Gana i Mali.

AFK, polufinale:

Nigerija - Mali 4-1 (Echiejile 25, Ideye 30, Emenike 44, Musa 60 / Diarra 75)

Burkina Faso - Gana 1-1, 3-1 nakon jedanaesteraca (Mubarak 13-11m / Bance 60)

Linker
22. rujan 2024 04:35