LIGA PRVAKA

Nezaustavljivi Mandžo zabio u slavlju Bayerna u Torinu, Pedro spasio Barcelonu!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. travanj 2013. 20:55

Nogometaši minhenskog Bayerna rutinski su u Torinu izborili polufinale Lige prvaka. Nakon 2-0 u Münchenu, Bayern je istim rezultatom slavio protiv Juventusa i u uzvratu, a strijelac jednog pogotka bio je naš Mario Mandžukić.

Novi prvak njemačke Bundeslige pokazao se prejak za vrlo vjerojatno novog-starog prvaka Italije. Bayern je i u ovoj utakmici u potpunosti dominirao, te u potpunosti zavrijedio još jednom slaviti, te s ukupnim rezultatom 4-0 izboriti polufinale. Prelomni trenutak uzvratne utakmice dogodio se u 64. minuti kada je Gianluigi Buffon najprije obranio udarac Javija Martineza iz blizine, ali se lopta odbila samo do glave našeg reprezentativca, koji iz neposredne blizine lakoćom pogađa "prazna" vrata.

Bio je to drugi pogodak Mandžukića u Ligi prvaka ove sezone (prvi Arsenalu na Emiratesu za 3-1), te drugi sjajnom talijanskom vrataru Buffonu. Podsjetimo, Mandžukić je na Europskom prvenstvu prošle godine u Ukrajini i Poljskoj bio strijelac za Hrvatsku u remiju 1-1 s Italijom.

Nažalost, loša vijest za Mandžukića je žuti karton već u 7. minuti utakmice zbog starta na Giorgiju Chielliniju, zbog kojeg će morati propustiti prvu polufinalnu utakmicu.

Spomenimo i da je Mandžukić blizu pogotka bio i u 9. minuti, kada je na prizemno ubačenu loptu pucao s pet metara, ali je njegov udarac blokirao jedan od Juventusovih stopera.

Konačnih 2-0 postavio je džoker s klupe Claudio Pizarro u prvoj minuti sudačke nadoknade, odnosno svega osam minuta nakon što je na travnjaku zamijenio našeg Mandžukića.

Spomenimo malo i Juventus. Andrea Pirlo je imao dvije najbolje prilike iz slobodnih udaraca s otprilike 18 metara, ali je prvi sjajno obranio Manuel Neuer, dok je drugi završio u "živom zidu".

Bayern je tako postao drugi njemački klub u polufinalu Lige prvaka, što se u povijesti Lige prvaka nikada prije nije dogodilo! Podsjetimo, Borussia Dortmund je u utorak s dva gola u sudačkoj nadoknadi izbacila Malagu s 3-2.

Barcelona i PSG odigrali su 1-1 u uzvratnoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka na stadionu Camp Nou, što je Kataloncima bilo dovoljno za plasman u polufinale, nakon što su u Parizu odigrali 2-2.

Šestu godinu zaredom momčad Barcelone će igrati u polufinalu Lige prvaka, što je rekordan učinak u povijesti ovog natjecanja. Katalonski gigant je u dvama ogledima s PSG-om imao vrlo tešku zadaću, ali je ipak uspješno odradio posao, te je prošao dalje zbog pogotka više postignutog u gostima. Lionel Messi zbog ozljede bedrenog mišića nije bio u početnom sastavu u uzvratnoj utakmici, ali je ušao u igru u nastavku.

Xavi je opasno zaprijetio gostima već u 2.minuti iz slobodnog udarca, ali je lopta otišla malo pored vratnice. U 24. minuti, Parižani su imali lijepu priliku kada je Lavezzi nakon dobrog proigravanja Zlatana Ibrahimovića s loptom ušao u kazneni prostor i nisko pucao, ali je Valdes s tla nogom obranio udarac.

Četiri minute kasnije, nova šansa za PSG. Ibrahimović je s lijeve strane ubacio loptu, ali je Lucasov udarac u gornji kut Valdes odbio u korner.

Barca je u prvom dijelu imala 62% posjeda lopte, prevlast u udarcima 13-7, ali je PSG djelovao vrlo opasno. Možda i opasnije od domaćina. Xavi i Iniesta nisu se uspjeli nametnuti sa svojim dodavanjima kao obično, a Lionel Messi je nervozno s klupe promatrao događaje na travnjaku.

Još nervozniji je postao u 50. minuti kada su Parižani poveli. Ibrahimović je u kontri majstorski proigrao Javiera Pastorea, koji je pobjegao obrani Barcelone i malo iskosa s lijeve strane svladao Valdesa. Postao je Pastore prvi Argentinac koji je na stadionu Camp Nou zabio gol Barceloni u Ligi prvaka nakon Gabriela Batistute 1999. godine u dresu Fiorentine. Ibrahimović je, pak, upisao sedmu asistenciju ove sezone u Ligi prvaka, po čemu je rekorder.

Nakon toga je gol domaćeg sastava visio u zraku, sijevalo je sa svih strana. Lionel Messi je ušao u igru u 62. minuti, te je sudjelovao u akciji kod izjednačujućeg pogotka Barcelone u 71. minuti. Sjajno je uposlio Villu, koji je proslijedio loptu prema Pedru, a ovaj je topovski lijevom nogom s 15 metara zakucao loptu u lijevi golmanov kut.

Tako se Pedro specijalizirao za golove Francuzima. Zadnji prije ovog zabio je u dresu španjolske reprezentacije u kvalifikacijama za SP protiv Francuske na Stade de Franceu prošlog mjeseca. Tim golom je Španjolska slavila s 1-0 i preuzela vrh ljestvice, a sada je Barcelonu svojim pogotkom odveo u polufinale protiv francuskog PSG-a. Ukupno mu je to 14. gol u karijeri u Ligi prvaka, te je najefikasniji Španjolac u Barceloni u ovome natjecanju u zadnjih 10 godina.

Do kraja utakmice je Barcelona kontrolirala utakmicu, te Parižanima nije dopustila neku izgledniju situaciju za gol koji bi ih odveo u polufinale.

Spomenimo da je David Beckham ušao u igru u 83. minuti u gostujućem sastavu, a šest minuta kasnije dobio je žuti karton.

Barcelona je ipak zasluženo prošla dalje, ali je PSG na stadionu Camp Nou ostavio odličan dojam i propisno je namučio domaće igrače i navijače koji su s velikim olakšanjem dočekali sučev zadnji zvižduk…

JUVENTUS - BAYERN 0:2

STRIJELCI: 0-1 Mandžukić (64), 0-2 Pizarro (90+1).

JUVENTUS: Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Simone Padoin (Isla, 69) , Andrea Pirlo, Paul Pogba, Claudio Marchisio (Giaccherini, 79), Kwadwo Asamoah, Mirko Vučinić, Fabio Quagliarella (Matri, 66).

BAYERN: Manuel Neuer, Philipp Lahm, Daniel Van Buyten (Boateng, 35), Dante, David Alaba, Bastian Schweinsteiger, Javi Martinez, Arjen Robben, Thomas Mueller, Franck Ribery (Luiz Gustavo, 80), Mario Mandžukić (Pizarro, 83).

JUVENTUS - BAYERN 0:1 (Mandžukić 63', Pizzaro 91')

KRAJ UTAKMICE

GOOL 91. minuta - Schweinsteiger je odlično uposlio Pizzara koji šalje i drugu loptu iza leđa Buffona

87. minuta - Pizzaro je dodao za Robbena koji se sjurio prema vratima Juventusa, uputio udarac s ruba kaznenog prostora, ali Buffon zaustavlja njegov pokušaj

GOOL 63. minuta - Martinez je nakon slobodnog udarca pucao ravno u Buffona, a na odbijenu loptu naletio je Mandžukić koji glavom šalje loptu u mrežu Juventusa za vodstvo Bayerna

57. minuta - Robben je s dvadesetak metara zatresao vratnicu

48. minuta - Quagliarella se odlično oslobodio braniča, izvukao na udarac, ali njegov šut s dvadesetak metara otipao je malo pored desne vratnice Neuera

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

39. minuta - Nakon što je nakon kornera obrana Juventusa izbila loptu iz svog šesnaesterca, Alaba je naletio na nju i s dvadesetak metara opalio prema vratima, ali njegov pokušaj zautavio je Buffon

22. minuta - Pirlo je poslao bombu iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora, ali Neuer efektno zaustavlja njegov pokušaj

8. minuta - Odlično je prošao Ribery po desnoj strani, ubacio u šesnaeterac i odlično pronašao Mandžukića čiji udarac završava u boloku

7. minuta - Mario Mandžukić je zaradio žuti karton i ukoliko Bayern prođe dalje neće imati pravo nastupa u prvom susretu

2. minuta - Vučinić je pokušao s ruba kaznenog prostora ali lopta je otišla ravno u ruke Neuera

1. minuta - Utakmica je počela!

BARCELONA - PSG 1:1 (Pedro 71' / Pastore 50')

KRAJ UTAKMICE

GOOL 71. minuta - Messi je odlično gurnuo loptu u prostor za Villu koji šalje povratnu loptu za Pedra koji pogađa za izjednačenje Barcelone

GOOL 50. minuta - Ibrahimović je odlično uposlio Pastorea koji izbija oč u oči s vratarom Valdesom i smirenim udarcem šalje loptu u mrežu za vodstvo Parižana na nou Campu

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30. minuta - Pokušao je Moura glavom, ali Valdes zaustavlja njegov pokušaj

24. minuta - PSG je povukao brzu kontru, a nakon što je uspio ući u šesnaesterac, Lavezzi pokušava vanjskim dijelom kopačke poslati loptu pored Valdesa, ali vratar Barcelone uspijeva zaustaviti njegov udarac

12. minuta - Pokušao je Iniesta lobom iznenaditi Sirigua, ali lopta je otišla iznad vrata

2. minuta - Xavi je zapucao s dvadesetak metara iz slobodnog udarca, ali lota je otišla malo pored desne vratnice

1. minuta - Utakmica je počela!

Linker
22. rujan 2024 07:42