USPOREDNI TEST

Neuer je klasa za sebe, Müller je opasniji od Lavezzija, a Mascherano igra turnir života

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 13. srpanj 2014. 16:01

Pobijedi li Njemačka, odlučit će momčad, slavi li Argentina, prevaga će biti Messi, najčešća su teoretiziranja uoči finala Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. Kad se, pak, na papir stave najvjerojatnije jedanaestorice Joachima Löwa i Alejandra Sabelle i usporede plusevi i minusi po linijama, jasna prevaga na stranu ‘elfa’ je u vrataru Neueru, jer Messijeva genijalnost u koprodukciji s dvojicom defenzivnih veznih izjednačava pojedinačne vrijednosti Kroosa, Schweinsteigera i Khedire.

Povratkom u momčad Demichelisa i s četvoricom u zadnjoj liniji, Argentinci su stabilizirali obranu, a imaju i pravog lijevog beka, za razliku od Nijemaca koji se krpaju stoperom Höwedesom. U napadu je, pak, mlađi Higuaín sposobniji za pogodak odluke od 36-godišnjeg rekordera Klosea, Thomas Müller je bolji od Lavezzija, dok su Özil i Pérez podjednaki. Ukupno, dakle, 6-5 za ‘elf’. Messija smo, pak, u usporedbi dolje desno stavili u kontekst i s vezistom Kroosom i s napadačem Thomasom Müllerom, jer u argentinskoj momčadi objedinjuje uloge obojice Nijemaca u ‘elfu’.

VRATARI

Manuel Neuer - Sergio Romero

Neuer je najbolji vratar današnjice, kako god završio finale, klasa je više od Romera koji je tijekom utakmica u Brazilu imao puno manje posla od Nijemca, koji je imao teže suparnike na putu do finala. Neuer, k tome, puno bolje čita igru i igra nogom. Neuer se najviše iskazao u osmini finala protiv Alžira i četvrtfinalu protiv Francuza, a Romero je bio junak raspucavanja jedanaesteraca u polufinalu s Nizozemcima, obranivši dva udarca i podsjetivši na imenjaka Goykoecheu iz Italije 1990.

OBRANA

Philipp Lahm vs. Pablo Zabaleta

Lahm je tek od četvrtfinala s Francuzima vraćen na bekovski položaj, gdje je ponajbolji na svijetu, na prošla dva SP-a igrao je za ‘elf’ lijevi bek. Zabaleta je bolji u skoku od Nijemca i više je bek u tradicionalnom smislu riječi, čvrst, izdržljiv, jednostavnih rješenja.

Mats Hummels vs. Martín Demichelis

Za stopera Borussije Dortmund znalo se da je najjača njemačka obrambena karika, k tome je zabio glavom za prolaz protiv Francuza u četvrtfinalu, a Demichelis je tek u četvrtfinalu protiv Belgije upao u momčad i opravdao reputaciju iskusnog rutinera.

SREDINA

Sami Khedira vs. Lucas Biglia

Oporavljen od ozljede zbog koje je pauzirao šest mjeseci, Khedira je rastao kako se turnir približavao kraju, a protiv Brazila prednjačio u presingu, postavljanju i pas-igri. Biglia je, pak, ušao u žrvanj u produžetku protiv Belgije te bio neprelazan i miran s loptom protiv Nizozemske.

Schweinsteiger vs. Mascherano

Protiv Francuza je Löw vratio Schweinsteigera na položaj zadnjeg veznog ispred obrane u sustavu 4-3-3 (4-1-4-1), gdje može dati najviše za momčad. Mascherano, pak, cijeli SP briljira u toj ulozi koju mu u Barceloni zauzima Busquets, protiv Nizozemaca je briljirao u obje faze igre.

Kroos/T. Müller vs. Lionel Messi

Kroos i Thomas Müller su najvažniji za ofenzivnu igru svojih momčadi, prvi kao razigravač koji se priključuje završnici, drugi kao krilo, povučena špica ili ‘lažna devetka’. Messi je bolji dribler od obojice, navlači na sebe nekoliko suparničkih igrača i otvara prostor suigračima, pa im asistira ako ne može pucati.

NAPAD

Miroslav Klose vs. Gonzalo Higuaín

Dvije klasične ‘devetke’, od kojih je devet godina mlađi Argentinac pokretljiviji i stoga neugodniji stoperima za čuvanje, dakako i brži, što je demonstrirao protiv Belgije. Obojica ovise o pravodobnim loptama iz veznog reda, a Nijemac poljskih korijena je opasniji u prekidima.

Linker
21. rujan 2024 23:23