Action Images via Reuters/Tony O'Brien
PROBLEM KORONE

NE ZAVRŠE LI SE PRVENSTVA DO KRAJA LIPNJA KLUBOVI BI MOGLI OSTATI BEZ BROJNIH ZVIJEZDA Pogledajte popis virtuoza koji bi uskoro mogli ostati bez posla

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 23. ožujak 2020. 20:14

Što ako se europske nogometne lige ne dovrše do kraja lipnja kako je zamišljeno? Što će se dogoditi s igračima koji 1. srpnja postaju slobodni? Hoće li nastaviti igrati za svoje klubove do završetka sezona ili neće?

Pregršt se pitanja nameće uslijed pandemije koronavirusa koja je zakočila gotovo kompletan život i sport, pa tako i najvažniju sporednu stvar.

Ovog tjedna na videokonferenciji s UEFA-om predstavnici europskih liga obvezali su se nacionalna prvenstva završiti do 30. lipnja jer toga dana mnogim igračima istječu ugovori za ovu sezonu. Dakle, želja je jasna, no stvarnost bi mogla izgledati drukčije. Ona će ovisiti o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom.

Drugim riječima, lako je moguće da se neka prvenstva ne dovrše do željenog roka koncem lipnja, tim više što su Englezi na pauzi barem do kraja travnja, kako je odlučeno na ovotjednom sastanku, a vrhunac pandemije u svojoj zemlji očekuju tek u lipnju.

Soccer Football - Premier League - Tottenham Hotspur v Chelsea - Tottenham Hotspur Stadium, London, Britain - December 22, 2019  Chelsea's Willian celebrates scoring their first goal with teammates    REUTERS/Eddie Keogh  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Eddie Keogh

E, sad. Što bi se u tom slučaju dogodilo s igračima koji 1. srpnja postaju slobodni? Takvih je podosta. I među njima ima jakih imena. Recimo, samo iz Chelseaja imate napadački trio Willian, Pedro i Giroud, iz PSG-a Cavanija, Meuneira i Kurzawu, iz Napolija Mertensa i Callejona, pa iz Manchester Cityja Davida Silvu, Marija Götzea iz dortmundske Borussije...

Istina, mnogi su od njih zagazili u tridesete godine, ali još uvijek mogu puno toga dati i nema sumnje da će lako pronaći nove angažmane ako već ne ostanu na trenutnim adresama.

Tjedni ugovori

Willian je, na primjer, rekao da bi rado pomogao „bluesima” i igrao i iza 30. lipnja ako treba.

- Mislim da moj ugovor istječe u srpnju. Da moram i tada igrati, ne bi bio problem. To bi bilo korektno prema klubu jer je i on bio prema meni. Naravno da ovo nije sigurno jer ne znamo što se može dogoditi, no bez sumnje uvijek ću biti spreman dati sve za klub neovisno o ugovoru – poručio je Brazilac.

Nepobitna je činjenica da igrači nakon 30. lipnja nemaju nikakvu formalnu obvezu prema klubu i sve je zapravo u njihovim rukama. Stoga eventualni daljnji angažman u klubu - recimo još nekoliko utakmica dogovorenih uz određene uvjete - ovisi o njihovoj dobroj volji.

Međutim, opcija da se ugovori s igračima produljuju tjedan za tjedan ako bi se sezona produljila do srpnja, ne čini se izglednom. Naime teško je očekivati da bi igrači riskirali eventualnu ozljedu ako bi u međuvremenu mogli dogovoriti neki drugi, dugoročni angažman. Zainteresiranih poslodavaca, barem za igrače koje smo spomenuli, trebalo bi biti i više nego dovoljno.

OVDJE PROČITAJTE OPŠIRNIJE

Linker
05. listopad 2024 07:10