MARKO LIVAJA

Najbolji strijelac Intera u Europskoj ligi: 'Volio bih ostati na San Siru i osvojiti scudetto'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. prosinac 2012. 15:12

Marko Livaja najbolji je strijelac Intera u Europskoj ligi, s četiri pogotka dijeli treće mjesto u ukupnom poretku strijelaca tog natjecanja. Ispred ovog 19-godišnjaka iz Kaštela su Cavani sa 7 i Bobadilla sa 5 golova. Po četiri su upisala šestorica igrača među kojima su Defoe iz Tottenhama i Rondon iz Rubina. Sve su to redom iskusni igrači s jakim rejtingom, cijenom i imenom u europskom nogometu. Ali, i Livaja grabi krupnicim koracima, svaku priliku koju mu je trener Andrea Stramaccioni pružio u europskim utakmicama iskoristio je na najbolji način.

Protiv Neftčija (2:2) je ponovno zaigrao od prve minute i taj se potez pokazao dobitnim Interu, Livaji i Stramaccioniju.

- Svaki se igrač osjeća slobodnije kada krene od starta utakmice. Imao sam prigodu i za treći pogodak, ali ne želim previše. Uvijek je dobro kada se upišem u strijelce. S pravom onda mogu reći “ja sam svoj posao obavio” - ispričao nam je Livaja dan nakon susreta s Nefčijem.

Talijanski tisak već je titulirao Livaju kao predvodnika “baby Intera”, nekih novih klinaca koji u bliskoj budućnosti trebaju postati nositelji igre. Stramaccioni je uoči utakmice jasno momcima poručio “igrajte kako znate i umijete”. Livaja ga je doslovno poslušao.

- Nakon utakmice nije trener ništa posebno govorio. Rekao je da je sve bilo u redu, da smo imali malo nesreće s primljenim pogotkom u 90. minuti, ali jasno se vidjelo da je zadovoljan igrom.

Livaja je osvojio Stramaccionijevo povjerenje za Europsku ligu, ali u prvenstvu još čeka startnu ulogu. Zabilježio je četiri nastupa, uglavnom ulascima s klupe s maksimalnih 12 minuta. Zbog toga talijanski mediji često špekuliraju kako će predvodnik mladog Intera ove zime otići na posudbu. Palermo i Chievo su najuporniji klubovi s popisa onih koji bi željeli 'kaliti’ Livaju u svojim redovima.

- Ne čitam što se sve piše po talijanskim novinama, ali znam da je takva opcija moguća. Do kraja siječnja je rok za posudbe.

Kakav biste rasplet željeli, koja je osobna ambicija?

- Nisam još definirao stav, uostalom, ja sam pokazao koliko mogu pružiti u europskim utakmicama. U Serie A još nisam dobio pravu prigodu u kontinuitetu, zato je klub na potezu. Vidjeli su moje mogućnosti i nema mi druge nego čekati odluku. Jasno je da bih volio ostati u Interu i boriti se za naslov prvaka. Četiri boda bježi Juventus, a 21 kolo je do kraja. Prvenstvo je praktički tek krenulo i sigurno je da bi mi bilo žao otići i gledati iz nekog drugog kluba kako se Inter bori za naslov. Osvajanje scudetta veliki je motiv za ostanak na San Siru, a uz to, želimo i u Europskoj ligi otići do kraja. Međutim, poštovat ću svaku odluku kluba, jer najmlađi sam klupski napadač, 19 mi je godina i ugovor s Interom imam još dvije i pol godine.

Diego Milito (33 godine) sa sedam pogodaka te Cassano (30) i Palacio (30) sa po pet golova, glavni je napadački tercet Intera. Pored Livaje u konkurenciji je i Coutinho, dok je Longo ovog ljeta otišao na posudbu u Espanyol. Umalo je i Livaja završio u tom španjolskom prvoligašu.

- Već je i Coutinho prošao posudbu u Espanyolu, a bilo je ljetos priče da bih i ja mogao u Španjolsku. Međutim, nisam otišao i pokazalo se, bio je to pravi potez.

Pogocima u Europskoj ligi još jednom je Livaja skrenuo pozornost i izborniku Štimcu, jer najefikasniji Hrvat u Europskoj ligi zaslužuje da se o njemu ozbiljno razmišlja. Livaja je nedavno zaigrao na test reviji u Rijeci, a što će biti dalje?

- Moja je zadaća zabijati i nadati se kako će izbornik cijeniti igre i pogotke. Jasno je da bi mi bila velika čast ponovno se naći u krugu reprezentativaca, ali igrat ću i za U-21 kada dobijem poziv.

Za božićne blagdane Livaja će kratko navratiti i do Splita, pozvan je zaigrati na malonogometnom turniru Četiri kafića, ali o nastupu će odlučiti Inter. Uostalom, do blagdana ima još dosta utakmica, a već u nedjelju na San Siro stiže Napoli. Treći dočekuje drugog na ljestvici, pravi derbi. Hoće li Stramaccioni posegnuti za Livajom?

- Bit ću na klupi, to nije sporno, ali ne znam hoću li igrati. Dvije su važne utakmice na rasporedu. Napoli, pa Lazio. Tu se uzimaju bitni bodovi za ostanak u šampionskoj utrci. Meni je svaka minuta u prvenstvu jako važna i uvijek sam spreman za nastup. Europska liga mi je silno koristila, stekao sam nešto iskustva i još više samopouzdanja, zato s optimizmom čekam svaku sljedeću utakmicu u prvenstvu.

Linker
21. rujan 2024 21:31