AP
PORTO - DINAMO 3-0

Na korak od novog negativnog rekorda: Modri se raspali nakon prvog dijela!

Modri nisu dočekani uz previše zanimanja, mirno su i neprimjetno s aerodroma otišli u hotel. Mediji su naglasili da se radi o momčadi koja je lani primila 22 pogotka
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 21. studeni 2012. 20:32

Dinamo je i i teoretski ostao bez proljeća u Europi. Na Dragau nije zabio gol, nije uzeo niti bod ali je i dalje u igri da sruši rekord Anderlechta. Iako su ostavili solidan dojam nula i dalje prati Zagrepčane.

Dinamo je odigrao najbolje poluvrijeme ove sezone, ali za rezultat je nekad potrebna i doza sreće koju Zagrepčani nisu imali. Tijekom prvog djela bili su posve ravnopravan suparnik renomiranom domaćinu, ali Porto je, za razliku od Dinamo, svoje prilike iskoristio.

Gonzalez slomio otpor

Početak je nudio odavno poznat scenarij. Porto se nametnuo i jasno dao do znanja kako će momčad Ante Čačića teško do bodova na Dragau. Varela i Martinez su bili neprecizni u uvodnim minutama u kojima je Dinamo iznenadio drskošću i dozom arogancije koja je silno neodstajala u dosadašnjim utakmicama...

Plodove takvog pristupa mogli su uzeti u 13. minuti kada je Vida izbacio Sammira u priliku, a Dinamova desetka s ruba kaznenog prostora pogađa vratnicu. Kad te neće, onda te neće.

Dinamo je svoju igru bazirao na požrtvovanoj defenzivi i kratkim dodavanjima koje su imale za cilj izbaciti napadače u gol šansu. I sve je bilo dobro do 20. minute kada je Kelava kapitulirao. Vida je odbio loptu, ali igrači Porta je brzo vraćaju u kazneni prostor gdje Moutinho gura Luchu Gonzaleza u mat situaciju i na semaforu je zasvijetlilo 1-0. Isti igrač je i u Zagrebu prelomio utakmicu...

Porto izbijao s gol crte

I nakon primljenog pogotka Dinamo je nastavio sa solidnim otporom, a za razliku od prijašnjih utakmica nisu se libili zaprijetiti domaćinu kada god su bili u prilici. Sammir i Kovačić pas igrom na sredini travnjaka davali su štih igri Zagrepčanima, ali ostali nisu bili na njihovoj razini.

Najbliži izjednačenju gosti su bili u 39. minuti kada je Sammir sjajno izbacio Beqiraja u priliku, ali napadač Dinama si je uzeo vremena za razmišljanje kao da je u HNL-u. Sasvim dovoljno da Otamendi izbije loptu. U nastavku akcije je Vida pokušao glavom, a novi pokušaj Fatosa Beqiraja su braniči Porta izbili s gol linije.

U nastavku je Dinamo ušao u istom sastavu, ali bio je manje uvjerljiv nego u uvodnom djelu. Kao da su se “modre” vedete ispuhale što je Porto znalački koristio. Sjevalo je ispred Kelave, ali vratar Dinama bio je siguran.

Zagrepčani su do ove utakmice bio “najmekša” momčad Lige prvaka sa samo 34 prekršaja. U Portu su ipak odustali od takve prakse i pokazali zube...

Čop propustio priliku

Bilo je i vrijeme, rekli bi neki. Da je Mateo Kovačić dragulj kojeg će se teško zadržati u Maksimiru na duže vrijeme podsjetio je u 52. minuti kada je u slalomu nanizao nekoliko igrača Porta i gurnuo loptu za Čopa koji se ne snalazi najbolje i još jedna prilika Dinama odlazi u nepovrat. Za razliku od prijašnjih utakmica, u Portugalu je i Ivan Kelava bio na visini zadtaka. Držao je liniju ispred sebe pod kontrolom, a pokušaje Porta iz daljine s lakoćom zaustavljao. No, u 67. minuti Kelava nije mogao ništa učiniti kada je loptu na 20-ak metara stavio Moutinho i preko živog zida zabio za 2-0.

Unatoč najavama da bi Alen Halilović mogao zaigrati od prve minute, trener Čačić nije imao dovoljno hrabrosti pustiti Dinamovog vunderkinda u igru od početka utakmice. Nije ga čak htio ubaciti umjesto Sammira već je suprotno svim logikama kod 2-0 gurnuo u igru Puljića...

Halilović je u igru ušao u 84. minuti zmajenivši Čopa.

Par trenutaka kasnije sve je bilo gotovo. Joao Moutinho je petom gurnuo za Varelu koji je bio u sumnjivoj poziciji, ali kako se sudac nije oglasio Kelava je još po treći put morao po loptu.

PORTO - DINAMO 3-0 (Gonzalez 20, Moutinho 66, Varela 85)

85. minuta - Kakva akcija Porta za 3-0! James je dodao Moutinho, a ovaj je petom iz prve produžio za usamljenog Varelu, koji iz blizine bez problema pogađa za novi pogodak Porta.

66. minuta - Sve je gotovo! Moutinho je iz slobodnog udarca s 20-ak metara prebacio živi zid i pogodio nebranjeni kut Kelavine mreže.

61. minuta - Martinez je proigrao Rodrigeuza, koji je s desne strane pokušao iznenaditi Kelavu, ali je pucao preslabo.

56. minuta - Prekrasan udarac Martineza jedva je obranio Kelava.

48. minuta - Rodriguez se prošetao kroz obranu Dinama, opalio s 15-ak metara, ali lopta je otišla ravno u Kelavu.

40. minuta - Što je sada promašio Beqiraj?! Prvo je Helton sjajno skinuo udarac Vide glavom, ali lopta se odbila do Beqiraja koji je slabo pucao s tri metra udaljenosti i Otamendi je spasio s gol-linije.

39. minuta - Sammir je sjajno proigrao Beqiraja, koji je bio sam ispred Heltona, ali reagirao je premlako i Otamendi je očistio.

28. minuta - Sjajna akcija Porta završila je mlakim udarcem Varele.

22. minuta - Kelava je spasio Dinamo nakon jedne gužve, a u nastavku akcije Moutinho je pucao visoko preko vrata.

20. minuta - Porto je poveo iz jedne akcije, koja je u startu izgledala dosta konfunzno, a na kraju je ispala briljantna. Posljednji pas djelo je Moutinha, a Lucho Gonzalez je s desetak metara rasparao mrežu Kelave.

13. minuta - Dinamo je propustio najbolju priliku u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Vida je proigrao Sammira, koji se sjurio prema Heltonu, s 12-13 metara svom snagom opalio i pogodio - vratnicu!

6. minuta - Sammir je s više do 25 metara pucao pokraj vratnice.

4. minuta - Varela je ubacio prizemnu loptu s lijeve strane, Vida je spasio ispred Martineza. Nakon kornera Martinez je pucao glavom pored vrata.

Utakmica je počela!

PORTO: Helton, Danilo, Mangala, Ba (od 66. Sandro), Otamendi, Lucho González, João Moutinho, Defour (od 66. Fernando), Jackson Martínez, James Rodríguez, Varela

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Vida, Šimunić, Pivarić - Brozović, Ademi, Kovačić, Sammir (od 76.Puljić) - Beqiraj, Čop (od 84. Halilović).

Linker
22. rujan 2024 10:45