NAJVAŽNIJI DVOBOJ FINALA

Müller vs Messi: Nijemac želi ući u povijest, Argentinac igra utakmicu života!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. srpanj 2014. 17:54

Oženio se sa 20 godina. Kaže 'Lisa i ja nikad nismo preispitivali tu odluku. Uvijek smo bili sigurni da ćemo ostati zajedno cijeli život'. Takav je Thomas Müller. Odlučan i postojan. Istodobno ležeran, gotovo uvijek spreman na zezanciju. I silno profesionalan.

U Južnoj Africi dao je pet golova, bilo je dovoljno za Zlatnu lopačku. U Brazilu je dodao isti broj, sa 10 je postao treći najmlađi dvoznamenkasti u povijesti SP-a, nakon Gerda Müllera (Njemačka) i Sandora Kocsisa (Mađarska). Igra za dva trofeja, bude li zabijao mogu stići će oba. Ali isti cilj ima i Messi.

- U Brazil sam došao kako bih postao svjetski prvak, a ne po Zlatnu kopačku. Čeka nas težak posao - konstatirao je.

Iako bi bio prvi koji bi ponovio. No, Müller ima i tri asistencije, svestranost ga je dovela do stalnog seljenja po pozicijama, što niti jednom igraču ne odgovara. U Bayernu nije tako učinkovit, prvenstveno zato što ima manje lopti. U 256 nastupa u Bundesligi zabio je 56 puta.

S nepunih 25 godina postao je najbitniji igrač za ofenzivu Elfa. U većini golova njegovi su prsti. Kad Löw igra bez klasičnog napadača on preuzme ulogu najisturenijeg, ako ubaci Klosea gurne ga lijevo, ili u sredinu, zapravo svejedno. Trka, duel, sjajan osjećaj za prostor i kombinatoriku omogućavaju mu da igra što poželi. A tek skok? Rijetki tako moćno zabijaju glavom!

- Thomas Müller je svugdje po terenu, na ovom Svjetskom prvenstvu igra kao moj pokojni prijatelj Alfredo di Stefano.

To je kazao Just Fontaine, Francuz koji je 1958. dao 13 golova na jednom Mundialu i vjerojatno postavio rekord za sva vremena. I Diego Maradona ga danas prepoznaje, još ne tako davno je mislio da je skupljač lopti.

Četiri puta osvojio je Zlatnu loptu, u tri navrata Ligu prvaka, 6 puta uzeo je Primeru, ima olimpijsko zlato iz Pekinga 2008. s reprezentacijom, postavio je toliko rekorda da ih nitko ne zna napamet nabrojiti, ali Lionel Messi do danas nema - naslov prvaka svijeta. Sigurno je ponekad sanjao da je najveći, ali i budio se u noćnoj mori jer pred oči bi mu iskočila fotografija Diega Maradone sa Zlatnom globusom u Meksiku. I prijekorna, premda se može razglabati koliko objektivna poruka sunarodnjaka - nisi kao Diego, dok nam ne doneseš što i on.

Zamislite kakva je ovo utakmica: nema tog Argentinca koji se ne bi složio da je slađe od najslađeg pobijediti na Maracani i osvojiti Mundial usred Brazila. Nakon toga nikad više, ili barem sljedećih desetljeće-dva, niti jedan pristojan Brazilac ne bi imao obraza kazati da su veći. I sad je taj scenarij iz bujne mašte stigao gotovo do oživotvorenja.

Malo je tko prošao toliko povijesnih susreta kao Lionel Messi, a večeras igra utakmicu života. Za Argentinu, koja ima Gospu od Lujana, Papu Franju i jednog nogometnog sveca u narodu Diega Maradonu, u čijoj je percepciji ovo njegov ispit za kanonizaciju, i barem jednako toliko za sebe. Nakon što je na dva SP-a zaustavljen u četvrtfinalu bez ozbiljnijeg osobnog učinka, i kad su mu gotovo svi poručili - jedino te ovaj trofej dijeli zašto nisi iznad Pelea i Maradone, ako slavi protiv Njemačke nitko više neće imati pravi argument s kojim bi osporio da je Messi najveći nogometaš svih vremena.

Moći će, poput Jose Mourinha kazati 'Za mene jednostavno nije najbolji u povijesti', neki ljudi će, između ostaloga i zato što razni asovi pripadaju različitih vremenima reći da Leo nije taj broj 1, no to više neće biti moguće potkrijepiti relevantnom činjenicom. Ukoliko dobije... Jer način na koji igra nogomet je briljantan, kontinuitet fantastičan, zbirka golova i poteza šokantno impresivna i to sve u višoj brzini od očaravajućeg Maradone, čije je svako dodavanje bilo kao potez kistom najvećih slikarskih velemajstora.

Linker
22. rujan 2024 09:26