MRTVI KAPITAL

Moralesov povratak u 'dosadni' Zagreb! Mamić nema kome uvaliti Pedra

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 05. siječanj 2013. 18:00

Morales? Ne, hvala. U Maksimiru bi rado izbjegli susret s čileanskim nogometašem kojemu ovih dana istječe posudba (u Universidad de Chile, klub iz kojega je 2008. i došao u Hrvatsku), a koncem lipnja završava mu i petogodišnja ugovorna obaveza s Dinamom. Trener Krunoslav Jurčić nema Moralesa niti u pričuvnim planovima. Zdravko Mamić volio bi pak izbjeći razgovor s Čileancem o zadnjoj rati...

Ljeta 2008. Pedro Morales pojavio se u Maksimiru s preporukom ofenzivnog veznjaka koji nerijetko i zabija (uoči dolaska u Zagreb postigao je 13 golova u Čileanskoj ligi). U Maksimiru je pompozno najavljivan kao – Modrićeva zamjena. Morales se pak medijima neskromno predstavio kao ‘’kombinacija Kake i Ronalda’’!? Prvu sezonu Dinamo i Morales potrošili su na ‘’upoznavanje’’. Učinak: 21 utakmica – 7 golova, uz poprilično nedefiniran dojam.

No, ujesen 2009. Morales je (od)igrao najbolji nogomet u karijeri. U 19 susreta HNL-a zabio je 13 golova i dodao 8 asistencija. Cijena na Transfermarktu skočila mu je na senzacionalnih 5 milijuna eura (Dinamo je za njega platio 1,6 milijuna)! No, uslijedila je serija ‘’pehova’’. Pedro je u katastrofalnom potresu u Čileu izgubio tri stana (novac od transfera ulagao je u nekretnine). Potom je obolio od svinjske gripe. Da bi naposljetku ozlijedio i koljeno. Iz depresije i apatije kao da se nikada nije izbavio...

U četiri godine zajedničkog suživota Dinamo je za Moralesa dobio tek jednu službenu ponudu: talijanski Udinese davao je za Čileanca 3 milijuna eura. A turski ga je Kayserispor želio na posudbu (i prvotno prihvatio namiriti Moralesovu maksimirsku godišnju gažu od 350.000 eura). No, Talijane je Mamić odbio, a Turci su sami odustali. Dojam je kako Pedra u Maksimiru nijedan trener nije volio. Vahid Halilhodžić pri sastavljanju transfer-liste postavio ga je na počasno, prvo mjesto. Uz obrazloženje: nikada u životu nisam trenirao nezainteresiranijeg igrača! I navijače je iritirala Moralesova neobavezna igra. Čak je i Diego Maradona bio jači u defenzivi od Pedra Moralesa. Pa i Joško Jeličić je češće uklizavao (otprilike – dvaput) od čileanskog nogometaša. Bio je Morales sretan kao malo dijete kada je s braćom Mamić početkom prošle godine dogovorio posudbu i povratak u Čile.

- S Dinamom sam sve osvojio, ali mi je bilo dosadno u Zagrebu – izjavio je Morales čileanskim novinarima.

No, niti Univesidad se nije usrećio s Pedrom: jedan gol i tri asistencije u 15 nastupa. Budući da krajem lipnja postaje slobodan igrač Dinamo bi Moralesa promptno prodao (menedžer mu je Danko Đikić). Ali tko će kupiti igrača kojemu je već tri godine nogometni rejting – smeće? I čiji je učinak na razini hrvatskog gospodarstva!? Respektirajući situaciju Mamić bi Moralesa najradije ‘’dao u dobre ruke’’, negdje ga udomio do ljeta (kako ne bi morao plaćati igrača s kojim trener ne računa). Ali, više niti taj Univesidad nije zainteresiran ..

Linker
22. rujan 2024 05:27