Cropix
MAKSIMIR NA PRODAJU

Modri pred privatizacijom! Amerikanci nakon skeniranja zaključili - Dinamo vrijedi kao i Hajduk!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2015. 22:26

Znate da Dinamo kreće u preoblikovanje, to je već davno obznanjeno. Ta priča lagano se približava svom koncu, a kako kaže direktor Tomislav Svetina, sve bi trebalo biti završeno do kraja ove natjecateljske sezone. Dakle, tamo negdje krajem svibnja zagrebački klub trebao bi biti preoblikovan, odnosno privatiziran.

U četvrtak je trebalo zasjedati povjerenstvo pri Ministarstvu prosvjete, obrazovanja i sporta za profesionalne sportske klubove na kojem je Dinamo trebao predočiti svoj elaborat, ali je sjednica odgođena zbog činjenice da je dvoje članova povjerenstva imalo zdravstvene poteškoće.

"Ne znam točno kad je na programu sljedeća sjednica Povjerenstva, ali one se održavaju svakog mjeseca. Mi imamo sve što treba, izrađeni elaborat i prospekt. Zaključeno je da ga možemo predati Povjerenstvu i Hrvatskom nogometnom savezu", kaže Svetina.

U Povjerenstvu su stručnjaci koji moraju potvrditi je li cijela priča rađena po slovu zakona, skup stručnjaka kontrolira akte i procese na području sporta kad se radi o preoblikovanjima.

"Kod nas je sve rađeno po slovu zakona, mi ne vidimo da je nešto napravljeno, a da nije u okviru propisa", kazat će predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Svakako je u cijeloj priči vrlo zanimljiva procjena vrijednosti kluba koju su napravili revizori američke megakompanije PricewaterhouseCoopers.

"Još ne znamo točno, nije potvrđeno, ali po onom što znamo, procjena Dinama vrti se negdje oko 30 milijuna eura", kazao je predsjednik maksimirskog kluba.

Kad je u pitanju ta cifra, onda je još ipak prerano zaključivati hoće li se s njom konačno izaći na tržište, prvo se mora dobiti suglasnost Povjerenstva.

"Na izrađeni elaborat Povjerenstvo mora dati suglasnost, onda se možemo baviti procjenom", kaže Svetina.

Dakle, manje više sve je jasno. Ukoliko Povjerenstvo dade suglasnost za preoblikovanje, kreće konačna priča, tamo negdje nakon Nove godine. Tako su uostalom i planirali u maksimirskom klubu.

Tko može izdvojiti tu svotu o kojoj se priča, je li dovoljna visoka ili je možda maksimirski klub precijenjen? U ovom trenutku o tome se ne može raspravljati dok se točno ne utvrde činjenice na temelju kojih je revizorska kuća donijela procjenu. U njihovu elaboratu o procjeni će se vidjeti što su sve uzeli u obzir pri procjeni maksimirskog kluba. Naravno, teško je i raspravljati o tome tko će se javiti kao mogući kupac Dinama.

"Moramo vidjeti interesente, a onda ćemo se dogovoriti. Naravno, ako sve to pustimo u proceduru", kaže Barišić.

Može li se dogoditi da stranci privatiziraju Dinamo?

"Ne znam, mogu svi... Mogu i članovi Dinama, mogu i svi građani i pravni subjekti u Hrvatskoj", zaključio je Barišić.

Dakle, pravi odgovori na ovu temu ipak će se još morati pričekati, u svemu je najbitnija suglasnost Povjerenstva, bez nje se ne može krenuti u preoblikovanje. Sljedeća sjednica bi se, prema informacijama koje smo dobili, trebala održati u prosincu 2015. godine.

Dakako, najbogatiji klubovi svijeta daleko su od ovih vrijednosti, odavno su te cifre prebacile granicu od milijardu eura. U ljeto ove godine svjetski su mediji publicirali Forbesove podatke koji su otkrili da je madridski Real trenutno najvredniji nogometni klub na planetu, vrijednost mu je negdje oko tri milijarde eura.

Jasno je da su hrvatske prilike puno skromnije. Klubovi koji su dosad išli u pretvorbu uglavnom su u taj postupak išli jer su bili prisiljeni, zbog dugova i praznih blagajni. Hajduk i Rijeka, pak, klubovi su koji su otišli u preoblikovanje, a vrijednost Hajduka, u koju su bili uračunati i dugovi, bila je u startu 268 milijuna kuna. Dakle, otprilike na toliko procijenjen je i Dinamo. Volpi i Mišković, pak, u suradnji s Gradom Rijekom podmirili su dugove koji su iznosili ukupno oko četiri milijuna eura, s time da su se obvezali da će nastaviti ulagati u klub. Naravno, Rijeka danas vrijedi mnogo više, ima i kamp na Rujevici, potencijalno i novi stadion na Kantridi.

Linker
22. rujan 2024 20:35