DINAMO NE ŠTEDI

Modre će napad na Ligu prvaka i 10 novih igrača koštati 25 milijuna eura!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. srpanj 2014. 21:29

Negdje u travnju ove godine, kad se prošla sezona približavala svom koncu, Zdravko Mamić je kazao:

- U ljetnom prijelaznom roku dovest ćemo 7-8 novih igrača i u njih ćemo uložiti oko 10 milijuna eura!

Mnogi su u prvi trenutak pomislili da izvršni predsjednik Modrih pretjeruje, ta da ta priča neće imati pokrića. Međutim, ne samo da je imala temelj, nego je Dinamo do sada doveo čak deset igrača, ukupno u njih uloživši na ime transfera 7,1 milijun eura! Jučer smo u Maksimiru saznali da cijeloj priči još nije kraj.

- Želimo dovesti još jednog napadača i još jednog - stopera!

To smo jučer čuli u Maksimirskoj 128. O napadaču Brazilcu priča se veće neko vrijeme, ali se njegovo ime krije. Igra za mladu reprezentaciju Brazila, a kako saznajemo, zasad je pokrenuta e-mail komunikacija. Zašto se tako skriva ime potencijalnog napadača Modrih? Iz jednostavnog razloga što je posao još daleko od realizacije, pa u modrim dvorima ne žele trčati pred rudo, puniti svoje navijače i poklonike nadom koja bi na kraju mogla puknuti kao mjehur od sapunice. Ono što čujemo, radi se o krilnom napadaču, ali koji može igrati i centralnu špicu.

Međutim, Dinamo je ovaj ljetni prijelazni rok već dosad odradio ‘momački’, doveo je ogroman broj nogometaša s kojima misli napadati nekakav bolji europski rezultat. Ne samo to, u Maksimiru se mislilo na i budućnost, dovedena su četiri mlada dečka koji bi trebali nositi momčad u vremenu koje dolazi. To su trojica iz bosansko-hercegovačkog podneblja, Armin Hodžić, Amer Gojak i Mirko Marić, te Marko Pjaca koji je stigao iz Lokomotive.

A zašto Modri žele dovesti još jednog stopera? Priča je tu sasvim jasna; Modri ovog trenutka na raspolaganju imaju samo tri zdrava stopera, Josipa Šimunića, Jozu Šimunovića i Leonarda Sigalija. Ozlijeđeni su Jeremy Taravel, Lee Addy, a i mladi Luka Capan je zbog ozljede bio sedam dana izvan momčadi. Da su ovi nabrojeni zdravi, ne bi se više posezalo u blagajnu u ulagalo, ali uvijek postoji potencijalna opasnost da se netko od ove zdrave trojice ozlijedi, pa bi onda Modri u za njih najvažnijem dijelu sezone ostali zaista bitno hendikepirani.

Koga žele dovesti? Hrvatski reprezentativac Gordon Schildenfeld i dalje je u igri. Naravno da bi hrvatski reprezentativac bio veliko pojačanje, ali glavna prepreka je odšteta koju traži njegov matični klub Dinamo iz Moskve. Ona nije javno obznanjena, ali menadžerski izvori tvrde da je - ogromna. Da vas podsjetimo, Panathinaikos u kojem je Šifo proveo posljednju sezonu na posudbi igrajući izvrsno, također želi Schildenfelda, ali i njima je odštetni zahtjev očito prezahtjevan. Ipak, znate kako to rade u Maksimiru, ponekad se ono što izgleda neizvedivo naglo pretvori u sasvim izglednu misiju.

Uostalom, do 10 predviđenih milijuna eura za pojačanja ima još financijskog prostora, pa je za očekivati da Modri zaista neće stati na dosadašnjim ostvarenim transferima. Osnovna ideja klupske vrhuške i trenera Zorana Mamića jest da se posloži momčad koja će adekvatno biti ‘duplirana’ na svim pozicijama. Po onome što smo čuli u maksimirskim odajama, do sada to nije bio slučaj, pa se događalo da je momčad bila oslabljena u trenucima kad je netko od bitnih igrača ispao iz nekog razloga poput ozljede ili viška kartona. Naravno da takva vizija zahtijeva velika financijska ulaganja i stalno punu blagajnu. Čuli smo jučer u maksimirskim uredima da je klupska računovodstvo Zdravku Mamiću na stol rasprostrlo ovakav izračun.

Za ovu desetoricu igrača koji su dosad došli u plavu svlačionicu, uključujući transfere i njihove plaće u sljedeće tri godine (računale su se samo tri godine, makar su mnogi od njih potpisivali na dulji rok), Dinamo će potrošiti 25 milijuna eura! Ogroman je to novac, trebat će ga namaknuti. Neće biti nimalo lako jer, po svemu sudeći, ovog ljetnoga prijelaznog roka neće biti prodaje igrača. Iako ima dosta zainteresiranih, prije svega za Marcela Brozovića, Duju Čopa, Arijana Ademija i Soudanija, u plavom klubu drže da ne bi imalo smisla prodavati najbolje igrače, jer koji bi smisao onda imala kupovina?!

Naravno, potkraj prijelaznog roka koji traje do 31. kolovoza Dinamo će već znati hoće li igrati u Ligi prvaka. Ako Zoran Mamić i njegova momčad uspiju, onda se u posljednji trenutak može dogoditi neka prodaja.

Najskuplji transfer bio je onaj Paula Machada za kojeg su Modri ‘iskeširali’ 1,8 milijuna eura, dok je na drugom mjestu transfer Pjace iz Lokomotive. S Eduardom i Sigalijem Modri su prošli dobro jer su Argentinac i Portugalac dolazili kao slobodni igrači, ali su ipak na ‘usputne troškove’, kako ih zovu u Maksimiru, potrošili ukupno 800.000 eura. Transfer Goncala također nije bio od onih ‘boli glava’, makar 650.000 eura nije mala svota za hrvatske prilike. Zanimljivost cijele priče Dinamova prijelaznog roka jest činjenica da je ukupno više plaćeno za hrvatske i bosansko-hercegovačke nogometaše nego za strance iz Portugala i Argentine, dečki iz ovog podneblja su pobijedili sa 3 milijuna i 850 tisuća eura naprama 3 milijuna 250 tisuća eura.

Linker
06. listopad 2024 12:22