Ivan Klindic / CROPIX
POGLED PREMA EUROPI

Mnogo toga treba se poklopiti: Dinamo daleko od statusa nositelja u 4. pretkolu LP

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. travanj 2013. 10:03

Daleko je još i kraj sezone, a kamoli početak nove. Međutim, Dinamove se ambicije znaju, Liga prvaka je težnja od koje se ne odustaje. Zadnje dvije godine Modri su elitno natjecanje uhvatili i zahvaljujući tome što su u zadnjem, četvrtom pretkolu, imali status nositelja, dobili su protivnike koji su kvalitativno ipak nekoliko stuba niže. Hoće li i ovoga ljeta imati tu povlasticu?

Jasno, nitko ne jamči da će Dinamo dogurati do četvrtog pretkola, sjetimo se kako je lani visio protiv Ludogoreca, trebat će u Maksimiru ojačati momčad, poduzeti još puno toga da stignu na korak do Lige prvaka i time osiguraju nastup u Europskoj ligi. Ali, uzmemo li da će sve ispod plasmana u četvrto pretkolo biti potpuni neuspjeh i da o suprotnome nitko i ne razmišlja, možemo pogledati kakav će Dinamo imati status u ždrijebu za Ligu prvaka.

Kako sad stvari stoje, Dinamo je daleko od statusa jednog od pet nositelja i mogao bi dobiti nekoga od jakih i neugodnih suparnika poput Celtica, Kopenhagena, BATE-a... Pod uvjetom da oni doguraju do četvrtog pretkola, što se od njih također očekuje. No, krenimo redom.

U treće pretkolo direktno idu prvaci Danske, Švicarske i Austrije. Izvjesno je da će prvak Danske biti Kopenhagen, koji ima 10 bodova više od Nordsjaellanda, a taj klub ima bolji koeficijent od Dinama. U Švicarskoj Modri 'navijaju’ za Grasshopper. Skakavci zaostaju tri boda za Baselom, a za razliku od Basela imaju manji koeficijent od Dinama. Dobro idu stvari u Austriji, bečka Austria ima osam bodova više od Red Bulla i slabiji koeficijent od Dinama. Steaua, koja je praktički prvak Rumunjske, kao i Celtic u Škotskoj, te bjeloruski prvak BATE imaju bolje koeficijente od Dinama i stignu li u četvrto pretkolo bit će sigurno nositelji.

Tu će biti, ne ispadne li ranije, i prvak Češke, jer Viktoria Plzen i Sparta, koji se bore za naslov, imaju “više bodova” od Dinama. U Cipru opasnost prijeti od APOEL-a, jedinog kluba s boljim statusom od Modrih, ali tamo je prvenstvo još uvijek neizvjesno.

Kad bi ždrijeb četvrtog pretkola bio sad i kad bi u njemu bili svi favoriti, Dinamo ne bi bio nositelj, a suparnici bi mu bili Kopenhagen, Basel, Celtic, Steaua i BATE.

Ispred hrvatskog prvaka bio bi i prvak Češke pa bi Modri morali čekati dva iznenađenja da dođu do povlaštene pozicije. Jer ovi su suparnici definitivno neugodniji od Malmöa ili Maribora.

No, to je tek prolazno vjerujemo da će se do kraja ipak štošta promijeniti, da će u nacionalnim prvenstvima, ali i u pretkolima Lige prvaka poneki favorit neugodno iznenaditi.

I, naravno, da će Dinamo doći do četvrtog pretkola, jer, to je ipak preduvjet svega.

Linker
22. rujan 2024 01:24