Vladimir Dugandžić / Cropix
GLASNOGOVORNIK DINAMA

Marčinko: Najveći huligan hrvatskog nogometa zamalo je postao predsjednik HNS-a

'Dinamovi tamnoputi igrači u Splitu su stalna meta pogrda. Do ove jeseni na Poljudu, od ove i u Parku mladeži. Je li dostatno da se sankcija od nekoliko tisuća kuna?'
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 08. siječanj 2011. 22:44

I u Maksimiru pozorno prate nastojanja Vlade Republike Hrvatske, koja u Sabor šalje novi prijedlog Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjim a.

- Naravno da taj pokušaj podržavamo svi - ističe Tomislav Marčinko, direktor odjela za odnose s javnošću. - Međutim, sve to je nedovoljno, sve premalo da bi se iskorijenilo huligansko ponašanje na našim stadionima.

Što poduzeti?

- Europski Parlament je prije dvije godine odlučio da svaka od 27 država Unije (Hrvatska će uskoro biti 28.) u svoj krivični zakonik u roku od tri godine ugradi odredbu da se poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje mora kazniti zatvorom od jedne do tri godine! Odluka je obvezujuća, stoga je poželjno da je i Hrvatska inaugurira što prije.

Marčinko podsjeća na, kako kaže, tragične razmjere katastrofalnih ispada:

- Dinamovi tamnoputi igrači u Splitu su stalna meta najružnijih pogrda. Do ove jeseni na Poljudu, od ove i u Parku mladeži. Smije li itko biti amnestiran za takve uvrede? Je li dostatno da se sankcija organizatoru svede na nekoliko tisuća kuna?

Svjestan je jedan od direktora Plavih da ne valja ni u vlastitom dvorištu:

- Normalno da ne valja! Pa BBB-i su i nedavno, na utakmici reprezentacije protiv Malte i na Dinamovoj protiv PAOK-a , skandirali 'Ubij, ubij Srbina!’, što je neodrživa, najveća moguća sramota.

Kako to zaustaviti?

- Samo se na maksimirskom objektu snima svaki kutak, zahvaljujući brojnim kamerama. Stoga nema druge nego izgrednike snimiti, identificirati, kazniti te osramotiti u javnosti. Dakako da ne možeš kazniti sve koji se ponašaju nedolično, možeš nekolicinu kolovođa. Uvjeren sam da bi se na taj način red uspostavio za šest mjeseci!

Podsjeća da je Dinamo unatrag tri godine za ekscese tzv. navijača platio milijun eura, HNS čak dva:

- A za tri milijuna eura napravio bi se solidan moderan kamp!

U finišu zaista hrabra natuknica:

- Koliko smo u slijepoj ulici glede tretiranja huliganizma, najbolje govori podatak da je najveći huligan hrvatskog nogometa zamalo postao predsjednik HNS-a!

Linker
24. rujan 2024 20:25