Ronald Goršić /CROPIX
VATERENE NEOBIČNOSTI

Mandžukić došao klupskim autom, momčad na trening išla s putovnicama

Vatreni su se skupljali sa svih strana, ali ne u Lihtenštajnu nego austrijskom Feldkirchu. Naime, u Vaduzu nema odgovarajućih smještajnih kapaciteta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. kolovoz 2013. 16:22

Mlada reprezentacija trenirala je jučer u Vaduzu, na zgodnom, relativno novom stadionu, A-vrsta tek će danas vidjeti glavni grad Lihtenštajna u kojem sutra igra prijateljsku utakmicu (20.15). Štimčevi Vatreni u ponedjeljak su se skupljali sa svih strana , ali ne u Lihtenštajnu nego austrijskom Feldkirchu. U tom zgodnom, pitoresknom gradu s otprilike 32 tisuće stanovnika, čije su središte dvorac i katedrala iz gotičkog doba, pogled puca na okolna alpska skijališta i oblake koji prijete prolomom, najavljenim ovih dana. U ponedjeljak je sjalo sunce.

- U Vaduzu nema odgovarajućih smještajnih kapaciteta, i kad je španjolska reprezentacija igrala s nama kvalifikacije, odsjela je u hotelu Best Western Leonhard - poručili su domaćini djelatnicima HNS-a, a oni su poslušali. Kad je tako, nema se što reći, iako vjerojatno Vatreni nikad nisu bili u skromnijem hotelskom zdanju.

Boravak u jednoj državi, treninzi i susret u drugoj, nije to jednostavan posao. Jučer su vježbali u Eschen/Maurenu, lokaciji udaljenoj tek nekoliko kilometara, ali za koju je potrebna putovnica. Iva Olivari, zabrinuta djelatnica Saveza, upozoravala je svakoga tko se spustio iz sobe u trenirci da se vrati po isprave. Na trening su išli s putovnicom u džepu.

- Ne zaustavljaju svakoga, ali nikad se ne zna - prisnažio je direktor Zorislav Srebrić. Nas novinare su bome pitali tko smo i što smjeramo.

Igrače su u predvorju hotela čekali majka i sin koji žive u ovom kraju, tražili su fotografije s reprezentativcima i skrenuli nam pozornost.

- Mandžukić je došao autom, eto parkiran je vani. Što je to njemu, svega sat i pol od Münchena.

Auto s oznakom Bayerna, koji je dobio od kluba, stajao je nedaleko od vrata. Za utakmicu nacionalne A-vrste ovo je doista neobično organizirana akcija. Umjesto da Štimčeva i Kovačeva ekipa idu zajedno čarterom, iz Hrvatske su stizali u tri skupine, izbornik, pomoćnici Krstičević i Rogić te Maloča i Pletikosa iz Splita, Ćorluka, Picak, Ademi, Halilović i Pivarić iz Zagreba zajedno s mladima, a ostatak stožera iz Ljubljane. Pa onda ne treba čuditi što je Mandžukić stigao automobilom. Uostalom, i Nikica Jelavić na isti se način pojavio na pripremama u Međugoju krajem svibnja. Kako je sve išlo, srećom što se ništa od prtljage nije izgubilo. Redovnom linijom putovat će se i u Seoul. Šparovan je HNS.

Ivan Rakitić i Ivica Olić došli su posljednji. Luka Modrić pojavio se na vrijeme da bi se ukrcao u autobus nacionalne vrste u zračnoj luci u Zürichu, nakon puta iz SAD-a koji je preko Madrida trajao više od 24 sata. Nema čartera, nema ni svite koja voli pratiti Vatrene. Nijedan član Izvršnog odbora nije najavljen na utakmici u Vaduzu, osim ako netko ne dođe o vlastitom trošku, a takve običaje baš i ne gaje. Pojavit će se tek Damir Vrbanović i Davor Šuker (danas!).

Dvoboj s Lihtenštajnom ni ekipi nije u pravom planu, treba ga odraditi korektno i pobijediti, jer dojam je uvijek bitan, no pripreme moraju biti usmjerene na Srbiju. Posebno bi ga pamtiti mogao jedino Vukojević; njemu će to biti 50. nastup za A-reprezentaciju dobije li šansu.

Linker
22. rujan 2024 12:46