DARREN STAPLES Afp
NOGOMETNI VIKEND

Manchester City nema nimalo lak zadatak u lovu na Arsenal, najveći derbi igra se u Italiji

Iako je Inter osigurao naslov prvaka, dvoboj između Juventusa i Milana uvijek donosi puno zanimljivosti
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 27. travanj 2024. 12:31

Manchester City će u nedjelju poslijepodne protiv Nottingham Foresta tražiti pobjedu u želji da zadrži svoju obranu naslova prvaka u svojim rukama. City počinje vikend s drugog mjesta na ljestvici, ali s utakmicom manje. U međuvremenu, neće imati nimalo lak posao, jer Forest je samo jedan bod iznad zone ispadanja.

Budući da je Liverpool izgubio od Evertona početkom tjedna, City sada ima dva boda više od "Redsa" koji su odigrali utakmicu više. Njihov će fokus biti jedino na potjeri za vodećim Arsenalom.

Iako Guardiola tvrdi kako gleda samo svoj kadar, prije utakmice "Građana" će sportske oči plavog dijela Manchestera biti uperene u derbi sjevernog Londona između Arsenala i Tottenhama.

Tottenham dočekuje "Topnike" u utakmici koja će imati velike implikacije na utrku za naslov, ali i tko će završiti četvrti. Dok bi pobjeda Arsenala sigurno okončala nade Spursa da će se sljedeće sezone kvalificirati za Ligu prvaka, pobjeda Tottenhama mogla bi na sličan način okončati snove Topnika o naslovu Premier lige. Činilo se da je Arsenal ispali iz utrke za naslov nakon što je kod kuće izgubio od Aston Ville, ali uzastopne pobjede nad Wolvesima, a potom i Chelseajom, značile su da je Manchester City ponovo pod pritiskom.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Dok borba za titulu prvaka "Otoka" traje, Inter Milan je onu Apeninskog poluotoka osigurao. Unatoč tome, današnja utakmica Juventusa i Milana uvijek privuče pažnju. Još uvijek na putu da osigura povratak u Ligu prvaka. Juve je uspio prevladati svoje probleme na gostovanjima i održati impresivnu domaću formu, izgubivši samo jednom u 16 ligaških utakmica na Allianz stadionu ove sezone.

Sada se vraćaju u Torino u potrazi za pobjedom koja bi ih zadržala u borbi za drugoplasirano mjesto. Kao rezultat njihovog trećeg poraza u četiri utakmice, uključujući nedavni ispad iz Europske lige od domaćeg rivala Rome, Milan je ostao 17 bodova iza Intera sa samo pet utakmica do kraja.

Pobjeda nad Juventusom "zaključala" bi ih na drugom mjestu, a nedavna povijest sugerira da bi se to moglo pokazati mogućim. Nakon što su pretrpjeli devet uzastopnih poraza od Bianconera u Serie A, Milan je ostao neporažen u posljednja tri gostovanja na Allianz Stadiumu, pobijedivši dvaput.

image
SASCHA SCHUERMANN Afp

U Bundesligi su četiri kola prije kraja gotovo sva pitanja "gornjeg doma" riješena, a Red Bull Leipzig i Borussia Dortmund danas će međusobno naći odgovor na tko će u samu završnicu s četvrtog mjesta na tablici. Ipak, nama će puno zanimljiviji bit rasplet "donjeg doma". Dva boda i dva mjesta dijele Borussiju Mönchengladbach i Union Berlin hrvatskog stratega Nenada Bjelice. Oba sastava su slavila samo jednom u svojih posljednjih pet utakmica, a ispadanje ostaje mogućnost za obje, dok je Union u nešto težoj situaciji, s dva boda od zone relegacije.

Dok u španjolskoj Primeri Real Madrid u principu samo treba matematički osigurati naslov, Barcelona će u ponedjeljak na svome terenu ugostiti Valenciju, koja je u borbi za europsko natjecanje iduće sezone, a Katalonci će se nadati lošoj predstavi Girone u subotu na gostovanju kod Las Palmasa, jer senzacije sezone na samo dva boda je od njih.

U Francuskoj se danas igra samo jedna utakmica, ali ta bi mogla biti odlučujuća što se borbe za titulu prvaka tiče. Pobijedi li, naime, Paris SG Le Havre i matematički će osigurati novi naslov i mirno će se moći posvetiti dvomeču protiv Borussije Dortmund u kojima će tražiti put do svoga drugog finala Lige prvaka.

Linker
27. travanj 2024 12:32