I BELLAMY JE PLAKAO

Malezijski milijarder uveo Cardiff City u Premier ligu nakon pola stoljeća

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 17. travanj 2013. 21:57

Točno 53 godine prošle su od dana u kojem su zadnji put izborili ulazak u elitni razred. Generacija koje se jedva sjećaju njihovi očevi dobila je dostojne nasljednike u utorak.

Cardiff City bit će sljedeće sezone drugi velški predstavnik u Premier ligi (tamo je već Swansea), nakon što je kod kuće odigrao 0-0 protiv Charltona i time osigurao barem drugo mjesto u Championshipu. Večer nabijena emocijama eruptirala je u nezaboravnim scenama koje su priredili fanatični navijači “bluebirdsa”. Upali su na travnjak, podignuli zastave i šalove, plakali se i grlili. Trebalo je dosta vremena da se travnjak “očisti” prije nego su na njega slaviti došli igrači, zajedno s malezijskim vlasnikom Vincentom Tanom.

Na rubu bankrota

Cardiff je zadnje tri sezone redovito ulazio u doigravanje, ali uvijek bi ostajao korak prekratak. Ovaj bod vrijedan je najmanje 100 milijuna funti, budući da će sljedeće sezone premierligaški prihodi od televizijskih prava rapidno porasti.

- Konačno smo uspjeli! Jako sam ponosan na navijače, koji su prošli kroz puno razočaranja. Gotova su teška vremena za Cardiff, a fanovima ću biti vječno zahvalan što nisu digli ruke od nas - rekao je menadžer Malky Mackay.

Kad je 41-godišnji Škot došao u klub, na raspolaganju je imao 10 profesionalaca. Usprkos tome već je u prvoj sezoni izborio playoff, gdje ga je izbacio West Ham. Bio je to prvi korak na stazi oporavka koju je pripremio spomenuti Tan, malezijski investitor “težak” preko milijardu dolara. Još prije pet godina Cardiff je bio na rubu bankrota, utopljen u dugovima i s demoraliziranom poluamaterskom momčadi, a sada će igrati u istom razredu s Unitedom, Cityjem i Chelseajem.

Bellamy je plakao

- Izazov je nevjerojatan. Idemo u najbolju svjetsku ligu, ali dobro smo se spremili. Bili smo konkurentni protiv svakog kluba s kojim smo igrali u zadnjih 20 mjeseci. U Premier ligi se to neće promijeniti - uvjeren je Mackay.

Vlasnik Tan dodaje da je plan za Premiership odavno skiciran i da će u jačanje kadra uložiti 25 milijuna funti.

- Neki se razbacuju golemim svotama i svejedno ne uspiju. Mi ćemo kupovati pametno i proračunato.

Zaštitni znak momčadi je Craig Bellamy (33), bivši napadač Newcastlea, Liverpoola i Man. Cityja koji se u povijesnoj večeri u rodnom gradu rasplakao od sreće. Na početku sezone izjavio je da bi ulazak u Premiership bio njegov najveći uspjeh karijere.

- Ovo je golem, fenomenalan podvig. Nisam mogao zadržati suze jer je sezona bila strašno teška. Na tribinama su bili moj otac i sin. Taj se osjećaj nikada neće ponoviti.

Linker
21. rujan 2024 09:15