JE LI MESSI REKORDER?

Makaranin trenirao Chitalua: 'Taj vražji momak znao je zabijati 7-8 golova po susretu'

U knjizi koju je napisao jedan ozbiljni novinar stoji da je Chitalu 1972. postigao 107 pogodaka i za to je čak i dobio nagradu Fife u Parizu - kaže Ante Bušelić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. prosinac 2012. 14:37

Nogometni svijet bruji - je li moguće da Lionel Messi nije dao najviše službenih golova u jednoj kalendarskoj godini, da je proslavljen lažni rekord? I tko je taj Godfrey Chitalu, Zambijac čija federacija tvrdi da je 1972. zabio 107 komada i da je daleko učinkovitiji od Messija? Svi se pitaju, a Hrvatska ima trenera koji je svjedok vremena i događaja. Makaranin Ante Bušelić, danas 81-godišnjak, bio je izbornik Zambije od 1971. do 1976. godine u komadu, ponešto i kasnije.

- Chitalu je pod mojim vodstvom odigrao većinu od 103 utakmice koliko sam bio na klupi. Kad sam došao dolje zatekao sam ga kao kontroverznog, vražjeg momka koji je u susretima nacionalnog prvenstva znao 7, 8 ili čak 10 puta pogoditi mrežu - otkrio nam je Bušelić kojeg smo pronašli u obiteljskoj kući u Makarskoj.

Razgovarali smo s njim početkom godine, tada je Zambija neočekivano osvojila afričku titulu. Pa Ante, je li moguće da je Chitalu dao čak 107 pogodaka?

- Iz vlastitih spoznaja ne mogu to potvrditi, ali vjerujem da je točno. Zašto? Činjenica je da sam tada bio u Zambiji, da sam i dalje povezan s njom, lani mi je tamo objavljeno drugo izdanje knjige Suvremene metode nogometnog treninga, ali nikad nisam čuo za taj podatak. Nitko nije kazao da je Chitalu dao 107 golova. Međutim, imam knjigu koju je napisao ugledni i vrlo seriozni novinar Ridgeway Liwena, osobno sam ga jako dobro poznavao, zove se Zambijska nogometna scena, na 300-njak stranica. Baš ću pogledati što u njoj piše.

Bušelić je zatražio time-out od pola sata, a potom nam je rekao:

- Eto, ovdje stoji da je Chitalu igrao 15 godina, da je bio u pet navrata nogometaš godine u razmaku od 1968. do 1979. i ono što vas zanima - piše da je 1972. postigao 107 pogodaka u službenim utakmicama te da je 1988. godine u Parizu dobio nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora i Fife za 107 golova i fair-play. Knjigu sam dobio prije dvije godine, izdana je prije četiri-pet.

Ako je istina da je za 107 pogodak dobio nagradu Fife, onda je to - to. Ako...

- Ne bih stavio ruku u vatru da se u tadašnje vrijeme precizno vodila statistika.

Kakav je bio Chitalu? Zašto ste rekli “kontroverzan”?

- Previše je volio zafrkanciju i to baš na igralištu. Braniči su bili strašno ljuti na njega, provlačio im je loptu kroz noge, pretrčavao, poigravao se se njima. A što se moglo, toliko je bio dominantan. Nezamislivo brz, dinamičan, kasnije je kod mene sazrio i napredovao, čak mi je bio i jedno vrijeme asistent, nažalost poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 28. travnja 1993.

No, razlika je golema, protivnici su bili nemjerljivo slabiji nego Messijevi.

- Gledajte, od 16 ekipa, 14 su ih vodili engleski stručnjaci. Jasno da konkurencija nije bila kao u Španjolskoj, ali gol treba dati, gdje god da igrate. Messi je suptilan, ima obje noge, zna sve. Chitalu je bio drukčiji, furija, išao je izravno u suparnika, u mekano meso, nije kod njega bilo velikih finesa, sve direktno i jednostavno. Strahovito je bio drzak i lukav. I kazao sam, strahovito brz. Osim toga bio je jako duhovit, mlad, zgodan, volio je život, žene, ali nije bio pijanica. Za razliku od suigrača nije bio lud za pivom.

Linker
22. rujan 2024 12:22