Vlado Kos / CROPIX
PRVA HNL

Lovro Medić spasio Zagreb i Ćiru od poraza, Slaven Belupo lako protiv Osijeka

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. prosinac 2012. 18:01

Cibalia – Zagreb 1:1 (Mišić 47/Medić 83)

CIBALIA 4-1-3-2: Matković – Muženjak (od 84. Čulić -), Župarić , Mitrović, Rugašević – Mazalović – Vitaić, Puljić (od 46. Mišić), Pavličić – Bartolović, Koledić (od 69. Filipović -)

ZAGREB 4-2-3-1: Livaković – Pelaić, Kolinger, Pavlović, Bevab – Djengoue , Oršulić – Abdurahimi (od 89. Vojtuš -), Šovšić, Medić – Štrok

Sudar dviju momčadi u zaletu (Nebesko-plavi promaršili Gradskim vrtom, Pjesnici pobijedili Dinamo) označen je kvalifikacijskim! Pobjeda je imala posebnu težinu, Zagrebu je donosila bijeg sa začelja, a Cibaliji potpuni priključak za sigurnom zonom. Aktere je dočekao težak teren, mekan i izrazti nepogodan za kontrolu lopte.

Cibalia je krenula odlučnije, seriju bezuspješnih pokušaja otvorio je Koledić, nastavio Vitaić s dva dalekometna projektila, nastavio Pavličić najopasnijim pokušajem iz slobodnog udarca s oko 22 metra iskosa, zaključio opet Vitaić koji je imao pucački trening, ali je i bio najkonkretniji domaći protagonist. Ništa od toga nije naškodilo Livakoviću, mladiću koji je na prvoligaškoj sceni debitirao zadnjeg dana kolovoza upravo u zagrebačkom dvoboju istih suparnika koji je otišao na vinkovačku stranu. I tada je Vitaić bio najkonkretniji, postigao je jedini pogodak na utakmici.

Pjesnici su nastojali igrati, uspostaviti posjed lopte, a Ćiro Blažević pokušao je zavarati sa Štrokom u čistoj špici, a Medićem na lijevom krilu. Međutim, nakon nekoliko minuta Štrok se povukao na poziciju "falš" devetke, a predsjednikov sin smjestio se najbliže Matkoviću koji se veći dio 1. poluvremena dosađivao među vratnicama.

Miroslav Bojko na poluvremenu je u svlačionici ostavio nevidljivog Puljića, u igru ubacio Mišića. Nakon samo minutu i 45 sekundi provedenih u igri mladi napadač, odnedavno Dinamov član, upisao se u rubriku "strijelci".

1:0 – Mišić

Bartolović je probio Bevaba, zavrnuo u peterac gdje Pavličić u pratnji Kolingera nije uspio do lopte koja je prošla do druge vratnice gdje ju je potpuno neometan dočekao Mišić... Pogodak je bio neminovan, Mišićev prvi prvoligaški!

Uslijedile su oštre reakcije s klupe Zagreba, Ćiro Blažević pune tri minute s kažiprstom u zraku gestikulirao je prema pomoćnom sucu Fegešu, smatrajući kako je Bartolović u začetku akcije bio u nedopuštenom položaju. Sudac Šimčić ustuknuo je pred Ćirinim autoritetom, Stanko Mršić i za benignije stvari redovito završava na tribini.

Trener svih trenera toliko se uzrujao da je zaboravio na izmjene. Ali i bez osvježenja s klupe Pjesnici su izjednačili, a uvertira je bila Matkovićeva obrana Abduahmijevog zicera u 80. minuti. Tri minute potom na semaforu potpuna ravnoteža...

1:1 – Medić

Šovšić je napravio artiljerijsku pripremu, pronašao je pukotinu u nebesko-plavom zidu i na lijevoj napadačkoj strani uposlio Medića. Uslijedio je precizan udarac uz lijevu Matkovićevu vratnicu, domaći portir samo ju je ispratio pogledom.

Remijem pokraj Bosuta zadovoljniji mogu biti Pjesnici...

Istra 1961 - Zadar 1-1 (Bačelić-Grgić 2 - 11m/ Ćurjurić 72)

ISTRA 1961 (4-2-3-1): Radošević, Sušić, Zgrablić, Budicin, Milić, Blagojević, A. Pamić, Aganović, Bačelić-Grgić, Roce, Križman. TRENER: Igor Pamić.

ZADAR (3-5-2): Ježina, Jerbić, Prahić, Šimurina, Sarić, Muić, Mršić, Heister, Gržan, Begonja, Perica. TRENER: Ferdo Milin.

Nakon 90 minuta bespoštedne borbe utakmica je u Puli završena bez pobjednika! Prema prikazanom žaliti mogu i jedni i drugi za pobjedom jer su slijedom događanja imali prilike da osvoje sva tri boda.

Za Puljane je utakmica počela na najbojli mogući način, vodstvom već od prve minute. Naime, Križman je izbio sam ispred Ježiča i on je prešao Ježinu koji ga je srušio. Siguran realizator bio je Bačelić-Brgić.

Dakle, bilo je to po željenom scenariju, Puljani su imali dvostvo i dobro su igrali u prvih 20-ak minuta. Slijedom toga bilo je nekoliko dobrih akcija koje su odradili finalnim udarcem Bačelić-Grgić i Križman, ali nisu bili precizni. Puljani su imali kontrolu igre a onda se dogodilo da im je do poluvremena Blagojević dobio dva žuta kartona i Puljani su tako morali nastaviti utakmicu s 10 igrača. To kao da je potpuno obezglavilo domaće nogometaše a i trenenera Pamića.

Puljani su od prvog trenutka drugog dijela igrali na svojoj polovici, doduše povukli su se na 30 metara od gola i pustili gostima da pletu mrežu oko Radoševića. Publika je negodovala, tražila je da zeleno-žuti krenu prema naprijed, ali oni kao da nisu imali snage, odnosno kao da su Poljani igrali ovog tjedna za Kup a ne Zadrani.

Gosti su već u 63. minuti najavili probleme, šut Ščurjurića, Radošević je obranio. No, bila je to najava izjednačenja. Ono se dogodilo u 72. minuti nakon što je domaća obrana dopustila da Perica primi loptu unutar peterca (!) te je u okretu supio poslati loptu ispod Radoševića u mrežu za radost gostiju. Ta je radost bila zaslužena iako su za Zadrane najbolji posao napravili domaći nerazumnim povlačenjem.

Visila je Istra na rubu poraza ali je Radošević u 83. obranio udarac Perice. Tek potom su Puljani krenuli prema naprijed, i slijedom toga su došli i u dvije 100% prigode. Najprije je u 85. Jugović potpuno sam na 13-14 metara pucao iz trka pored gola, da bi u 90. minuti Križman promašio čisti zicer. Nakon akcije Aganovića, Križman je izbio sam pred Ježića i sa 6-7 metara pucao u lijevi kut taman tam o gdje se Ježina ispružio i obranio udarac.

Vrlo je čudno da Puljani tako nisu igrali cijelo drugo poluvrijeme, daleko od svog gola, a ne da su dopustili u prvom dijelu bezopasnim Zadranima Približavanje Radoševiću. Kako su stvari tekle mogli s u Puljani i izgubiti. Do kraja utakmica crveni karton dobio je i Ivančić nakon jednog koškanja s Budicinom, ali za neke promjene odnos snaga više nije bilo vrmena. Ovo je veliki kiks za zeleno-žute, dva izuzetno vrijedna izgubljena boda. Puljanima predstoji gostovanje u Zagrebu, ali osim što su izgubili nekoliko igrača zbog kartona, oni djeluju u potpunom padu forme, sada kada su trebali skupljati bodove za mirniji nastavak sezone.

Slaven Belupo - Osijek 2-0 (Čanađija 35, Glavica 45)

U jednoj od najzrelijih utakmica ove jeseni, Slaven Belupo izborio je važne bodove s kojima je ostao u borbi za visok plasman. Gosti su se predstavili kao simpatična momčad, ali nogomet se igra za golove, a Osijek je stvorio premalo dobrih prilika da bi se imao čemu nadati u Koprivnici gdje već više od pet godina zna samo za poraze.

U sastavu domaćih pojavio se i Elvis Kokalović čiji je nastup bio pod velikim upitnikom, no izdržao je samo 30 sekundi. Naime, ozlijedio se ispucavajući jednu loptu i morao je napustiti teren (ubrzo je odvezen i u bolnicu), a na poziciji defenzivnog veznog zamijenio ga je Stjepan Geng.

Iako je Osijek u početnim minutama kontrolirao igru, prvu je prigodu imala domaća momčad. Delić je u 8. minuti iz kuta poslao prizemnu loptu koju je Glavica preskočio, no Gregurina je tukao iznad grede. Minutu kasnije pokušao je i Glavica nakon ubačaja Marasa, ali je loptu upućenu glavom primirio Vargić.

Slaven je postajao sve hrabriji i konkretniji, i uskoro je stigla i nagrada za takav hrabar pristup.

1:0 Čanađija (25)

Treći Purićev ubačaj s desnog boka bio je uspješan, situaciju je odlično iskoristio Dario Čanađija i u padu glavom matirao Vargića za vodstvo Farmaceuta. Bio je to treći prvenstveni pogodak 18-godišnjeg veznjaka u trećoj uzastopnoj domaćoj prvenstvenoj utakmici.

Nakon primljenog pogotka gosti kao da su nestali s terena, nisu izveli niti jednu suvislu akciju do kraja poluvremena, već je domaćin bio taj koji je kontrolirao igru. U Osijekovoj obrani curilo je na sve strane, i u 38. minuti Slaven ima priliku za povećanje vodstva. Glavica je odlično prošao po desnoj strani i poslao povratnu loptu za Delića, čiji udarac krajnjim naporom brani Vargić.

2:0 Glavica (45)

Očito je na Dejana Glavicu dobro djelovala klupa u srijedu protiv Zadra, jer je u ovoj utakmici bio iznimno raspoložen. Igrala se sudačka nadoknada prvog dijela kad je Glavica prihvatio jednu Čanađijinu loptu na desnom rubu šesnaesterca, odlično prošao dvojicu suparničkih igrača i precizno pogodio suprotni kut za 2:0.

Mršić je u nastavak krenuo s dvojicom novih igrača, ušli su Zubak i Glavaš, i Osijek je preuzeo inicijativu. Međutim, iako su gosti stalno pleli svoju mrežu na polovicu Slavena, pravu priliku nisu uspjeli stvoriti jer je domaća obrana bila sigurna i koncentrirana. Farmaceuti su odlučili igrati čvrsto, na rezultat, a po hladnom vremenu malobrojna ih je publika često pljeskom nagrađivala za iskazanu borbenost.

Prvu pravu priliku u drugom poluvremenu imao je Glavica u 74. minuti nakon odlične dijagonale Delića, no Vargić je obranio. U 86. minuti velika gužva pred domaćim vratima i izvrsna reakcija Pelina nakon opasnog udarca Peroševića.

Kao raritet na kraju moramo spomenuti i njemačkog ovčara koji je u 89. minuti ničim izazvan ušetao na teren. Možda je i on želio proslaviti Slavenovu pobjedu...

Rezultati 18. kola Prve hrvatske nogometne lige:

Istra 1961 - Zadar 1-1 (Bačelić-Grgić 1pen/Perica 72)

Cibalia - Zagreb 1-1 (Mišić 47/Medić 84))

Slaven Belupo - Osijek 2-0 (Čanađija 35, Glavica 45)

Petak:

Inter - Split 0-2 (Rebić 45, Belle 70)

Dinamo - Lokomotiva 1-0 (Čop 20)

Nedjelja:

Hajduk - Rijeka (19.00)

Poredak:

1. Dinamo 18 13 2 3 39-14 41

2. Split 18 9 3 6 28-21 30

3. Rijeka 17 9 3 5 27-22 30

4. Slaven Belupo 18 9 3 6 28-26 30

5. Hajduk 17 8 5 4 25-13 29

6. Lokomotiva 18 8 5 5 26-21 29

7. Osijek 18 5 8 5 19-17 23

8. Inter 18 4 7 7 21-24 19

9. Istra 1961 18 5 5 8 16-20 20

10. Cibalia 18 4 4 10 16-30 16

11. Zadar 18 3 5 10 19-36 14

12. Zagreb 18 3 4 11 10-30 13

Linker
24. rujan 2024 23:21