AU REVOIR FRANCUSKA

Lovren na izlaznim vratima Lyona: Novi klub bit će Liverpool, Roma ili Barcelona

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. studeni 2012. 10:42

Čovjek koji se ponovno smije. To je danas Dejan Lovren. Ozljeda je (napokon!) iza njega, u zagrljaju svaku večer drži svoje dvije najveće sreće, suprugu Anitu i kćerkicu Elenu, a Lyonovo ga je mjesto prvotimca ionako čekalo. Premda su francuski mediji dosta neskloni našem braniču, trener Remi Garde ne sumnja, Lovren, kada je zdrav, ima zacementirano mjesto u udarnoj momčadi, dok se pored njega izmjenjuju Biševac i Kone. Dakako, ima Lovren svojih loših dana, kikseva i nepotrebnih kartona, ali nije sporno da ga nogometna Europa kao 23-godišnjaka doživljava stoperskom budućnosti Starog kontinenta.

Upravo se stoga ove jeseni ponovno zakotrljala priča koju je, uostalom, sam potaknuo predsjednik Lavova Jean-Michel Aulas:

- Svi su igrači Lyona na prodaju, izuzev Lisandra Lopeza!

Sa svima drugima situacija je potpuno oprečna. Za razliku otprije nekoliko sezona, kada je Lyon u jednom prijelaznom roku znao potrošiti i 50-ak milijuna eura, klub je potpuno promijenio vlastitu filozofiju. Zatvorio je sve pipe, naložio oštru štednju i najviše se okrenuo vlastitom uzgoju. Lyon više nema financijsku moć i odriče se skupih igrača, shvaćajući da je došla era petrodolara. Okreću se mladima, što se već i vidi, u svojoj momčadi kane polako, iz temelja, stvoriti novu generaciju u kojoj će barem 6-7 igrača činiti igrači iz omladinske škole.

Uostalom, i prodaja stožernog vratara Huga Llorisa u Tottenham potvrdila je teoriju o transfernom zaokretu. Lyon više ne kupuje, već prodaje. A možda i najatraktivniji artikl u izlogu nogu svakako je Dejan Lovren. Da nije bilo one nesretne ozljede stopala, koja ga je stajala Eura i izbacila iz pogona na gotovo pola godine, gotovo je sigurno da bi Lovren danas krasio roster neke druge momčadi. Ovako je ostao, ali sve je izvjesnije da neće još dugo. Dapače, situacija je vrlo jasna: Lyon treba novac, a samo rijetke uspijeva unovčiti. Sljedeći na redu je, po svemu sudeći, Dejan Lovren!

- Odlazak? Vidjet ćemo - zagonetan je, ali ne može skriti znakovit smiješak na rubu usana.

Standby period zbog ozljede je prošao, i Lovren je ponovno vrlo aktualan na europskoj burzi nogu. Iako se zainteresirani, jasno, skrivaju kao zmija noge, posve je jasno u igru ulazi tek 7-8 europskih klubova. Najizgledniji je Premiership (realan je čak i veliki Liverpool), Serie A (Roma je bila vrlo blizu ovoga ljeta, ali se 'pokrila’, sada su tu eventualno Inter i Milan, možda Napoli), ali, da, i velika Barcelona! El Mundo Deportivo je ljetos gotovo svakodnevno izvještavao o mogućem Lovrenovom dolasku, a ni sada ne odbija takav rasplet.

Dapače! Barcelona, naime, ima samo dva punokrvna stopera (Puyol i Pique) te često rupe krpa veznjacima i bekovima, čime igra ipak pati, momčad postaje ranjivija. Vilanova je toga svjestan i Barca će ove zime krenuti u lov na braniče. A Lovren je, bez dvojbe, među petoricom o kojima se razmišlja. Gledali su ga doslovce stotinu puta i ušao je u u uži izbor, među Höwedesa, Hummelsa, Subotića... Dakle mladića između 22 i 25 godina, među one koje je Blaugrana označila 'najpotentnijima na toj poziciji u svijetu’! Bayern, na Lovrenovu žalost, jer je to 'njegov klub’, nije opcija; Bavarci su ovoga ljeta Danteom zatvorili obrambenu konstrukciju.

Situacija je, u biti, vrlo jasna: Lovren ima cijenu, a minule je zime potpisao i novi, bitno lukrativniji kontrakt. I sada je na štihu. Ako u klub, naime, dođe ponuda koja će zadovoljiti čelnike, a ona bi se trebala kretati između 12 i 15 milijuna eura, Lovren bi ovoga Božića mogao dočekati na nekoj drugoj atraktivnoj adresi. Ako ne, naš stoper ne treba žuriti, jer će na ljeto dobiti status EU državljanina, što će mu dodatno proširiti mogućnosti.

- Ako i kada odem, bit će to bez repova. Lyon mi je mnogo puta izašao ususret, ovdje se osjećam sjajno, s predsjednikom imam izniman odnos i rastanak će se dogoditi tek kada sve strane budu posve zadovoljene. Meni se ne žuri, priče o transferu ne dolaze od mene, već je klub recesijskom situacijom zakoračio u novu eru, kojoj se moraju okrenuti i prodajom igrača - priča nam često Lovren.

No, neće samo Lyon zakoračiti u novu eru, već i Dejan Lovren. 'Au revoir, Francuska’, vrijeme je za nove izazove...

Linker
21. rujan 2024 09:34