TANAK IGRAČKI KADAR

Lokomotiva otvorila oči: Miši Krstičeviću trebaju barem dva prava pojačanja za proljeće

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. studeni 2012. 18:48

Iluzije su ipak kratkog daha, a čuda se rijetko događaju i još kraće traju. Hajdukovci se nakon Lokomotive i uhvaćenog mršavog boda moraju suočiti sa stvarnošću. Od Lokomotive, pričuva Dinama koje se bore za povratak u Maksmir, Bijeli nisu bili bolji. Dapače, mogli su i gore proći da nije pažljivog i spremnog Blaževića na vratima. Hajduk ima tanak kadar, kratku klupu koja mu dopušta samo sanjati o tome kako će na proljeće loviti Kup i ganjati drugo mjesto u prvenstvu.

Da bi san pretvorili u javu, u stanci između dvije polusezone Bijeli moraju posegnuti za pojačanjima. Ako je dosad netko i sumnjao u takvu potrebu, Lokomotiva je skepticima otvorila oči. Ne može se u proljeće s aktualnim kadrom, tim više što će tijekom zimskog “mercata” netko od mlađih prvotimaca sigurno biti u prodajnom izlogu. Drukčije se neće moći preživjeti. Prodati mlade, a kupiti nekog od iskusnijih. Možda će se takav potez protumačiti kao “skretanje s puta”, ali ako se želi rezultat onda nema kompromisa. Zna se dobitna formula.

Nakon nekoliko mjeseci Hajduk se suočio s većim problemom izostanaka. Za utakmicu s Lokomotivom nedostajali su “kartonirani” Vršajević i Maglica, s ozljedom se mučio Milić, a susret je zbog istog razloga napustio Vuković. Bez četiri igrača to nije isti Hajduk. U prvom dijelu u ofenzivnoj liniji zajedno su igrali Kiš, Bencun, Caktaš i Sušić. Četiri igrača u rasponu od 18 do 20 godina, kvartet koji je pred 12 mjeseci igrao u trećeligašu Primorcu, drugoligašu Dugopolju, juniorima Hajduka i pričuvama Standarda. Danas bi svi zajedno trebali nositi igru Hajduka i rješavati utakmice u borbi za vrh ljestvice? No, odrastanje ne ide preko noći.

- U moje vrijeme bilo je puno lakše. Imao sam starije suigrače, iskusne lavove koji mi mogli pomoći. Znate, ja sam bio jedini 18-godišnjak koji je uspio ući u momčad - ispričao nam je nedavno svoj put sazrijevanja Ivica Mornar, bivši igrač Hajduka i hrvatske reprezentacije.

Utakmica s Lokomotivom razgolitila je siromaštvo kadra Hajduka. S klupe su ušle zamjene, u pričuvi nije ostao nijedan joker. Krstičević je 15 minuta prije kraja uveo Lušticu, zadnjeg veznog koji je zauzeo mjesto Andrijaševića, a Franko je otišao na mjesto polušpice. Bio je to jedini način na koji je trener mogao krenuti u juriš po tri boda, jer na klupi su ostali su lijevi bek (Jozinović), stoper (Jonjić) i krilni veznjak (Tomaš). Već je tijekom susreta uveo Kiša, zatim Limu koji je pomaknuo Stojanovića u ofenzivnu ulogu lijevog krila. Međutim, rošade nisu dale rezultat. Nije bilo iskusnog “lisca” koji bi promijenio ritam susreta. Ako želi rezultat, Hajduk u polusezoni ne ide posegnuti za dvojicom iskusnijih igrača.

- Kupnja dvojice iskusnijih je nadogradnja. Mladi su baza, a dovođenje iskusnih je pokazatelj traženja rezultata – naglasio je Jurica Jerković, slavna “desetka” Bijelih.

Napadač s iskustvom i playmaker sa znanjem i klasom. To su želje koje je Krstičević iskazao još ovoga ljeta, ali morat će isto ponoviti i tijekom zimskog “mercata”. Jer, u protivnom će ovisiti o dobrim vilama koje će se često morati pojaviti u zaštiti njegova “dječjeg vrtića”.

Linker
29. rujan 2024 05:30